Ce vinuri savurezi de Paste?

Vineri, 13 Aprilie 2012, ora 00:00
2416 citiri
Ce vinuri savurezi de Paste?

Vinul rosu este "vedeta" de la masa traditionala de Paste. Vinurile seci se potrivesc perfect cu bunatatile insirate pe masa de duminica, in timp ce Busuioaca de Bohotin este perfecta alaturi de pasca.

Regulile de asociere pentru masa de Paste raman aceleasi. Daca se pot alege cu mai multa atentie, cu atat mai bine. Un buget mai generos poate conduce catre o calitate mai buna, asa cum sunt alese si bucatele de Paste, spune Catlin Paduraru, expert in vinuri.

"Oricum, vinul rosu este vedeta; important este ca acesta sa fie corpolent, 'picant', in asa fel incat el sa tina 'hangul' preparatelor pe baze de carne de miel. Si vinul desert e important pentru ca si pasca are nevoie de companion.

La romani vinul rosu poate fi Feteasca Neagra, Novac, Negru de Dragasani si asa mai departe, toate seci. Pentru desert, o recomandare: noua Busuioaca de Bohotin scoasa pe piata de catre Casa de Vinuri Cotnari", spune acesta.

Cum recunosti un vin bun

Pentru a cumpara un vin bun de pe raftul supermarketului, cand nu poti sa-i vezi bine nici culoarea, nu-l mirosi si nu-l gusti, trebuie sa te informezi foarte bine.

"Rezultate ale concursurilor internationale, ghiduri, referinte online, codurile QR de pe unele etichete" sunt cateva dintre elementele care te pot ghida pentru o astfel de achizitie, spune Catalin Paduraru.

Eticheta spune cam tot despre un vin daca stii sa o citesti, iar specialistul iti recomanda magazinele specializate: "Este un sfat pentru cei care nu au foarte multe puncte de reper dar si pentru cei pretentiosi: sa se adreseze specialistilor".

Vinul nu face parte din categoria lucrurilor care pot fi invatate "in 10 pasi"

Nici alegerea vinului pentru Paste, nici alecerea vinului potrivit pentru o cina de afaceri nu poate fi invatata printr-un simplu tutorial.

"Vinul, ca parte a culturii, trebuie privit, inteles in nuante. Wagner (compozitorul, pentru generatia mai grabita n.a.) nu e bun? Pus, in schimb, la o masa de afaceri, s-ar putea sa nu acompanieze succesul. Revenind, se aleg vinuri care au acelasi cod ca si vestimentatia, de pilda: black tie = vinuri serioase, consacrate pe plan mondial. De aici... exercitiul il puteti continua dumneavoastra...", spune expertul.

Vinurile din Romania, o piata in crestere

Spre bucuria cunoscatorilor, exista si vinuri romanesti de inalta tinuta, care nu sunt insa tot atat de cunoscute ca vinurile din import super premium, adauga Paduraru.

"Piata vinului de calitate din Romania e foarte 'bine, mersi' si e in crestere. Dovada o stau premiile obtinute, inclusiv pe plan international, cartile de vinuri din ce in ce mai groase din restaurante, corpul de somelieri din Horeca, gamele noi prezentate de toti jucatorii, amintind aici si pe cei foarte mari-Cotnari, Jidvei, care ataca si segmentele premium.

Concursul International de Vinuri Bucuresti 2012 (IWCB) din 7-10 iunie va confirma acest lucru. Urmariti insemnele pe care le vor purta sticlele cu vinurile castigatoare. Iata un reper sigur: vinurile jurizate in rigoarea OIV (Organizatia Internationala a Viei si Vinului) de catre un juriu impartial cu membrii din strainatate si din ADAR (Asociatia Degustatorilor Autorizati din Roamania)!", spune experul in vinuri.

#interviu catalin paduraru, #vin masa de Paste, #vin rosu masa de Paste , #Vinuri