Afla cum contribuie consumul de icre de știucă la o viață mai sănătoasă

Vineri, 10 Iunie 2022, ora 17:52
1941 citiri
Afla cum contribuie consumul de icre de știucă la o viață mai sănătoasă
FOTO: deltaica.ro

Știuca este unul dintre cei mai apreciați pești care se găsesc în Dunăre, reprezentând și o sursă importantă de hrană pentru locuitorii din Deltă.

Știuca poate fi găsită în apele dulci din întreaga Europă, fiind foarte adaptivă, cu singura condiție să găsească o vegetație bogată. Acolo se poate ascunde pentru a-și vâna prada, dar este și locul în care sunt depuse icre de stiuca în fiecare an, din martie până în mai.

Care sunt adevăratele icre de știucă tari

Când este mică, știuca se hrănește cu insectele minuscule, care trăiesc în apropierea vegetației din lacuri. Știuca poate sta nemișcată ore în șir, așteptând momentul perfect pentru a-și ataca prada. Când este pregătită, știuca se repede cu o viteză incredibilă care nu oferă nicio șansă victimei sale. Știucile adulte nu mai au nevoie de ascunzișul vegetației, ele pot să stea în apă deschisă, reprezentând coșmarul oricărui alt pește și chiar al păsărilor. Niciun alt pește nu atacă știuca, cu excepția somnului de apă dulce.

Pentru a se obține icre de știucă, este nevoie de un mascul și o femelă. Diferența dintre aceștia se face destul de greu și doar dacă ai informațiile necesare. Știuca mascul adult atinge o dimensiune maximă de aproximativ 90 de cm, în timp ce femelele pot depăși 1 m.

Când vine vorba despre icrele adevărate (sau icre tari), ne referim la icrele produse de peștii femele. În magazinele de profil pot fi găsite și icre moi (lacții), care sunt produse de peștii masculi și reprezintă materialul seminal al acestora. Orice tip de icre este hrănitor, dar când vine vorba despre icre de știucă, avem cu adevărat de a face cu o delicatesă culinară. Icrele de știucă sunt mari şi galbene şi sunt comparate cu cele de sturion de care se deosebesc doar prin culoare, susţin unii pasionați.

Consumul de icre de știucă este un obicei care poate reprezenta secretul unei vieți sănătoase. Acestea sunt un aliment incredibil, bogat în omega 3 și micronutrienți importanți. Ele sunt similare cu uleiul de cod, din punct de vedere al beneficiilor, doar că sunt și gustoase, iar consumul lor este cu adevărat satisfăcător.

Un alt avantaj al acestor icre de știucă este că sunt ecologice, pescuitul excesiv a epuizat populațiile naturale, motiv pentru care a fost nevoie de reglementarea prin lege a acestei activități. În perioada 9 aprilie - 7 iunie, adică 60 de zile, este interzisă pescuirea știucii în România, cu anumite excepții, cum sunt apele de frontieră. Aici, prohibiția este valabilă pentru doar 45 de zile. Pescuitul recreativ în perioada de prohibiție se pedepsește cu amendă și cu retragerea permisului de pescuit pentru 90 de zile. Pescuitul comercial în această perioadă se pedepsește cu amenzi de până la 10.000 și interzicerea activității de pescuit pentru perioade între 1 și 3 ani.

Consumul de icre de știucă este benefic mai mult decât din punct de vedere nutrițional. Vorbim despre una dintre puținele surse de alimente care conțin vitamina D. Alături de ouă, icrele de știucă sunt un supliment grozav, în special în sezonul rece. De asemenea, omega 3 și vitamina D se susțin reciproc, aportul fiind mult mai bogat atunci când amândouă se regăsesc în același alimente. Cele două componente importante care se află în icre de știucă lucrează împreună, deoarece vitamina D este solubilă în grăsimi, iar organismul o poate absorbi și utiliza mult mai ușor.

Vitamina B12 este și ea prezentă în preparatele cu icre de știucă, reprezentând o componentă importantă a sănătății mintale și a dezvoltării creierului. Aportul de seleniu, magneziu și fier, completează beneficiile acestui aliment delicios, reprezentate de preparatele din icre de știucă.

Achiziționează produse doar din locuri de încredere

Deoarece sunt considerate de mulți nutriționiști și medici ca un super aliment, consumul de icre reprezintă un adevărat bust de minerale și vitamine importante pentru buna funcționare a organismului. Oferta completă de produse din această gamă poate fi găsită la Deltaica.

#stiuca, #icre de stiuca, #icre , #Retete