Controversele cu privire la finanțarea din bani publici a fotbalului, a echipei de seniori, de profesioniști ai CSA Steaua, continuă. Armata României, implicată activ ca un susținător al Ucrainei, în conflictul cu Rusia, continuă să „pompeze" sume impresionante la echipa care nu are drept de promovare în primul eșalon.
Modelul fotbalului profesionist militarizat, de stat, este pe cale de dispariție în Europa. România este acea excepție. CSA Steaua a fost reînființată în 2017, pe fondul conflictului „de brand" dintre Armată și Gigi Becali. Echipa a jucat doar în eșaloanele inferioare. Astfel, MApN alocă anual, un buget de două milioane de euro „secției de fotbal".
În 2022, din cele două milioane de euro, Armata ar fi investit 600.000 din sponsorizări, iar 20% din buget ar fi fost direcționat către juniori, scrie ProSport.
Totuși, potrivit unui document făcut public de Orange Sport, CSA ar fi beneficiat de sponsorizări în valoare de nici 1.000 de euro în 2022. Mai precis, 2.899 de lei.
Ancheta jurnaliștilor de la Orange Sport arată că Armata ar fi cheltuit de la reînființarea Steaua 14 milioane de euro, bani publici, plus cheltuielile judiciare pentru binecunoscutele litigii.
De asemenea, întreținerea lunară a Stadionului „Steaua", din Ghencea, cu o capacitate de 31.000 de locuri, costă 30.000 de euro. Gazonul foarte prost, pe care a jucat naționala României împotriva lituanienilor, a stârnit controverse, de curând. Fotbaliștii și selecționerul s-au plâns de teren, imediat după meci. De asemenea, numărul de spectatori pe care Steaua îl atrage la stadion, la meciurile jucate acasă, este de câteva mii, semnificativ mai mic decât cel al FCSB-ului.
Sub umbrela CSA există 42 de secții sportive, gestionate sub o singură Secție, „Activitatea Sportivă de Performanță", cu 2.000 de sportivi legitimați. La seniori, respectiv profesioniști, în ciuda finanțărilor consistente, au fost consemnate de-a lungul deceniilor rezultate modeste, atât la fotbal, cât și la handbal, baschet și volei masculin, respectiv rugby.
Totuși, CSA se mândrește cu rezultatele consemnate.
„În 2022, Steaua se mândrește cu 30 de medalii câștigate la Campionatele Mondiale și 47 de locuri pe podium la Campionatele Europene. Cele șase titluri mondiale, cât și cele 12 medalii de aur continentale câştigate la seniori, ne dovedesc valoarea incontestabilă a ceea ce înseamnă Clubul Steaua pentru sportul naţional şi internațional”, a anunțat CSA Steaua, la finalul anului 2022.
În ultimii ani, politicieni precum Marcel Ciolacu și George Simion au vorbit despre „războiul" dintre Steaua și FCSB. În timpul guvernării PSD+PNL, FCSB a primit acceptul de a putea evolua pe Ghencea. De asemenea, premierul a numit echipa lui Becali drept „Steaua". Liderul AUR susține că Steaua „a murit" în momentul în care a fost preluată de către afaceristul din Pipera.
...citeste mai departe despre "Câți bani publici plătește an de an Armata României pentru fotbal, deși performanțele sunt modeste. Buget consistent la MApN" pe Ziare.com