ProAgro: Cu TVA de 5%, romanii si-ar permite mai multi mici de 1 mai

Joi, 01 Mai 2014, ora 12:34
1699 citiri
ProAgro: Cu TVA de 5%, romanii si-ar permite mai multi mici de 1 mai

Anual, romanii mananca 440 milioane de mici, care cantaresc circa 20-25.000 de tone, iar cele mai mari vanzari sunt in vacanta de 1 mai, in cele doua-trei zile fiind consumate peste 1.500 de tone, respectiv 30 de milioane de mici, potrivit federatiei ProAgro.

"Daca am pune cap la cap toti acesti mici (cantitatea consumata anual - n.r.) am ajunge pana la luna si ne-ar mai ramane sa facem inconjorul pamantului de doua ori", se arata intr-un comunicat al federatiei, care deruleaza campania "Taie TVA", de reducere a TVA la carne si preparate din carne, conform Mediafax.

Un roman mananca in medie 40 de mici pe an

Un roman mananca in medie 40 de mici pe an, daca se ia in calcul populatia activa intre 20-55 ani (11 milioane persoane, potrivit datelor INS).

Consumul de mici creste pe tot parcursul verii, insa varful este atins in mini-vacanta de 1 Mai, cand romanul mananca mici cat pentru o luna intreaga.

"Punand baza tot pe populatia activa, de 1 Mai, un roman consuma in medie trei mici cu TVA 24%. Daca TVA ar fi 5%, cu acelasi buget, un roman si-ar permite sa cumpere patru mici", se mai spune in comunicat.

Calculand pentru un grup de prieteni care ies la un gratar si cumpara doua kilograme de mici (15,5 lei/kg cost mediu), doua de piept de pui (21,5 lei/kg) si un kilogram de ceafa de porc (in medie 20 lei/kg), cu TVA de 5% ar plati 79 de lei in loc de 114 lei cu TVA 24%, economisind astfel 35 de lei.

Premierul Victor Ponta a declarat insa luni ca reducerea TVA la alte produse decat painea este foarte greu de realizat in acest an daca vor fi diminuate contributiile de asigurari sociale, varianta fiind ca incasarile din TVA la paine sa fie evaluate dupa un an, iar TVA sa fie redusa la alte produse din 2015.

"Probabil ca anul acesta va fi foarte greu daca facem reducerea de contributii de asigurari sociale, sa mai reducem anul acesta TVA, dar eu cred ca o sa facem un an de aplicare a TVA redus la paine, o sa facem exact evaluarea si, pe baza acestei evalurari, sunt foarte hotarat ca, daca nu putem mai repede, de la 1 ianuarie eu as vrea la legume-fructe - carnea e un pic mai complicat, pentru ca e o valoare mai mare a TVA-ului incasat - sa aplicam aceasta reducere", a spus Ponta intr-o emisiune tv.

In luna martie, Ponta afirma ca ar opta pentru reducerea TVA la 9% pentru fructe si legume, domeniu caracterizat de o evaziune uriasa si concurenta neloiala cu producatorii din Uniunea Europeana sau din afara UE, adaugand ca, poate, aceasta reducere va fi aplicata si pentru carne. El a precizat atunci ca sunt asteptate cifrele pe primul semestru privind incasarile din TVA la paine.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#romania mici, #estimari mici , #Mancaruri