Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Exporturile de vin ale Republicii Moldova au atins maximul ultimilor cinci ani

Exporturile de vin ale Republicii Moldova au atins maximul ultimilor cinci ani


Exporturile de vin ale Republicii Moldova, atat ca volum cat si ca valoare, au atins in 2019 cel mai ridicat nivel de dupa 2014, potrivit cifrelor publicate luni de Oficiul National al Viei si Vinului (ONVV) din Republica Moldova, informeaza MOLDPRES.

Astfel, in 2019, Republica Moldova a exportat 156,6 milioane litri de vin, in crestere cu 9% (sau cu 12,607 milioane litri) fata de 2018. Din volumul total, vinurile linistite detin o cota de 94%, cognac-uri (divinuri) si distilate 3%, vinurile fortificate 2%, iar spumantele 1%.

Ca valoare, exporturile de vin ale Republicii Moldova s-au ridicat la 3,086 milioane lei moldovenesti, cu 9,2% (sau cu 0,26 milioane) mai mult decat in anul 2018. Vinurile linistite au generat 74% din totalul veniturilor, divinurile 20%, iar spumantele si vinurile fortificate cate 3%.

In ceea ce priveste vinurile imbuteliate, Romania a continuat sa fie si in 2018 o piata strategica fiind in fruntea clasamentului tarilor care importa vinuri din Republica Moldovei, atat dupa volumul exporturilor, cat si in functie de veniturile generate. Anul trecut, Romania a importat din Republica Moldova o cantitate de 6,07 milioane litri de vin imbuteliat, ceea ce reprezinta o cota de 13,8% din exporturile totale de vin imbuteliat ale Republicii Moldova. Urmeaza, in ordine, Polonia, Federatia Rusa, China si Cehia.

Exporturile de vin in vrac ale Republicii Moldova au inregistrat si ele o crestere semnificativa in anul 2019 si au ajuns la 108 milioane de litri. Principala destinatie a exporturilor ramane Belarus, piata responsabila pentru 43% din cantitatea totala de vin in vrac exportata de Republica Moldova si 39% din venituri. Cifrele arata ca in top 10 tari in care Republica Moldova a exportat cel mai mult vin in vrac sunt: Belarus, Georgia, Federatia Rusa Marea Britanie, Cehia, Romania, Germania, Ucraina, China si Italia.

In 2019, vinurile moldovenesti au ajuns in 67 de tari ale lumii, unele dintre ele fiind cucerite in premiera:Afganistan, Siria, Togo, Guam. Totodata, dupa o pauza de cativa ani, vinul din Republica Moldova a ajuns din nou pe masa consumatorilor din Australia, Norvegia si Libia.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Agerpres
Articol citit de 4505 ori
Citeste mai multe desprevinuri Moldova export vin Moldova