Cine nu lasa piata imobiliara sa "cada"?

Marti, 01 Februarie 2011, ora 00:30
3936 citiri
Cine nu lasa piata imobiliara sa "cada"?

2010 a fost inca un an slab pentru piata terenurilor. Chiar in conditiile in care scaderile de preturi au atins pana la 60% fata de 2009, cei care s-au incumetat sa cumpere terenuri au fost foarte putini. In jurul Bucurestiului, in Bragadiru, Magurele, Otopeni sau Voluntari, acum 2-3 ani centrul de atractie pentru investitorii in terenuri, scaderile au fost de 50-60%. 

Reprezentantul ARAI, Ruxandra Cleciu, spune ca pentru dezvoltatorii imobiliari exista doua probleme majore. Prima dintre acestea consta in lipsa finantarii pe fondul reticientei bancilor de a mai credita proiecte imobiliare in aceasta perioada.

In opinia acesteia, in anii de boom ai pietei imobiliare bancile puteau sa acopere pana la 100% din investitie, in schimb acum acorda cel mult 50% din valoarea proiectului, cu conditia sa fie vorba de un proiect viabil.

"Al doilea motiv este ca nu stiu cu ce pret pot vinde produsul finit. Terenurile plasate in zone foarte bune unde se pot dezvolta proiecte mici de 10-20 apartamente, s-au achizitionat, dar in proportii mici", a mai spus Cleciu.

Analistii imobiliari au declarat in repetate randuri ca in piata imobiliara urmeaza valul executarilor silite, insa deocamdata creditorii prefera sa astepte semnele unei eventuale reveniri a economiei.

"Daca un numar mare de proprietati executate ar aparea in piata ar influenta destul de mult pretul locuintelor vechi. De aceea, cred ca bancile vor evita sa inunde piata cu proprietati in executare silita si o sa iasa mai degraba cu calupuri mai mici, care sa nu influenteze decisiv pretul.

Nu au nimic de castigat daca vor trage preturile in jos pentru ca ar provoca o spirala care-i dezavantajeaza" a mai declarat Adrian Erimescu, managerul site-ului imobiliare.ro.

In alta ordine de idei specialistii din piata imobiliara spun ca usoara crestere de la inceputul anului e doar un foc de paie si ca preturile la apartamente e foarte sus in comparatie cu nivelul creditarii si cu veniturile romanilor.

"S-a intamplat ceva foarte interesant in ianuarie. Intr-adevar, pretul a avut o tendinta crescatoare, a schimbat panta, insa de fapt schimbarea de curba s-a petrecut doar la preturile locuintelor care acum au intrat acum in piata.

Si anuntul continuarii programului "Prima Casa" a stimulat aceasta crestere", a mai afirmat reprezentantul imobiliare.ro.

Conform spuselor lui Adrian Erimescu, locuintele care erau in piata inainte de 1 ianuarie nu au suferit o scadere a preturilor si este de parere ca avem de-a face cu un "entuziasm al proprietarilor care acum s-au hotarat sa vanda, entuziasm care e specific primei luni din an".

"Urmatoarele doua luni o sa ne arate clar daca vorbim despre o schimbare de panta a preturilor sau este un eveniment local si de scurta durata" a mai afirmat managerul imobiliare.ro.

Ruxandra Cleciu crede ca in Bucuresti vor avea succes si in continuare terenurile bine plasate, in Dorobanti, Aviatorilor, 1 mai, Polona, Dacia, terenuri de pana in 1000 mp, unde se pot dezvolta cladiri P+4, P+5, cu un numar de 20-25 de apartamente.

In opinia acesteia la inceputul lui 2011 nu a existat o crestere propriu-zisa a preturilor la apartamente, pentru ca de obicei perioada 15 decembrie-15 ianuarie nu poate fi luata in analizele pietei imobiliare.

De ce se feresc bancile de imobiliare?

"Anumite banci sunt foarte expuse. Au jucat in aceasta hora a cresterii preturilor in conditiile in care preturile au crescut intre ingrijorator de rapid. Bancile nu au facut nimic ca sa limiteze aceasta crestere si sa-si acopere riscul, creditand in continuare.

Am vorbit cu un reprezentant al unei banci si l-am intrebat "cum poate da un credit de 80.000 euro pentru un apartament care in 2005 era evaluat la 35.000 euro. Ce s-a intamplat? S-a poleit cu aur imobilul?", a mai declarat Ruxandra Cleciu, pentru Bloombiz.ro.

In ceea ce priveste tranzactiile, consultantul imobiliar spune ca in continuare se fac pe segmentul ieftin si pe cel de lux, unde anumite imobile care inainte ajunsesera la preturi iesite din comun, acum sunt accesibile.

"Peste jumatate din cei care cumpara un apartament intre 400-600.000 euro, il cumpara cu bani cash, foarte putini fac apel la credit".

#banci, #credite, #piata imobiliara, #piata terenurilor, #preturi terenuri, #programul prima casa, #proprietati in executare silita , #stiri Dacia