Secretele bucatariei chinezesti, ca business de succes in Romania - interviu cu Jonny Jin, fondatorul KungFu King

Sambata, 29 Noiembrie 2014, ora 00:00
5137 citiri
Secretele bucatariei chinezesti, ca business de succes in Romania - interviu cu Jonny Jin, fondatorul KungFu King
Foto: Arhiva companiei

Restaurante cu specific asiatic sunt multe in Romania, dar putine au o "armata" de bucatari chinezi pregatiti sa satisfaca cele mai pretentioase gusturi. Jonny Jin a inteles asta foarte repede si, la doar 23 de ani, infiinta primul sau restaurant autentic chinezesc in Bucuresti pe care l-a numit "KungFu King".

A adus un concept vechi in China pe plaiurile mioritice: clientii au ocazia sa asiste live la prepararea unor mancaruri asiatice. Iar mancarurile sunt facute dupa retete pe care le-a invatat de la bunicul sau, proprietarul unui mic restaurant autentic intre anii 1975 si 1993, in Beijing.

Acum are deja doua astfel de restaurante, unul pe Mosilor, altul in zona Victoriei din Bucuresti, iar afacerile sale merg atat de bine incat se gandeste sa mai deschida un restaurant.

Despre povestea bunicului sau care si-a deschis propriul restaurant in timpul comunismului, motivele pentru care familia sa a ales sa vina in Romania, cum imbina utilul cu placutul gatind mancaruri "ca la mama acasa" in restaurantele sale din Bucuresti, vorbeste tanarul antreprenor chinez, Jonny Jin, intr-un interviu acordat Business24.

Foto: Chef Xu (Su Su) este din Sichuanvarsta si are 29 ani de experienta in bucataria chinezeasca; Chef Wang este din Jilin si are 16 ani de experienta; Chef Asan este din sudul Chinei si are 16 ani de experienta; Chef Nowa este din sudul Chinei si are 11 ani de experienta; Chef Sui nordul Chinei are 10 ani de experienta

Spuneti-ne, pentru inceput, povestea familiei dumneavoastra.

Bunicul meu a fost un om foarte intelept, din nefericire insa bolnav (cu probleme la picior) dar cu propriile puteri a reusit singur singurel sa deschida un restaurant chinezesc intr-un mic orasel din China in timpul comunismului!

De la bunicul meu am invatat retete traditionale chinezesti pastrate cu sfintenie din generatie in generatie, in special preparatele din peste si pui.

Cand erati in China, va imaginati cat succes are mancarea voastra traditionala peste hotare?

Bineinteles ca nu ma gandeam ca dincolo de granitele Chinei exista atat de multa lume care sa-mi impartaseasca gusturile culinare!

Din punctul meu de vedere nu exista mancare mai buna decat mancarea chinezeasca si astazi sunt fericit sa vad oameni de toate nationalitatile ca savureaza mancarea chinezeasca.

In Romania nu sunt restaurante cu specific traditional chinezesc atat de multe pe cat se spune (vorbesc de restaurante cu bucatari chinezi).

La doar 28 de ani va aflati in Romania si detineti propria afacere. Ce v-a determinat sa veniti in Romania si sa deschideti chiar doua restaurante aici? De ce tocmai Romania?

Parintii mei au fost cei care au luat decizia sa venim in Romania, deoarece le-a placut deosebit de mult un film romanesc de dragoste.

Surprinzator, nu ne-a fost greu sa ne integram in Romania. Am gasit aici oameni primitori si dornici sa incerce arome asiatice. Acesta a fost unul din motivele pentru care am deschis in Bucuresti doua restaurante cu specific chinezesc. Am pastrat gustul mancarurilor de acasa si asta ma determina zilnic sa mananc alaturi de prietenii mei intr-unul din restaurante.

Ati adus aici cei mai iscusiti maestrii bucatari veniti din diferite zone ale Chinei pentru a gati preparate autentice chinezesti. Cum i-ati ales pe cei cu care colaborati zi de zi? Ne puteti face o prezentare, cine si la ce se pricepe mai bine?

Bineinteles ca alegerea personalului, dar mai ales a bucatarilor nu a fost una usoara. Bucatarii nostri sunt din diverse zone ale Chinei iar unul dintre criteriile de departajare a fost acela ca in fiecare zi oricare dintre bucatari sa gateasca cel putin doua preparate diferite fata de ziua anterioara - pentru mesele servite de mine la restaurant - lucru care ii face sa fie deosebit de atenti la detalii si la inventivitate.

