Primul si singurul muzeu al cofetariei din Romania functioneaza in Arad si reuneste peste 360 de exponate

Sambata, 02 Noiembrie 2013, ora 17:30
2831 citiri
Primul si singurul muzeu al cofetariei din Romania functioneaza in Arad si reuneste peste 360 de exponate

Primul si singurul Muzeu al Cofetariei din Romania, care aduna in doua incaperi peste 360 de exponate, este deschis in Arad, fiind rezultatul eforturilor depuse de maestrul cofetar Ioan Gui.

'Dupa ce am practicat timp de 42 de ani profesia de cofetar, rastimp in care o importanta perioada de timp am condus Laboratorul de cofetarie al TAPL Arad, am hotarat sa infiintez un muzeu al cofetariei, in amintirea marilor maestri cofetari ai Aradului din perioada interbelica. Si, cum nu aveam alt spatiu la dispozitie, am apelat la bunavointa sotiei mele, din partea careia am primit acceptul de a amenaja muzeul in doua dintre incaperile casei noastre', a relatat, pentru AGERPRES, Ioan Gui.

Potrivit acestuia, muzeul are peste 360 de exponate, printre care masina de preparat inghetata, de fabricat bomboane, ambele realizate in jurul anului 1920, masina cu curele de transmisie pentru macinat zaharul, un agregat pentru prepararea martipanului. De asemenea, muzeul cuprinde mese din marmura pentru prelucrarea zaharului fiert, o masina pentru taiat hartia in care se impachetau bomboanele pentru pomul de Craciun, fotografii si documente. Si, nu in ultimul rand, muzeul mai detine carti de specialitate, unele unice in tara, retetare, diplome si medalii obtinute de-a lungul vremii de cofetarii aradeni.

'Am inceput sa adun masinile, ustensilele si documentele din muzeu la inceputul anilor '70, pe unele cumparandu-le, iar pe altele primindu-le de la batranii maestri cofetari pe care i-am mai prins in viata. Insa ideea deschiderii unui muzeu de profil a inceput sa prinda viata abia la inceputul anilor 2000, cand, ajutat de cativa apropiati, am inceput restaurarea exponatelor', a spus Ioan Gui.

Muzeul a fost deschis in 2006

Deschis in anul 2006, muzeul este vizitat in special de grupuri de elevi de la scoli de profil, de turisti din tara si din strainatate, numarul mic al vizitatorilor datorandu-se in primul rand faptului ca acesta se situeaza destul de departe de centrul municipiului Arad. 'Regret faptul ca numarul celor care au vizitat muzeul este mult prea mic fata de cat as dori eu, dar si mai mult regret faptul ca autoritatile publice locale nu sunt deloc interesate de acest muzeu unic in tara', a mai spus Ioan Gui.

Proprietarul muzeului a propus conducerii Muzeului Judetean Arad, in urma cu 6 - 7 ani, infiintarea unui muzeu al breslelor, aratandu-se dispus sa doneze in acest scop intreg patrimoniul Muzeului Cofetariei, in ideea ca astfel exponatele vor fi si mai bine puse in valoare.

#muzeu cofetarie, #muzeu Arad , #Cofetarii