Omenirea, "amenintata" de o criza a vinului

Joi, 31 Octombrie 2013, ora 09:54
2133 citiri
Omenirea, "amenintata" de o criza a vinului

Lumea se indreapta spre o penurie a vinului, iar un pahar de vin rosu ar putea atinge preturi exorbitante in cativa ani, avertizeaza banca americana Morgan Stanley, intr-un studiu publicat miercuri si citat de AFP.

Productia mondiala de vin a culminat in 2004, cand acest sector afisa "un exces de 600 de milioane cutii cu sticle", explica Morgan Stanley, dar de atunci oferta nu a incetat sa scada in favoarea reducerii capacitatilor, ajungand la un milion de sticle in 2012, adica cel mai redus nivel in ultimii 40 de ani.

Tarile emergente au crescut semnificativ consumul

Paralel, cererea mondiala nu a incetat sa creasca in timp ce noua burghezie rusa, chineza si din alte tari emergente a prins gustul vinurilor alese de tip Bordeaux, Rioja, Malbec: "Cererea de vin a depasit oferta de 300 de milioane de cutii anul trecut", constata studiul.

Mai rau, situatia se va agrava, in timp ce "cererea de export ar trebui sa se accelereze in termen mediu".

"In scurt timp, stocurile se vor diminua caci consumul va fi dominat de recoltele din anii trecuti", dar cand si productia din 2012 va fi consumata, "ne asteptam la o penurie cu un salt al cererii si al preturilor la export", continua Morgan Stanley.

Potrivit bancii de afaceri, Australia, Chile, Argentina, Africa de Sud si Noua Zeelanda "sunt cel mai bine plasate pentru a profita" de aceasta situatie.

In schimb, situatia "se va tensiona in special in Europa", regiune producatoare, dar si puternic consumatoare, adauga studiul.

#criza mondiala vin, #productie globala vin, #export vinuri, #vin tari emergente , #Vinuri