Fiecare bucatar ofera un anumit gust mancarii: Shu Shu, maestru bucatar la restaurantul din Mosilor este deosebit de talentat la preparatele din pui, vita si rata in timp ce maestrul bucatar Huan de la restaurantul din Victoriei este aproape de neintrecut la preparatele din peste, fructe de mare, porc si deserturi!

Mie personal imi plac in mod egal gusturile oferite mancarii chinezesti de maestrii nostri bucatari si va invitam si pe voi sa incercati mancarea chinezeasca KungFu King.

Spuneti-ne cate ceva si despre conceptul pe care l-ati ales pentru aceste restaurante. Preparati toate aceste mancaruri in vazul tuturor... Ce efect are acest stil asupra clientilor? Oamenilor le place sa vada "spectacolul"?

Conceptul restaurantelor este unul des intalnit in China!

La prima vedere arata ca un "express" elegant si cochet insa mancarea nu este deloc tip fast food! Este mancare chinezeasca traditionala, preparata ca in orice restaurant de clasa. Iar localul va imbie sa stati cat vreti si sa savurati delicatesele chinezesti in regim... "slow food".

Care este cel mai apreciat preparat asiatic in restaurantele dumneavoastra?

Cred ca preparatele pe plita incinsa precum si pestele insotit de fructe de mare sunt cele mai cautate.

Care este preparatul dumneavoastra preferat?

Este destul de greu sa aleg un singur preparat, mai ales cand am de unde sa ale. Toate preparatele imi amintesc de casa, de mancarea gatita acasa de mama sau bunicul meu si in mod firesc imi plac. Am avut posibilitatea sa mananc din preparatele multor alte tari pe care le am vizitat insa gustul mancarurilor chinezesti este unic!

Cum apreciati restul restaurantelor chinezesti din Romania? Cat de autentica e mancarea chinezeasca pe care o gasim in Romania?

Fiecare restaurant chinezesc din Romania este deosebit, insa noi, KungFu King, avem cea mai mare echipa de bucatari chinezi din Romania si astfel o gama mult mai larga de preparate cu gust autentic.

Cand ati deschis primul restaurant si cat ati investit in el? Dar al doilea?

In 2009 am deschis primul restaurant, KungFu King Mosilor, iar ca si investitie s-a demonstrat ca a fost una destul de buna in raport cu pretul de cost. Apoi a urmat KungFu King Victoriei, restaurant in care recunosc ca imi petrec mai mult timp.

Ne apropiem de sfarsitul lui 2014, ce cifra de afaceri estimati in acest an?

Ne gandim serios sa deschidem cel putin inca un restaurant KungFu King, prin urmare va dati seama ca cifra noastra de afaceri se afla intr-o continua crestere.

Mai treceti din cand in cand pe acasa pentru a va lua ingrediente speciale, pentru a-i impresiona pe clientii din Romania?

Acasa merg deseori pentru a-i vizita pe cei ramasi acolo. Arome, condimente si alte produse de care avem nevoie in bucatarie comand lunar furnizorilor din China astfel incat niciodata nu raman in pana si nici nu e nevoie sa le aduc eu personal.

Vin cu ajutorul China Air si le multumesc pentru promptitudine.

Va intoarceti in China si in vacante sau alegeti sa explorati mai mult spatiul european, de cand sunteti in Romania?

Imi place sa vizitez intotdeauna tari si orase noi. Este o placere de nedescris sa ma reintorc acasa, la Beijing, dar de asemenea imi place sa vizitez Europa si SUA insotit de familie.

Ce va place cel mai mult in Romania?

Ciorba de burta si sarmalele, dar si oamenii. Am ramas placut impresionat de poporul roman. Sunteti oameni capabili, cu potential, doar ca aveti nevoie de o indrumare mai buna asupra deciziilor pe care le luati in fiecare zi.

Ati schimba ceva aici?

Traficul din Bucuresti se dovedeste de cele mai multe ori infernal. Vreau sa nu mai petrec atat de mult timp in trafic si cred ca si voi va doriti asta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#KungFu King restaurant, #afaceri mancare chinezeasca, #mancare chinezeasca autentica , #Restaurante