Cum sa-ti faci o colectie de vinuri, in 2015

Miercuri, 31 Decembrie 2014, ora 00:00
4431 citiri
Cum sa-ti faci o colectie de vinuri, in 2015
Foto: waterfrontrestaurant.ca

Daca ti-ai propus sa-ti faci o colectie de vinuri in 2015, trebuie sa tii cont de cativa factori, de la conditiile de depozitare, pana la tipologiile de vin sau bugetul necesar unui astfel de hobby.

Oricare ar fi colectia ta, insa, important e s-o faci "dupa gustul tau", nu al musafirilor, te sfatuiesc specialistii.

Fiecare individ are un "palat al gurii" aparte, iar vinurile variaza in intensitatea aromelor, a taninului, a culorii, a aciditatii si chiar a procentului de alcool continut.

Asadar, inainte de a-ti incepe colectia de vinuri, incearca sa afli ce tip de vin se potriveste propriului tau palat. Pana la urma, pivnita ta ar trebui sa reflecte intocmai preferintele tale si trebuie "hranita" intocmai ca o fiinta vie.

Locul potrivit pentru pastrare

Pastrarea este un element critic pentru "sanatatea" si longevitatea vinului. Pivnita ideala este un spatiu cu aer uscat, bine ventilat, cu temperaturi controlate si aflata departe de lumina sau zgomot.

Sumedh Mandla, COO, Grover Zampa Vineyards explica pentru Luxpresso cateva principii absolut necesare cand vrei sa incepi o colectie de vinuri.

"Vinul imbuteliat se depoziteaza orizontal la o temperatura ideala de 10-16 grade Celsius. Vinurile care sunt pastrate pentru o perioada mai lunga ar trebui pastrate intr-un loc intunecos, nicidecum in frigiderul din bucatarie.

Aici temperaturile sunt prea joase, dopul de pluta risca sa se usuce, iar asta va permite aerului sa intre in sticla. In plus, din cauza inchiderii si deschiderii repetate a usii frigiderului, pastrarea unei temperaturi constante devine o sarcina dificila", spune specialistul in vinuri.

Tot el te sfatuieste sa nu depozitezi sticlele langa electrocasnicele care genereaza caldura, precum cuptorul sau cuptorul cu microunde. Nici langa semineu nu e indicat sa lasi sticlele de vin. De fapt, bucataria in sine si incaperile calde din casa nu fac altceva decat sa distruga aroma vinului si sa-i impiedice potentialul de maturare.

In plus, daca tot te-ai hotarat sa-ti incepi propria colectie de vinuri, investitia intr-un set adecvat de pahare si intr-un decantor este absolut obligatorie, considera Arun Kumar, co-fondator al companiei Aspri Spirits.

El mentioneaza, printre accesoriile necesare unui colectionar, si dispozitivele pentru curatare, un termomentru, racitor si un tirbuson de calitate.

Cerceteaza!

"O colectie ar trebui sa se bazeze pe preferintele colectionarului, asadar ai face bine sa gusti din mai multe vinuri inainte de a-ti incepe colectia", explica sommelierul Nikhil Agarwal.

El te sfatuieste sa nu te lasi influentat de cei din jur, pentru ca "nu ti-ai dori sa ai o colectie apreciata mai degraba de prietenii tai decat de tine".

Cel mai potrivit este sa incepi cu vinuri fructate. "Incepatorii in materie de vinuri prefera, in general vinurile albe, mai dulci. Odata ce palatul evoleaza, preferintele navigheaza dinspre dulce catre vinuri albe mai seci, apoi catre cele rosii mai 'grele' si, ulterior, catre cele rosii mai 'usoare'".

Chiar daca a colectiona vinuri este privita drept o activitate costisitoare, specialistii sustin ca oricine poate deveni un cunoscator intr-ale vinurilor, in principiu daca nu tine cont de "tendinte".

Ei te indeamna sa petreci timp invatand despre lumea vinurilor, regiunile-cheie, vinuri vintage, dar si despre vinurlie disponibile pe piata. Tot la capitolul cercetare intra si informatiile pe care trebuie sa le obtii despre producator, dar si despre situatia in care trebuie savurat un anumit vin.

"Incepe incet, profita de orice ocazie de a gusta noi vinuri, dar si de orice ocazie de a calatori in zonele producatoare de vinuri. Astfel vei invata foarte multe despre ele. Anumite vinuri sunt mai bune odata cu 'varsta', asa ca ar fi mai bine sa nu te grabesti sa le gusti imediat dupa ce ai facut achizitia", te mai sfatuiesc expertii.

Ivata sa-ti imparti colectia pe categorii

Colectia ta trebuie sa includa atat vinuri pentru "consum imediat", cat si vinuri de pastrat pe termen lung. Aceste categorii se impart si ele in alte doua subcategorii: vinurile care iti plac tie si vinurile pe care musafirii le-ar putea aprecia. Si ecestea pot fi impartite in alte doua sub-categorii: vinuri scumpe si vinuri accesibile.

In plus, spun expertii, e mai bine sa ai cate un vin din trei regiuni diferite decat sa ai trei vinuri diferite dintr-o singura regiune.

Maturarea vinului: Care este "varsta" potrivita

Nu toate vinurile sunt mai bune odata cu trecerea timpurilor. Majoritatea vinurilor sunt create pentru a fi consumate "proaspete", tinere, imediat dupa cumparare. Asadar, daca vrei sa-ti faci o colectie de vinuri care sa fie apreciate peste ani si ani, colectioneaza vinuri din categoria "Lumea Veche".

Daca iti doresti vinuri care sa fie consumate pe termen scurt sau mediu, atunci vinurile din "Lumea Noua" sunt cele mai potrivite.

Bugetul potrivit

Colectia de vinuri este un hobby destul de costisitor, asadar, daca vrei sa ai parte de o crestere constanta, ar fi bine sa-ti stabilesti un buget. Ai si varianta in care iti limitezi colectia la cateva sticle mai speciale pe care le cumperi ocazional.

Cel mai bine, insa, ar fi sa gasesti un echilibru: sticle de vin la un pret moderat pe care iti permiti sa le bei cand vrei si sa le inlocuiesti cand vrei, fara sa afectezi foarte tare bugetul familiei.

#colectie vinuri 2015, #cum sa faci colectie vinuri , #Vinuri de colectie