Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Automobile Dacia pierde din facilitatile primite la privatizare

Automobile Dacia pierde din facilitatile primite la privatizare
Incepand cu 1 ianuarie 2007, statul nu va mai putea acorda facilitati fiscale constand in reduceri de impozite si taxe pentru companiile romanesti decat cu acordul tuturor celor 25 de state membre ale Uniunii Europene.Numai ca, in anii trecuti, guvernantii au acordat deja scutiri la plata impozitului pe profit pentru mai multe societati, ajutor de stat care depaseste termenul de 1 ianuarie 2007.
La solicitarea UE, prin modificarea Codului Fiscal, Guvernul a redus termenul pana la care SC Automobile Dacia va beneficia de scutirea de la plata impozitului pe profit. Aceasta facilitate va fi aplicata doar pana la 1 decembrie 2006, in loc de 1 octombrie 2007.

In momentul privatizarii, in 1999, cand Renault a preluat Dacia pentru 50 de milioane dolari, in contract s-a stipulat ca noul proprietar sa nu plateasca impozit pe profit timp de cinci ani din momentul in care va incepe sa iasa in castig, cu conditia ca acest termen sa nu fie mai mare de trei ani de la momentul achitarii integrale a actiunilor cumparate de la fostul FPS.

Numai ca ulterior termenul a fost modificat, luandu-se in calcul momentul transferului de actiuni, respectiv data de 29 septembrie 1999, facilitatea urmand a se aplica pana la sfarsitul lunii septembrie 2007.

In aceste conditii, autoritatile romane negociaza cu Renault o solutie pentru evitarea unui litigiu. Una dintre variante vizeaza chiar returnarea unei parti din cele 50 milioane dolari pe care Renault i-a platit pentru actiunile Dacia.

"Ar putea exista mai multe variante de discutie pentru evitarea unui litigiu. De exemplu, ar putea fi redus pretul platit pentru transferul de actiuni, in cazul de fata prin returnarea unei parti a sumei platite", a declarat Mircea Ursache, presedintele AVAS.Sursa: Adevarul

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1012 ori