Vinul romanesc, la export: Productia, in crestere cu 23% in 2011

Duminica, 08 Aprilie 2012, ora 13:57
2709 citiri
Vinul romanesc, la export: Productia, in crestere cu 23% in 2011

Productia de vinuri obtinuta anul trecut de producatorii locali a fost de 4,05 milioane de hectolitri, in crestere cu 23% fata de anul 2010, cand au fost produse 3,28 milioane de hectolitri, potrivit datelor furnizate de Ministerul Agriculturii.

"Anul 2011 a fost favorabil din punct de vedere climatic pentru vita-de-vie, inregistrandu-se o productie de struguri pentru vin superioara din punct de vedere cantitativ si calitativ", explica reprezentantii ministerului de resort.

Romania a exportat anul trecut vin in valoare de 14,4 milioane euro, in crestere cu 12% comparativ cu 2010, cand s-a exportat vin in valoare de 12,8 milioane euro. Principalele tari de destinatie ale vinurilor romanesti au fost Germania, Marea Britanie, Cehia, China si Statele Unite ale Americii.

De asemenea, in 2011, valoarea importurilor de vin a crescut la aproximativ 50 milioane euro, mai mult decat dublu fata de anul anterior cand s-a importat vin in valoare de 20,7 milioane euro, in special din Spania, Italia, Bulgaria, Moldova si Germania.

Ministerului Agriculturii nu previzioneaza o crestere a suprafatei cultivate cu vita-de-vie in acest an.

"Obiectivul de baza il constituie aplicarea programului de restructurare/reconversie, pentru inlocuirea soiurilor hibride cu soiuri nobile pentru productia de vin, contribuind astfel la obtinerea de vinuri de calitate superioara, respectiv vinuri cu denumire de origine controlata si vinuri cu indicatie geografica", sustin reprezentantii ministerului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#productie vinuri Romania, #suprafata cultivata vita de vie, #producatori vinuri Romania , #Vinuri romanesti