Autoritatile olandeze doresc reglementarea consumului de zahar

Miercuri, 18 Septembrie 2013, ora 11:57
2103 citiri
Autoritatile olandeze doresc reglementarea consumului de zahar

Seful serviciilor de sanatate publica din Amsterdam - orasul olandez unde vanzarea canabisului este legala - s-a pronuntat pentru o reglementare stricta a zaharului, relateaza cotidianul britanic The Telegraph.

"La fel ca alcoolul si tutunul, zaharul este de fapt un drog. Guvernul are un rol important. Utilizarea zaharului trebuie descurajata, iar utilizatorii avertizati asupra pericolelor la care se expun", a recomandat Paul Van der Velpen, pe site-ul sau GGD (n.r. Geneeskundige en Gezondheidsdienst).

"Poate parea o exagerare, dar zaharul este cel mai periculos drog actual si poate fi procurat cu usurinta de oriunde", a insistat acesta.

Responsabilul olandez a evocat studii care afirma ca zaharul, spre deosebire de grasimi sau alte alimente, perturba apetitul si creeaza o dorinta necontrolabila de a continua consumul, efect folosit, acuza el, de industria alimentara pentru a creste cererea.

"Zaharul da peste cap mecanismul apetitului. Cei care consuma zahar vor tot mai mult, chiar daca nu le mai este foame. Dati-i cuiva oua si se va opri din mancat. Dati-i fursecuri si va manca intr-una, chiar daca il doare stomacul", a explicat Van der Velpen.

"Zaharul este de fapt o forma de dependenta. A renunta la consumul de dulciuri este la fel de greu ca a renunta la fumat. De aceea dietele nu functioneaza decat temporar. Mai potrivita este terapia pentru adictie", a mai apreciat acesta.

In opinia responsabilului olandez, trebuie impuse taxe pe zahar si stabilite limite legale privind cantitatea de zahar care poate fi adaugata in alimentele procesate. Mai mult, ambalajele dulciurilor si al bauturilor indulcite ar trebui sa contina avertismente similare celor de pe cutiile de tigari, in sensul ca "zaharul creeaza dependenta si este nociv pentru sanatate".

Numarul obezilor din Olanda s-a dublat in ultimele doua decenii, iar in prezent peste jumatate din olandezii adulti si unul din sapte copii sunt supraponderali, intr-o tara cunoscuta, printre altele, pentru crochetele sale, noteaza Telegraph.

#consum zahar, #evolutie obezitate, #consum dulciuri Olanda, #taxe zahar, #reglementare consum zahar, #sanatate publica Olanda , #Dulciuri