Ce merita vizitat in Bucuresti?

Miercuri, 31 August 2016, ora 12:12
6417 citiri
Ce merita vizitat in Bucuresti?

Bucurestiul este, dupa cum stim cu totii, cel mai mare oras al Romaniei. Este deopotriva unul dintre cele mai iubite si mai admirate orase ale tarii dar este, in acelasi timp, un oras foarte criticat si parasit fara ezitare pentru meleaguri straine.

Este deopotriva orasul iubit de Mircea Eliade cu strazi unice in fumusetea lor si cu locuri minunate ce te transpun intr-un Bucuresti interbelic dar, in acelasi timp, este si un oras presarat de drumuri blocate in proiecte arhitecturale complexe, blocuri gri si utilaje ciclopice.

Cert este ca Bucurestiul este mai viu ca niciodata devenind un minunat oras caleidoscopic, tentacular si pestrit.

Ce ar trebui sa vizitezi in Bucuresti?

Bucurestiul a fost si va ramane mereu un oras ce atrage turistii datorita stilului de viata alert, numeroaselor optiuni de petrecere a timpului liber, evenimentelor ce au loc in capitala dar si datorita unor obiective turistice demne de revizitat cu fiecare ocazie.

In articolul de fata, va vom prezenta cateva dintre principalele obiective turistice ale Bucurestiului.

Muzeul Taranului Roman

Muzeul Taranului Roman s-a infiintat in anul 1906 la data de 13 iulie in baza Decretului Regal semnat de catre Regele Carol I. Muzeul Taranului Roman este de fapt o continuare logica a Muzeului de Etnografie, de Arta Nationala, Arta Decorativa si Arta Industriala, acesta fiind de fapt primul nume dat muzeului. Abia in anul 1912 acesta a fost redenumit Muzeul de Arta Nationala. Mai mult decat atat, este interesant de stiut este faptul ca, in anul 1953, el purta numele de Muzeul Lenin-Stalin. A fost denumit apoi Muzeul Partidului si apoi, din data de 5 februarie 1990, el a primit numele de Muzeul Taranului Roman, denumirea purtata si astazi.

Povestea Muzeului Taranului Roman a inceput de fapt chiar inainte de institutionalizarea sa propriu-zisa, la putin timp dupa aparitia Principatelor Unite. Acest moment a coincis, deloc intamplator insa, cu perioada in care a inceput constructia nationala, o perioada in care taranul roman devenea o importanta referinta simbolica, un element central valoros al identitatii nationale romanesti iar cultura taraneasca incepea sa intereseze publicul larg din ce in ce mai mult.

Era de asemenea o perioada in care Romania era puternic afectata de concurenta cu produsele straine. Acestea erau pe atunci la mare cautare in randul publicului dar avea si avantajul major ca erau mult mai usor de produs datorita faptului ca erau create industrial. In anul 1863, Alexandru Ioan Cuza a ordonat crearea unor expozitii care sa includa produse din industria casnica romaneasca.

Astazi, Muzeul Taranului Roman prezinta publicului larg colectii deosebite din etnografia taraneasca romaneasca. Colectiile includ costume, mobilier, covoare, ceramica, icoane pe lemn si sticla, xilogravuri, tesaturi, unelte dar si o importanta colectie de arta populara straina.

Modul de expunere al acestor obiecte este unul inovativ si original deoarece multe dintre ele sunt expuse liber iar etichetele sunt evitate tocmai pentru a pastra un sentiment de autenticitate.

Muzeul Taranului Roman este unul de natura experimentala ce incearca in mod constant noi modalitati de prezentare a colectiilor.

Gradina Botanica Dimitrie Brandza

Gradina Botanica din Bucuresti a fost infiintata in anul 1860 tot in urma unui decret semnat de Alexandru Ioan Cuza, la initiativa doctorului Carol Davila.

Daca la inceput Gradina Botanica era plasata langa Facultatea de Medicina si Farmacie, in anul 1874 ea a fost mutata in centrul orasului, pe terenurile palatului Vasile Sutu din fata Universitatii. Botanistul Dimitrie Brandza a fost cel ce a preluat conducerea gradinii si, de asemenea, cel ce a obtinut in anii ce au urmat terenuri adecvate reamenajarii gradinii. Astfel, in anul 1884 gradinii i-au fost alocate fondurile necesare si terenul pe care este situata si astazi.

De mai bine de 150 de ani, in Gradina Botanica "Dimitrie Brandza", se regasesc multe varietati de plante de o importanta stiintifica deosebita. Gradina Botanica "Dimitrie Brandza", este impartita in peste 16 sectoare - 10 sectoare exterioare la care se aduaga serele gradinii a caror amenajare a inceput inca din timpul marelui botanist Dimitrie Brandza.

Cele zece sectoare exterioare ale gradinii grupeaza o larga varietate de plante in functie de specificul acestora:

* Plante decorative

* Sectorul plantelor rare

* Gradina italiana

* Plante mediteraneene

* Sectorul flora Dobrogei

* Muntii Carpati

* Colina coniferelor

* Rosarium

* Iridarium

* Sectorul plantelor utile

Hanu' lui Manuc

Povestea Hanului lui Manuc a inceput in anul 1806 cand, ajuns in capitala Tarii Romanesti, Manuc Bei a inceput constructia pentru Hanu lui Manuc. Arhitectura hanului era pe atunci una inovatoare deoarece Manuc si-a dorit inca de la inceput ca hanul sau sa nu semene nici pe departe cu o fortaretele secolului XVIII.

