Ciolos promite sustinerea producatorilor de lapte din UE

Sambata, 27 Martie 2010, ora 14:18
1443 citiri
Ciolos promite sustinerea producatorilor de lapte din UE

Comisarul european pentru agricultura, Dacian Ciolos, a declarat vineri, la Bruxelles, ca va finaliza pana la finalul anului un pachet de masuri pentru sectorul laptelui din UE, grav afectat de scaderea preturilor in 2009, relateaza Les Echos.

Ministrii agriculturii din statele Uniunii Europene vor avea discutii in legatura cu un astfel de pachet in luna iulie, a mentionat Ciolos, in marja unei conferinte a expertilor pe tema sectorului laptelui, ce a avut loc la Bruxelles.

Fostul ministru al agriculturii din Romania a precizat, insa, ca aceste masuri "nu vor avea caracter bugetar, ci un caracter de reglementare", in conditiile in care nu exista disponibilitati financiare in bugetul Uniunii.

Ciolos a subliniat ca nu trebuie asteptata reforma Politicii Agricole Comune (PAC), incepand din 2013, pentru a adopta masuri de sprijin, explicand ca masurile vor fi realizate pe baza analizelor unui grup de experti de top, creat dupa criza laptelui din toamna anului trecut si care va face un raport in iunie.

La finalul lui 2009, UE a deblocat fonduri exceptionale in valoare de 300 milioane euro pentru a face fata dificultatilor din sectorul laptelui, care se confrunta cu renuntarea treptata la sistemul de cote (plafoane) in productia de lapte pana in 2015 si cu o prabusire a preturilor pe pietele mondiale.

Comisarul pentru agricultura a avertizat, insa, ca sectorul laptelui are nevoie mai degraba "de masuri pe termen mai lung" decat de raspunsuri imediate, iar discutiile din iulie ale ministrilor de resort din UE vor avea in vedere aceasta perspectiva.

Potrivit unui raport trimestrial care urmeaza sa fie prezentat pana luni ministrilor agriculturii din statele UE, situatia generala a pietei laptelui s-a imbunatatit in mod constant in a doua jumatate a anului trecut.

De asemenea, preturile produselor lactate "par sa se stabilizeze" in Europa si pe plan mondial, in ciuda cresterii sezoniere a productiei, care a generat usoare ieftiniri comparativ cu luna decembrie, se spune in acest raport. 

#agricultura, #ciolos, #dacia, #lapte, #producatori , #stiri Dacia