Războiul provocat de regimul de la Kremlin în Ucraina se apropie de borna celor trei ani, iar Moscova înregistrează un eșec usturător din cauza faptului că nu și-a îndeplinit obiectivele inițiale. Putin este distrus și își dă cu pumnii în cap, după ce a pierdut piața de energie din Europa. Iar acum are un nou șoc, neputând face nimic, după ce criza diamantelor pe plan mondial lovește dur Rusia. Asta se datorează prăbușirii cu 75% a prețurilor diamantelor cultivate în laborator, pe plan global.
O afacere majoră de export pentru Rusia, diamantele au fost adăugate pe listele de sancțiuni ale lumii occidentale la începutul anului trecut și au fost înăsprite constant pentru a include pietre prețioase cultivate în laborator și materiale prelucrate în țări terțe, pe măsură ce războiul din Ucraina s-a prelungit, potrivit Forbes.
Scăderea prețurilor la diamante face o gaură majoră și zădărnicește planurile de a vinde liderul industriei, compania De Beers, acestea devenind cea mai recentă bătaie de cap economică pentru Rusia.
Dar daunele reale aduse industriei ruse de diamante și Alrosa, producătorul său principal, sunt aceleași cu cele resimțite în întreaga industrie globală, care a văzut prețurile la pietrele prețioase cultivate în laborator scăzând cu aproape 75% în ultimii cinci ani, depășind cu ușurință o scădere de 8% a prețului diamantelor extrase.
Cea mai simplă explicație pentru scăderea prețului este că piața diamantelor este inundată atât cu pietre naturale, cât și cu produse mai ieftine. Motivele mai complexe ale căderii includ scăderea cererii consumatorilor, deoarece cumpărătorii cheltuiesc mai mult pe alte articole, cum ar fi gadgeturi electronice și călătorii, vânzările în China se estompează și, cel mai bine vândut peren, un inel de logodnă cu diamante nu mai este considerat a fi o achiziție esențială.
Efectul asupra De Beers, care este deținută în proporție de 85% de compania minieră Anglo American, cotată la Londra, poate fi măsurat într-un stoc în creștere de pietre nevândute evaluat la sfârșitul anului trecut la 2 miliarde de dolari și o reducere severă a valorii liderului industriei diamantelor vechi de un secol.
Alrosa din Rusia a fost, de asemenea, lovită de schimbările de pe piața diamantelor, raportând că producția de anul trecut la minele sale din regiunea Yakutia din Rusia a scăzut cu 4,6%, până la 33 de milioane de carate, o scădere care a venit pe lângă o scădere de 2,8% în 2023.
Presiunea asupra Alrosa a forțat guvernul rus să continue anul trecut cu un program de cumpărare de diamante menit să susțină industria cu 1,55 miliarde de dolari alocați în bugetul țării pentru a cumpăra pietre nevândute. O declarație a guvernului rus la acea vreme spunea că fondurile au fost puse deoparte „pentru a asigura prețuri globale stabile ale diamantelor brute în urma ofertei excesive de pe piața actuală”.
Realitatea îngrozitoare conform căreia industria diamantelor ar fi putut fi schimbată permanent de producția de materiale de înaltă calitate, cultivate în laborator, la preț redus, pare să pătrundă încet în planurile lui De Beers și acționarului său major, Anglo American.
Listată ca un activ de vânzare ca parte a apărării împotriva unei oferte de preluare a rivalului minier BHP, Anglo American a fost forțată anul trecut să-și reducă participația la De Beers cu 1,6 miliarde dolari până la 7,6 miliarde dolari. Se așteaptă ca o a doua reducere a deprecierii activelor în curs de desfășurare să fie inclusă în raportul de profit 2024 al Anglo American, care urmează să fie publicat săptămâna viitoare.
Mărimea unei potențiale a doua reduceri este necunoscută, dar ar putea fi semnificativă, având în vedere că ziarul Financial Times a raportat săptămâna trecută că analiștii de la RBC, o bancă de investiții, au evaluat participația de 85% a Anglo American în afacerea cu diamante la doar 2,5 miliarde de dolari.
Prăbușirea industriei diamantelor a luat prin surprindere pe oamenii care lucrează în ea, dar cei din exterior au văzut declinul inevitabil timp de câțiva ani, deoarece calitatea pietrelor cultivate în laborator s-a îmbunătățit, prețurile au scăzut și cumpărătorii (precum unii experți) nu au putut face diferența față de materialul extras.
...citeste mai departe despre "Putin este distrus, prăbușire de 75%: Criza unui produs prețios lovește dur Rusia" pe Ziare.com