Dacia Felix: Sever Muresan va plati despagubiri de peste 100 mil de dolari

Joi, 29 Aprilie 2010, ora 10:30
2313 citiri
Dacia Felix: Sever Muresan va plati despagubiri de peste 100 mil de dolari

Curtea de Apel Constanta a respins, miercuri, contestatia in anulare depusa de Sever Muresan, prin care solicita sa nu plateasca despagubiri de peste 100 de milioane de dolari si 10 de milioane de franci elvetieni in cazul Dacia Felix, astfel ca acesta este obligat sa achite sumele respective, precizeaza Mediafax.

Potrivit reprezentantilor Curtii de Apel Constanta, Sever Muresan a fost obligat sa plateasca despagubiri de peste 100 de milioane de dolari si 10 milioane de franci elvetieni in cazul Dacia Felix.

Decizia Curtii de Apel Constanta este definitiva.

In 19 martie, Sever Muresan a inaintat magistratilor de la Curtea de Apel Constanta o contestatie in anulare in care solicita sa nu plateasca despagubiri de peste 100 de milioane de dolari si 10 milioane de franci elvetieni in cazul Dacia Felix, ca reactie la decizia Tribunalului Constanta care l-a obligat, in februarie 2009, la plata acestei sume.

In februarie 2009, Tribunalul Constanta a decis achitarea lui Sever Muresan si a lui Mircea Horia Hossu, intr-un dosar care viza falimentul Bancii Dacia Felix, cei doi fiind acuzati de inselaciune, fals material in inscrisuri oficiale, uz de fals, gestiune frauduloasa si abuz in serviciu.

De asemenea, instanta Tribunalului Constanta i-a obligat, in solidar, pe Mircea Horia Hossu si Sever Andrei Muresan, la plata catre S.C. "Bank Leumi Romania" S.A. Bucuresti (fosta S.C. "Eurom Bank" S.A. Bucuresti - fosta Dacia Felix) a 15.800.000 de lei, 119.607.318 dolari si 10.000.000 de franci elvetieni, precum si echivalentul in lei a sumei de 2.757.830 de franci francezi, la data iesirii din circulatia monetara.

Potrivit rechizitoriului, in perioada 1993 - 1995, in calitate de presedinte al unor societati comerciale cu sediul in Romania si in strainatate, dar si ca membru in Consiliul de Administratie, Muresan ar fi obtinut de la Dacia Felix credite in valoare de peste o mie de miliarde de lei vechi.

Motivul oficial era achizitionarea de otel-beton, care urma a fi exportat catre societatea Cadewel Investment Ltd., din Insulele Virgine, al caror administrator era.

Pentru acoperirea rambursarii creditelor, Muresan, in intelegere cu Hossu, ar fi intocmit si folosit documente financiar-bancare false.

Sever Muresan a fost judecat alaturi de Mircea Horia Hossu - fostul director al bancii Dacia Felix -, acuzat de inselaciune, fals material in inscrisuri oficiale, uz de fals, gestiune frauduloasa si abuz in serviciu. Cei doi au fost arestati in ianuarie 1997 si eliberati, din motive de vicii de procedura (o grefiera a uitat sa semneze unele acte - n.r.) in luna iunie acelasi an.

Procesul celor doi a inceput in octombrie 1997, dosarul plimbandu-se de la o instanta la alta, iar in final, in 2005, s-a dat o solutie de achitare de catre Tribunalul Constanta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#caz, #dacia, #despagubiri, #dolari, #felix, #muresan, #sever , #stiri Dacia