Cu toate acestea, arhitectura initiala a hanului nu se cunoaste decat din descrierile de la inceputul secolului XIX - acestea creoneaza o imagine fastuasa a unui han cu 107 odai, doua saloane, zece magazii, 15 pivnite si 23 de pravalii.

De-a lungul timpului, Hanu' lui Manuc a reprezentat un punct de referinta in Bucuresti, devenind o parte foarte importanta in vietile oamenilor. Hanu' lui Manuc a fost loc de intalnire, loc de afaceri, loc de petrecere.

Hanu' lui Manuc a fost inca de la bun inceput un important punct turistic, sedimentandu-si treptat notorietatea in randul oamenilor din Bucuresti dar si in randul oamenilor din restul tarii si chiar din strainantate.

Chiar si astazi, dupa ultimele renovari aduse localului, el a ramas un un loc in care clientii se pot bucura de o atmosfera traditionala, mancare romaneasca delicioasa, vinuri excelente dintr-o crama de renume si multa voie buna.

Hanu' lui Manuc a fost pe rand de-a lungul timpului teatru, punct de intalnire pentru oameni politici, poeti, tarani si boieri, a fost hotel dar si ruina. Astazi, Hanu' lui Manuc este in continuare un important centru turistic. Aici, clientii se pot bucura de muzica populara live, de o atmosfera traditionala, mancare romaneasca delicioasa, o crama de vinuri excelenta.

Muzeul de Istorie Naturala Grigore Antipa

Cu siguranta, Muzeul de Istorie Naturala Grigore Antipa reprezinta unul dintre principalele puncte turistice ale Bucurestiului. Acest muzeul este cel mai mare si de asemenea unul dintre cele mai vechi muzee din Bucuresti. Aici se pot gasi peste 300.000 de exponate, printre care si cea mai bogata colectie de fluturi din intreaga lume.

Muzeul de Istorie Naturala Grigore Antipa a fost infiintat in anul 1908 iar primele colectii din cadrul muzeului din anul 1834 pot fi vazute in continuare si astazi. Muzeul contine acum piese ce ilustreaza domenii precum ecologie, zoologie, oceanografie, paleologie, taxonomie, morfologie. Mai mult decat atat, in biblioteca muzeului se pot gasi pana la 30.200 de volume si 20.000 de periodice.

Vitrinele din muzeul Antipa si animalele din interiorul acestora au peste o suta de ani vechime. In tot acest timp, doua razboaie mondiale, o revolutie si zeci de schimbari manageriale. Muzeul a ramas cu toate acestea un important punct turistic si cultural.

Parcul Herastrau

Una dintre zonele preferate pentru pentru petrecerea timpului liber din inima Bucurestiului inca din secolele trecute era Parcul Herastrau. Inca din 1800, lumea eleganta a Micului Paris se plimba pe malurile lacului Herastrau.

Incepand cu secolul XIX si pana in anul 1930, zona din jurul lacului a reprezentat un loc important de promenada si socializare. Cu toate acestea, amenajarea propriu-zisa a parcului a inceput abia in anul 1936 cu ocazia expozitiei "Luna Bucurestilor".

In anul 1936, cand parcul Herastrau a fost infiintat, a fost infiintat de asemenea si primul muzeu etnografic in aer liber din lume: Muzeul Satului. Sociologul Dimitrie Gusti si-a dorit ca acest muzeu sa fie asemeni unui sat-muzeu, o reala sinteza a tuturor satelor autentice din Romania. Insusi Carol al II-lea a participat la deschiderea oficiala a muzeului etnografic. In acest fel, noul parc a ajuns sa cuprinda o bogata vegetatie arboricola formata din salcii, plopi, frasini, tei si artari.

In cadrul parcului Herastrau au fost create ulterior doua zone principale: o zona linistita dedicata odihnei si culturii si o zona dedicata petrecerii timpului liber intr-un stil activ, o zona a sporturilor si distractiilor.

In prezent, Parcul Herastrau contine zona Expoflora ce este organizata pe 15 hectare, loc in care an de an sunt realizate aici diferite decoruri florare de o frumusete impresionanta. S-au construit de asemenea si doua teatre: unul construit pentru copii si unul pentru adulti. De asemenea, Parcul Herastrau contine acum si doua pavilioane pentru expozitii, biblioteci, umbrar dedicat lecturii si sahului, debarcader, terenuri de sport, parc de distractii, un trenulet pentru plimbari, un hotel, terase, restaurante si cafenele.

Biserica Stavropoleos

Biserica Stavropoleos reprezinta o frumoasa si pretioasa bijuterie a Bucurestiului. Aceasta se afla pe strada cu acelasi nume, aceasta mica bisericuta a fost ctitorita cu aproape 300 de ani in urma de catre un calugar grec.

Biserica Stavropoleos a fost restaurata in repetate randuri fiind o Biserica greu incercata de timp. Ea a fost de numeroase ori in pragul prabusirii din cauza unor greseli de constructie destul de mari depistate de insusi arhitectul Mincu.

Intre anii 1904 si 1940, aceasta Biserica a fost doar un monument istoric in incinta caruia au fost depozitate numeroase elemente de arhitectura si pietre funerare de la bisericile demolate in Centrul Vechi al Bucurestiului.

Colectia de obiecte de arta include numeroase icoane, obiecte de cult, piese de arta decorativa si fragmente de fresca recuperate de la bisericile demolate de-a lungul perioadei comuniste.

De asemenea, biblioteca ce este amenajata acolo contine volume de teologie, de istorie si arta, manuscrise unice.

Biserica Stavropoleos situata in centrul Bucurestiului este cu siguranta unul dintre locurile ce merita vizitate!

#restaurante Bucuresti, #atractii Bucuresti, #Hanu lui Manuc , #Restaurante