Primul somelier roman la Burj al Arab, despre vinuri si alegeri rafinate

Sambata, 29 Iunie 2013, ora 00:00
3699 citiri
Primul somelier roman la Burj al Arab, despre vinuri si alegeri rafinate

Cina la Burj al Arab include, in mod obligatoriu, un vin de calitate, iar daca nu esti hotarat, mereu poti apela la un specialist dornic sa te indrume. Somelierii de la acest hotel sunt selectati cu cea mai mare atentie din toate colturile lumii, iar sfaturile lor ar putea contribui la schimbari uriase in experienta ta culinara.

Alegerile in materie de vinuri difera, insa, de la o cultura la alta: arabii prefera vinuri de top din Franta, europenii tin cont in primul rand de pretul acestuia, in timp ce americanii sunt deschisi sa incerce vinuri noi, atata timp cat somelierul descrie corespunzator caracteristicile acestuia.

Exista, desigur, si exceptii, spune Mircea Anca, somelierul roman membru al Asociatiei Somelierilor din Romania (A.S.R.), care s-a alaturat recent echipei de degustatori de la Burj al Arab din Dubai.

Pentru a-i convinge pe colegii sai ca si vinurile din Romania merita degustate si apreciate, Mircea Anca le-a pregatit, recent, o surpriza. "Nu le-am spus nimic si le-am strecurat (vinurile romanesti n.r.) intr-o degustare care s-a facut in orb alaturi de cateva vinuri din Chile, Spania si Noua Zeelanda. Vinurile au fost toate diferite si am fost bucuros sa vad ca vinurile romanesti au surprins placut pe toata lumea", a declarat romanul, pentru Business24.

"Dintre cele albe Solo Quinta 2011 de la Cramele Recas li s-a parut ca fiind ceva nou si foarte diferit, care a creat o mare confuzie in a-l plasa intr-o anumita zona de provenienta. Solo Quinta este un vin unic datorita soiurilor folosite in cupaj care contribuie fiecare exact in masura in care au fost destinate la realizarea acestui profil organoleptic atat de complex. Chardonnay-ul este coloana vertebrala a acestui vin sustinut parca putin si de Syrah, Sauvignon Blanc-ul si Feteasca Regala aduc un plus de prospetime iar Muscat Ottonel-ul isi face discret simtita prezenta cu arome de fructe exotice specifice soiului. Un vin foarte bun, cu textura delicata care se poate asocia cu usurinta multor preparate culinare.

Dintre cele rosii, Golem 2008 al Cramei Basilescu m-a surprins si pe mine intrucat a fost pentru prima data cand l-am gustat. Am fost impresionat de acest vin care mi s-a parut inca proaspat, cu intense arome de prune si fructe de padure negre, structura catifelata si cu o integrare foarte buna a taninurilor. Per total un vin foarte bun, foarte bine echilibrat care nu isi arata deloc continutul ridicat in alcool de 14, 5%. Un vin foarte bine realizat care poate fi consumat acum, dar care are multe de oferit persoanelor dispuse sa mai astepte cativa ani", a mai spus specialistul.

Ce vinuri prefera oamenii care frecventeaza locrui precum hotelul Burj Al Arab din Dubai

Exista mai multe tipuri de clienti, sustine somelierul roman.

"Sunt cunoscatorii, care de cele mai multe ori, tinand cont si de bugetul fiecaruia, fie merg direct pe o alegere facuta de ei asupra unui vin pe care deja il cunosc, sau, dupa o consultare cu somelierul, ar putea accepta sa incerce ceva nou dar asemanator stilului preferat. Vinuri din Franta sau Italia sunt cel mai des alese de catre majoritatea oaspetilor deoarece acestea sunt mai bine cunoscute, dar avem si o mare parte a clientilor care merg strict pe recomandarile somelierului. In lista nu avem doar vinuri exclusiviste, deoarece o mare parte din clientii care iau pranzul sau cina in restaurantele noastre nu locuiesc neaparat in hotel", a declarat acesta.

Ce vinuri prefera, europenii, arabii, americanii...

Mircea Anca este de parere ca e destul de dificil sa realizeze o clasificare tocmai pentru ca piata bauturilor alcoolice din Dubai este putin mai diferita decat in alte locuri din lume din cauza taxelor impuse de guvern si a numarului mic de distribuitori.

"Sunt putini arabii care consuma alcool, dar cei care totusi o fac prefera vinuri de top din Franta, si de cele mai multe ori merg pe recomandarea somelierului. Europenii in schimb, de cele mai multe ori aleg vinul tinand cont in primul rand de pretul acestuia, si nu are mare importanta zona din care acesta provine atata timp cat este pe masura asteptarilor. Americanii par sa fie cei mai deschisi in ceea ce priveste alegerea vinului si sunt dispusi sa incerce vinuri noi atata timp cat somelierul descrie corespunzator caracteristicile acestuia. In fiecare caz exista totusi exceptii. Dupa cum am mai spus si la intrebarea anterioara, o mare parte din clienti, indiferent de zona de provenienta prefera vinuri din Franta sau Italia. Este de datoria noastra, a somelierilor sa le facem cunoscute si alte vinuri de exceptie din toate colturile lumii. Exista atat de multe vinuri bune, incat este pacat sa ne rezumam la acelasi vin mereu", a explicat acesta.

