CNN: Dacia este una dintre cele mai mari povesti de succes din Romania

Joi, 16 Mai 2013, ora 11:36
1898 citiri
CNN: Dacia este una dintre cele mai mari povesti de succes din Romania

Producatorul de automobile Dacia este una dintre cele mai mari povesti de succes din Romania, se arata pe site-ul CNN, in prezentarea unui reportaj realizat de Becky Anderson pentru emisiunea saptamanala The Gateway din 15 mai.

Nu este usor sa obtii un profit in vremuri dificile din punct de vedere economic, insa un producator de masini din Romania este chiar o poveste de succes. Renault Dacia este cel mai mare exportator din tara si aceasta inseamna o afacere importanta pentru principalul port, Constanta, comenteaza CNN in reportajul cu titlul "Portul alimenteaza exporturile de masini la nivel global".

Reportajul arata imagini din hale de productie ale uzinei Dacia, precum si trenuri de marfa interminabile incarcate cu automobile, care se indreapta spre portul Constanta, prin al carui terminal de masini au trecut anul trecut 110.000 de vehicule, din care 90.000 erau Dacii, dupa cum afirma Becky Anderson, aflata la volanul unuia dintre modelele Dacia.

Potrivit directorului de logistica al fabricii, Stefan Gaibu, portul Constanta este de o importanta strategica pentru fluxul de logistica si pentru livrarea vehiculelor noi. "Patruzeci la suta din livrarile noastre internationale ies prin port. Prin Constanta exportam si parcuri de masini catre cel putin 12 destinatii din intreaga lume", a explicat acesta.

Fabricantul roman Dacia este o sucursala a Renault, aminteste CNN. In fabrica din Romania, 1.500 de lucratori si utilaje se misca unitar pentru a produce o masina in fiecare minut.

"Lucrez aici la Dacia de 18 ani. Cand linia de asamblare se misca normal, atasez usi la circa 470 de masini. Este minunat sa ai acest loc de munca. Uitati-va la economia din Romania si problemele fortei de munca. Fabrica Dacia ne da posibilitatea de a avea un loc de munca decent", a declarat pentru CNN Marinica Dutescu, angajat la Dacia.

"Dacia a fost impotriva crizei"

Dacia este un brand cu radacini in epoca sovietica si a evoluat, devenind exportul cel mai profitabil al tarii, continua reportajul. Circa 90% din masinile fabricate aici sunt destinate pietelor straine, pe calea ferata, rutiera sau maritima. In fiecare zi, in medie trei trenuri sunt incarcate la capacitate totala, iar cu o lungime de 700 de metri, fiecare transporta pana la 300 de masini, pe cei 350 km de cale ferata care leaga fabrica de port.

"Tura de tura sunt trenuri. Acesta (trenul - n.r.) este o exceptie, totusi, este unul din cele mai mari. Sa ai masini in spate este o provocare care necesita mai multa atentie. Dupa cum va puteti imagina, cand sunt atat de multe masini, miza este mare", spune un mecanic de locomotiva, Aurelian Brat, intervievat in timpul unei curse.

Iar terminalul de masini face bani din succesul Daciei, mai spune CNN, care a intervievat si un reprezentant al Romcargo Maritim, Dorin Iacob.

"A fost o surpriza pentru noi deoarece Dacia a fost impotriva valului crizei. Dacia ne-a facut business-ul, de fapt. In 2008 am exportat, de aici, 36.000 de masini si in acest an ne asteptam sa avem 150.000 de masini", a precizat Dorin Iacob.

Ceea ce reprezinta o crestere de 300% pe parcursul a cinci ani, conform calculului CNN. In pofida tuturor probabilitatilor, Dacia infloreste, facand ca Romania si portul sau Constanta sa fie jucatori-cheie in industria de masini europeana, conchide postul american de televiziune.

Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Apple se pregătește să aducă pe piață modelele iPhone 16 Pro și iPhone 16 Pro Max în două noi opțiuni de culoare: Desert Titanium și Titanium Grey, potrivit ultimelor informații...
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Sergiu Vasilescu, unul dintre cei mai cunoscuți avocați din România, specializați în fiscalitate, respectiv în crypto, avertizează cu privire la pericolul iminent cu care se vor confrunta...
#CNN Dacia, #poveste succes Dacia, #Dacia presa straina, #povesti succes Romania CNN , #stiri Dacia