Cel mai scump vin din lume: Costa 14.000 de euro si vine din Franta

Sambata, 15 August 2015, ora 00:00
5947 citiri
Cel mai scump vin din lume: Costa 14.000 de euro si vine din Franta
Foto: Simply Wines

Vrei sa iti completezi colectia de vinuri cu o sticla din cel mai scump vin de pe planeta? Pune deoparte 14.254 euro si cauta intens pe site-urile de specialitate o sticla de Richebourg Grand Cru.

Vinul este produs in Burgundia, o regiune viticola care prin nobletea vinurilor produse aici a ajuns sit protejat in patrimoniul universal UNESCO, relateaza portalul Luxuo.

Richebourg Grand Cru a fost desemnat celmai scump vin din lume in urma unei analize facute de portalul de specialitate Wine-Searcher.

Lista intocmita de analistii site-ului Wine-Searcher include 50 de vinuri scumpe din lume, 40 dintre acestea fiind produse in Burgundia, 5 in alte podgorii franceze, 1 in California si 4 in Germania.

Descoperirea facuta de site-ul specializat in vinuri nobile vine dupa ce in iulie, comitetul UNESCO a inmanat podgoriilor din Burgundia distinctia de recunoastere a apartenentei lor la patrimoniul cultural al umanitatii.

Richebourg Grand Cru este creatia unuia dintre producatorii de vinuri vizionari din regiune, Henri Jayer, decedat in 2006, la varsta de 84 de ani.

Jayer s-a opus din rasputeri folosirii substantelor chimice in industria de vinificatie si era adeptul cultivarii soiurilor pe suprafete reduse si al productiilor mici de vin.

Asa se face ca Richebourg Grand Cru, vinul care a ajuns sa ii incununeze munca de o viata, a fost produs in doar 3.500 de sticle anual.

Un alt vin rar, produs tot de Henri Jayer, Cros-Parantoux Vosne-Romanee Premier Cru, ocupa locul al treilea in clasament, cu un pret de 7920 de euro/sticla.

Jayer a cultivat soiul de struguri din care a creat vinul Cros-Parantoux Vosne-Romanee Premier Cru pe o suprafata de doar 1,01 hectare.

Ambele vinuri ale lui Jayer sunt considerate extrem de rare, de aici si pretul mare al unei sticle din aceste licori nobile.

Podiumul este completat de Romanee-Conti, unul dintre cele mai vestite vinuri produse in Burgundia, pretul unei sticle fiind de 11.948 euro.

M.J.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#vinuri nobile Burgundia, #podgorii Franta, #vinuri scumpe, #pret vin Richebourg Grand Cru , #Vinuri scumpe