Catalin Paduraru, despre vinuri din toate colturile lumii premiate-n Bucuresti

Sambata, 29 Martie 2014, ora 00:00
3723 citiri
Catalin Paduraru, despre vinuri din toate colturile lumii premiate-n Bucuresti

Catalin Paduraru, critic de vin si CEO al concursului International Wine Contest Bucharest, vorbeste despre concursul care onoreaza Romania de ani de zile. Anual, vinuri din intreaga lume concureaza "in orb", la Bucuresti, pentru medaliile IWCB.

Cel mai bine cotat vin al IWCB a fost unul din Muntenegru, spune Catalin Paduraru, iar pentru 2014 deja si-au anuntat prezenta producatori chiar si din China.

Despre vinurile romanesti, acesta sustine ca "sunt din ce in ce mai bune".

In ceea ce-l priveste, vinurile sale preferate nu tin de etichete sau legende din spatele unui brand.

"...iarna - Sauvignon Blanc Noua Zeelanda si Shiraz Australia, vara - rose-uri, albe Argentina si Chile, rosii nebaricate, cu un nivel al alcoolului pana in 13% si, intotdeauna, noutatile producatorilor romani", spune Catalin Paduraru, intr-un interviu acordat Business24.

Spuneti-ne cateva cuvinte despre Concursul International de Vinuri care are loc an de an in Romania. Cum a luat el nastere? Cum de un astfel de concurs are loc chiar in Romania?

Romania este tara membra a OIV (Organizatia Internationala a Viei si Vinului). Aceasta organizatie a avut ca Director General si un roman, Gherasim Constantinescu.

Un demn continuator al prezentei romanesti la varf in cadrul OIV este domnul Cotea. Prin eforturile dumnealui am obtinut acum 11-12 ani licenta de organizare.

Din pacate, incoerentele legislative dar si cele institutionale - si aici nu vorbesc doar de cele ale statului, au facut ca, la un moment dat, sa existe o sincopa. O intrerupere de un an.

La rugamintile fostului Director al ONVPV (Oficiul National al Viei si Produselor Viti-Vinicole), domnul Axente, intr-o discutie la ONIV (Organizatia Nationala Interprofesionala Viti-Vinicola) cu D-l Necsulescu, am hotarat sa reluam organizarea acestei competitii.

Este un lucru foarte important. Piata este aglomerata cu vinuri diferite, de la foarte bune la foarte proaste, iar o ierarhizare a acestora este esentiala pentru consumatori.

Se vede ca, pe langa cele cateva titluri premium (le numaram pe degete), care nu au motiv sa mai participe la concursuri, cei care ezita sunt, de fapt, cei nesiguri pe calitatea vinurilor lor.

Va aflati in plina pregatire pentru un nou concurs International Wine Contest Bucharest 2014, cum au decurs inscrierile pana acum?

Inscrierile au debutat cu cateva probe din ... China! Apoi, si-au anuntat participarea firmele serioase si cu un comportament elegant si egal an de an.

Noi am elaborat o aplicatie on-line, usurand cu mult munca celor care vor sa se inscrie.

Este de mentionat faptul ca firme noi, cu tehnologii moderne si oameni talentati, trimit mai multe probe decat unii (putini, e drept) producatori "clasici".

Acest lucru ma face sa spun ca, in viitor, cine nu va fi la IWCB, nu exista! Repet, nu e vorba de marile chateaux sau vinuri care au confirmat pe plan extern ani la randul.

Aici, in acest mix de piata, fara extreme, batalia va fi grea. Si IWCB ii va ajuta pe cei curajosi. Audaces fortuna juvat!

Cine poate participa, concret, la acest concurs? Care sunt, pe scurt, conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca?

Vinuri destinate comercializarii, cu un stoc minim garantat conform regulamentului.

Vinurile pot proveni de oriunde din lume. De altfel, importatorii cu vocatie din Romania, au inscris vinuri in nume propriu, pe spezele lor, intelegand avantajele obtinerii unor premii la IWCB, in lupta pentru piata. In rest, procedura de inscriere este simpla si poate fi consultata pe www.iwcb.ro .

