City break-uri europene cu masa rezervata la un restaurant Michelin

Miercuri, 11 Noiembrie 2015, ora 18:18
2434 citiri
City break-uri europene cu masa rezervata la un restaurant Michelin
Foto: kaboompics.com

Daca ti-ai imaginat vreodata ca o sa iei o cina romantica in Paris, Lisabona sau Viena, e foarte simplu sa transformi gandul acesta in realitate, pentru ca toamna ai bilete de avion catre cele mai frumoase destinatii din Europa si cazare ieftina, care nu depaseste cativa zeci de euro pe noapte, iar ofertele city break in afara tarii sunt cam toate intrate la reducerile dinaintea ninsorii.

Prima varianta ti se potriveste daca iti place sa alegi tu fiecare detaliu din vacanta in care urmeaza sa pleci, inclusiv data plecarii, iar cea de-a doua, daca preferi sa ai zborul si cazarea asigurate dinainte, de multe ori chiar si mic-dejunul.

Dar cum te asiguri ca cina romantica pe care o planuiesti de atata timp o sa fie intr-un restaurant unde mancarea e nemaipomenita? Sigur, poti verifica zecile de recomandari online de la cei care poate au fost sau nu acolo, dar sunt atat de multe variante incat s-ar putea sa nu faci alegerea cea mai buna pentru ca parerile sunt subiective.

Iti propun alta varianta. De ce nu alegi un restaurant catalogat Michelin? Sansele sunt mari sa iei decizia potrivita pentru ca recomandarile si stelele Michelin sunt date de specialisti in arta culinara. Stiai ca in Romania nu este niciun restaurant catalogat Michelin? Ei bine, ai inca un motiv sa exploreziturismul culinar din afara tarii si sa pleci intr-un citybreak.

Cat de scump este sa mananci intr-un restaurant Michelin?

Sigur, primul gand care iti trece prin minte e ca preturile sunt exorbitante si experienta mult prea pretentioasa. Dar s-ar putea sa te inseli. In medie, un pranz sau o cina la un restaurant Michelin de 1* ajunge intre 35-40 euro/persoana sau chiar mai putin, depinde foarte mult si de orasul pentru care iti cumperi biletul de avion, dar, in general, preturile cresc exponential in functie de numarul stelelor Michelin.

Daca ai nevoie sa te odihnesti si sa iti incarci bateriile, atunci turismul culinar e varianta casual de vacanta pe care o poti incerca. Poti combina asta cu o lista minimalista a catorva obiective care pot fi vazute fara costuri si cu cele mai romantice locuri pe care le puteti vedea impreuna.

Plimbati-va pe malul Senei, aventurati-va intr-o croaziera cu plecare din Portul din Lisabonasau plutiti pe Dunare cu vaporul sau catamaranul in Viena. Incearca sa nu iti aglomerezi foarte mult programul pentru ca aveti doar cateva zile impreuna. Dar sa incepem cu inceputul si sa vorbim despre mancare pentru ca "dragostea trece prin stomac" sau cel putin asa spune o vorba inteleapta din popor.

Paris, locul perfect pentru o cina romantica

Unde poti cina? Chiar in Turnul Eiffel, in restaurantul Le Jules Verne (1* stea Michelin), unde experienta culinara e "in afara timpului si spatiului", cum se spune chiar pe site-ul acestora.

Meniul include musai un foie gras pate en croute si desert de ciocolata care ti se topeste in gura. Experienta culinara e o calatorie in sine pentru ca treci prin cele mai sofisticate ingrediente si condimente, meticulos combinate si servite alaturi de cele mai pretuite vinuri, Bordeaux si Burgundy.

In plus, vederea deasupra Parisului face cat o mie de cuvinte. Rezerva online biletul de avion, tine cont ca plecarile din timpul saptamanii sunt mai ieftine si gandeste-te care ar fi tinuta potrivita pentru un eveniment de-a dreptul special.

Daca vrei sa faci cumparaturi, nimic nu completeaza mai bine o cina romantica in Paris decat o tura prin magazine. Cu un buget mediu de cateva sute de euro iti asiguri biletul de avion dus-intors (care nu depaseste cu mult 100 de euro pana la mijlocul lunii decembrie), cazarea, care poate porni de la 20-30 euro pe noapte, o cina romantica, dar si cateva cumparaturi.

Pana de Craciun gasesti mega-oferte la cele mai importante case de moda, targuri de Craciun si luminite pe Champs-Elysees. Poate te ajuta o poza saiti poti imagina.

Lisabona si bucataria portugheza traditionala

Daca te intereseaza o varianta mai accesibila ca pret, alege Lisabona. E drept ca biletele de avion sunt ceva mai costisitoare decat biletele de avion spre Paris, dar preturile in Lisabona sunt mai mici decat in capitala Frantei, incepand cu mancarea si terminand cu mijloacele de transport in comun.

Daca nu vrei sa mergi in capitala indragostitilor de pretutindeni, poti incerca ceva diferit si s-ar putea sa descoperi in Lisabona un oras romantic incurabil si nostalgic gramada, mai ceva ca Parisul. In plus, in Lisabona sau Lisboa, cum ii spun localnicii, ai muzica fado si nostalgia portugheza a unor piese pe care nu le vei auzi nicaieri cantate cu atat de mult patos.