Ce v-a starnit pasiunea pentru vinuri si ce v-a determinat sa va faceti o cariera din asta?

Vinul desi nu i-am acordat mare importanta pe atunci, l-am descoperit inca din adolescenta si imi amintesc cu placere petrecerile organizate pe la diferiti colegi de clasa sau prieteni la care Grasa de Cotnari si Busuioaca de Bohotin aveau mare trecere. Am inceput sa privesc vinul altfel ceva mai tarziu cand am inceput sa lucrez in F&B ca si Night Club Manager, maitre d'hotel si mai apoi somelier. Dar ce m-a determinat cu adevarat sa continui pe acest drum a fost participarea mea la Trofeul Someleriei 2010, unde am avut prilejul sa il cunosc pe Doru Dumitrescu, presedintele Asociatiei Somelierilor din Romaina, cu ajutorul caruia am reusit sa inteleg cu adevarat cat de vasta si complexa este lumea vinului si cat de putin stiam despre ea.

Cum ati ajuns sa faceti parte din echipa de la Burj Al Arab?

Cred ca mi-am dorit din totdeauna sa lucrez pentru un lant hotelier de lux. De cele mai multe ori hotelurile au mai multe restaurante cu o mare diversitate culinara si programe de vin de exceptie. In Februarie 2011, in urma unor interviuri sustinute la Bucuresti am fost selectat pentru postul de ospatar in cadrul hotelului Burj al Arab iar apoi in urma obtinerii certificatului Advanced WSET 3 am reusit sa obtin transferul in cadrul departamentului de somelerie.

Cum este sa faci parte din echipa de sommelieri Burj Al Arab?

A fi somelier intr-un hotel atat de mare si renumit cum este Burj al Arab reprezinta o mare responsabilitate. Suntem o echipa alcatuita din 11 persoane dupa cum urmeaza: Head Sommelier care este si Beverage Manager, Assistant Head Sommelier, si 9 somelieri care avem grija prin rotatie de 2 restaurante fine dining, 3 restaurante cu bufet si suntem prezenti si la evenimentele organizate de departamentul de Banqueting sau la solicitarile celor de la Private Dining (Room Service).

Partea cea mai frumoasa cred ca o reprezinta obligatia de a gusta fiecare vin inaintea clientului pentru a ne asigura ca acesta este in cea mai buna conditie. Avem peste 700 de vinuri in lista, care este intr-o continua crestere si avem 2, uneori 3 degustari saptamanale cu importuri speciale in vederea introducerii lor in lista. Trebuie sa mentionez de asemenea ca nu degustam doar vinuri. Fiecare preparat culinar din meniu ne este prezentat de catre bucatarul sef cu lux de amanunte, dupa care apoi il gustam si putem astfel sa decidem asupra celor mai potrivite vinuri care ar putea sa le acompanieze.

Pe langa partea care tine exclusiv de serviciul vinului si a bauturilor in general, avem foarte multe alte responsabilitati care tin de administrare.(controlul stocurilor, inventare, intocmirea de raporturi pierderi-profit, organizare de training-uri pentru personal etc.). In concluzie, cred ca este unul dintre cele mai bune locuri de a creste atat ca si somelier dar si ca manager.

Va opriti aici sau aveti planuri si mai mari?

Nu cred. Mai degraba as spune ca este inceputul perfect. Este locul unde am toate resursele necesare sa continui pe acest drum. As dori sa incep si WSET Diploma, dar trebuie sa planific totul foarte bine intrucat se deruleaza pe parcursul a doi ani de zile. Este un proces lung care necesita foarte mult timp si sacrificii.

Unde locuiti acum? Care este cel mai mare rasfat pentru dumneavoastra in Dubai?

Burj Al Arab apartine de Jumeirah, care este cea mai mare companie hoteliera de lux din Orientul Mijlociu, si ofera cazare si transport tuturor angajatilor, care difera in functie de pozitie. Locuiesc la aproximativ 25 de minute cu autobuzul de hotel. Sunt o persoana destul de simpla, imi place sa ma relaxez in ziua libera iar de cele mai multe ori o fac citind pe malul marii. As considera un mic rasfat onorarea invitatiilor la cina acompaniate de vinuri fine organizate de catre importatori unde am prilejul sa cunosc diferiti producatori de vin si sa gust din preparatele culinare ale celor mai bune restaurante din Dubai.

V-ati gandit vreodata sa va infiintati propria afacere cu vinuri?

Suna frumos a avea o proprie afacere cu vinuri, cu toate ca am o oarecare experienta nu ma simt inca pregatit pentru a face acest pas. Trebuie cunoscute in detaliu toate aspectele iar primii pasi sunt decisivi. Deocamdata observ, invat si iau notite de la cei mai buni si sper ca in viitor sa pot folosi cu succes aceste practici in cazul care ma voi hotari sa imi intemeiez propria afacere cu vinuri.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#somelier roman Burj al Arab, #vinuri Burj al Arab, #cina Burj al Arab , #Vinuri