Ce premii include IWCB 2014 si ce inseamna pentru un brand sa castige un premiu la IWCB?

Premiile obtinute in urma evaluarii juratilor straini si romani sunt in "deflatie". Practic, din vinurile cu medie de medalii, doar 30% primesc distinctiile Marea Medalie de Aur, Medalia de Aur, Medalia de Argint.

Cine sunt castigatorii concursului IWCB de anul trecut si care au fost atuurile lor in concursul dumneavoastra?

Lista castigatorilor e lunga. Totusi, ca o surpriza, cel mai bine cotat vin al IWCB a fost unul din Muntenegru. Sigur, apar sensibilitati la producatorii romani dar, doar daca ne facem ca nu exista concurenta, nu inseamna ca nu exista!

Pe de alta parte, deoarece jurizarea este "in orb", degustatorii nefiind impresionati de haloul de marketing, castigatorii stau laolalta, producatori mari si producatori mici.

Atuurile sunt aceleasi ca la orice concurs international: parametrii vizuali, olfactivi si gustativi; perfecti, identitate proprie, farmec, echilibru absolut.

Ce sanse au vinurile romanesti anul acesta?

Vinurile romanesti sunt din ce in ce mai bune.

Cu nemultumire o spun, producatorii dar si statul nu fac suficiente lucruri ca acest fapt sa fie asimilat de catre public.

Apoi, neparticiparea "de traditie" a unui mare producator, il va lasa, peste ani, cu un gol imens in palmares si cu o lipsa de afectivitate din partea publicului, in conditiile in care, mai devreme sau mai tarziu, tot va reintra in concurs.

Oricum, vom avea surprize, in continuare. Operatori noi, flexibili, dinamici, cu investitii de la zero, ofera vinuri din ce in ce mai adaptate trendului modern, universal valabil.

Cum a fost anul 2013 pentru productia de vinuri autohtona? Ce asteptari aveti pentru vinurile din 2014?

2013 a fost un an foarte bun pentru calitate. Sa nu uitam ca Romania este o tara foarte mare. Este clar ca, in anumite parti, unii au avut necazuri meteo, altii au facut productii mari, altii au obtinut calitate, samd.

Romania, nici in ceea ce priveste productia si nici in privinta pietei, nu ar trebui privita in ansamblu. Totusi, e cea mai repetata greseala in analize si statistici.

2014... In primul rand, an de an asteptam ca, odata cu maturizarea viilor plantate in programul de reconversie, vinurile sa capete forta, personalitate.

Mai cred ca, din ce in ce mai multi producatori, vor alege ca in 2014 sa se dedice si vinurilor de "terroir", vor tempera actiunea baricului si vor fi mai selectivi in ceea ce priveste drojdiile, enzimele, in folosul definirii caracterului fiecarei crame.

Care este vinul dumneavoastra preferat?

"Vad" sute de vinuri lunar in saloane, targuri, expozitii, concursuri, master class-uri, la ADAR, in cursurile de formare, pentru selectia celor care au nevoie de consultanta...Dintre care, unele exceptionale. Si asta an de an. De douazeci de ani. Cum as putea sa ma opresc la un "preferat" si de ce as face-o?

N-am sa-i inteleg pe cei care se cantoneaza pe viata in admiratia unei etichete (despre care au tot felul de mituri privind loturile speciale si alte gogomanii) sau mai rau, pe cei care beau toata viata vinul hibrid de la soacra, nasul, etc.

Pentru a nu fanda in fata intrebarii dumneavoastra: iarna - Sauvignon Blanc Noua Zeelanda si Shiraz Australia, vara - rose-uri, albe Argentina si Chile, rosii nebaricate, cu un nivel al alcoolului pana in 13% si, intotdeauna, noutatile producatorilor romani.

#Catalin Paduraru vinuri, #vinuri International Wine Contest Bucharest, #IWCB 2014 , #Vinuri