Ti-am gasit si un restaurant cu o stea Michelin, Clube do Peixe, pe care l-am ales datorita bugetului foarte accesibil, cativa zeci de euro, dar si decorului cald cu fete de mese in carouri, scaune de lemn si pereti azur-marin. Ai putea lua cina aici.

Ce poti alege din meniu? Vreo douazeci de feluri de peste prins din apele Atlanticului, proaspat si extrem de gustos, salata de caracatita sau o portie de paste usoare cu creveti. Tinuta de zi e formala, dar seara poti merge imbracat mai putin elegant.

Pentru ca Lisabona e cumva destinatia exotica a toamnei, cu oferte city break mult mai ieftine decat in perioada estivala, care costa cam cat un citybreak in Londra, Paris sau Amsterdam, mai arunc o sugestie daca te gandesti sa-ti upgradezi experienta culinara.

Cel de-al doilea restaurant pus pe lista e Belcanto, catalogat Michelin cu 2*, pentru ca aici gateste Jose Avillez, unul dintre bucatarii care a inovat gastronomia portugheza. Belcanto e primul restaurant din Lisabona care a primit doua stele Michelin, si in 2015 a intrat in top 100 cele mai bune restaurante din lume. Din meniul lor poti alege un pot-au-feu portughez sau creveti gigant gratinati cu rozmarin, iar ca desert, ciocolata casei.

Un fel de mancare ajunge in jur de 40-50 euro, iar desertul 16 euro. Am verificat lista de vinuri, si la Belcanto gasesti zeci de soiuri de vin de Coimbra, Porto, Teju sau Dao, cele mai bune vinuri licoroase portugheze care iti deschid pofta de viata, dans si povesti. Daca asculti si muzica fado, ti se va deschide si inima. Garantat.

Viena si mancarurile sofisticate din bistrouri

Daca vrei sa mergi intr-un loc unde sa nu te emotionezi peste masura si sa-ti pierzi cumpatul, atunci Viena e destinatia city break potrivita. Ca sa nu mai pun la socoteala timpul de zbor de doar o ora si patruzeci si cinci de minute, perfect pentru o vacanta care nu trebuie sa inceapa cu oboseala de dupa un zbor mult prea lung.

Capitala Austriei e un oras rafinat ca un vin vechi, care o sa te fascineze prin eleganta, dar si prin mancarurile gustoase servite in bistrourile sale. Capitala Austriei e o destinatie de vacanta perfecta pentru sarbatorirea nuntii de argint sau a oricarui alt eveniment peste care au trecut anii.

Biletele de avion dus-intors trec cu putin peste 100 euro si raman asa pana la jumatatea lunii decembrie.

In Viena sunt doar doua restaurante de 2* Michelin, unul ceva mai piperat ca pret, Gourmet Restaurant Silvio Nikol, la care o masa te poate ajunge pana la 150 euro, si Steirereck im Stadtpark, unde preturile pentru un fel de mancare pornesc de la 70 euro.

In plus, acesta din urma are si o priveliste care concureaza cu cea din Turnul Eiffel, doar ca e una mai intima, pe malul apei. Lista vinurilor e extrem de ofertanta si include cateva mii de sticle de vin care acompaniaza perfect un fel de mancaretraditionala vieneza sau unul minimalist. Daca te-ai gandit sa incerci carne de porumbel, poti sa o comanzi cu incredere aici. Apropo, cand mergi la un restaurant de top e indicat sa alegi un meniu a la carte si sa incerci cele mai bune mancaruri in ordinea si combinatia sugerate de chef.

Risc crescut sa mananci ceva foarte savuros

Planifica urmatoarea calatorie fara sa iti faci un plan epuizant care sa includa toate obiectivele turistice. Rezerva online bilete de avion la cel mai mic pret, nu uita ca poti rezerva din timp chiar si masa la restaurant, asa ca tot ce iti ramane de facut e sa te gandesti la cina romantica alaturi de partenerul tau.

Daca ai downloadat intre timp vreo cinci sau sase meniuri de la unele dintre restaurantele recomandate, te-ai uitat la poze si ti-ai amintit gustul vreunui vin portughez dulce pe care l-ai savurat intr-o vara sau o seara cand te-ai plimbat pe strazile din Paris, poate e timpul sa te intorci acolo si sa incerci turismul culinar.

Nu lasa si toamna aceasta sa treaca fara sa profiti de ofertele city break europene si fara sa vezi culorile din parcurile vieneze sau din cele pariziene. Cu siguranta o sa te copleseasca zecile de culori aramii, verdele stins, galbenul pal, nuantele de rosu sau maro-galbui atat de intensadunate laolalta.

In plus, daca alegi un restaurant din ghidurile Michelin, singurul risc e ca sigur ai sa mananci ceva extrem de savuros.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#restaurante stele Michelin, #city break Europa, #bilet avion Europa , #Restaurante lux