Un eveniment uimitor s-a petrecut într-un stat occidental, în care trăiesc sute de mii de români și unde a lovit o criză fără precedent. Mari companii din mai multe domenii de activitate, industriile chimică și auto, și-au mutat resursele financiare în afara Germaniei, ducând la o ieșire de capital colosală, de peste 650 de miliarde de euro.
Aceste sume uriașe plecate în străinătate au reprezentat un adevărat exod de bani provocat de gigantul BASF SE, furnizorul auto ZF Friedrichshafen și producătorul de aparate electrocasnice Miele & Cie, resurse mutate peste granițe din anul 2010 și până acum, potrivit Bloomberg.
Aproape 40% din această sumă colosală a ieșit în străinătate din 2021, când coaliția divizată a cancelarului Olaf Scholz a fost votată la putere. Victoria istorică a lui Trump la alegerile prezidențiale din SUA a amenințat să accelereze această scurgere constantă, punând și mai multe presiuni asupra firmelor germane să investească mai mult în cea mai mare economie din lume pentru a evita potențialele tarife.
Cea mai puternică țară lovită de o criză fără precedent. 800.000 de români suferă, declin în 3 domenii majore
Având opțiunile slabe și alegerile programate la mai puțin de un an distanță, Scholz l-a concediat pe ministrul de Finanțe Christian Lindner – liderul democraților liberi pro-piață – într-o dispută privind relansarea creșterii economice, punând Germania pe drumul pentru primul său scrutin din 2005.
„Avem nevoie de un guvern care este capabil să acționeze și să aibă puterea de a lua deciziile necesare pentru țara noastră”, a declarat Scholz, un social-democrat, pe rețelele de socializare, dând vina pe Lindner. „Oricine refuză să găsească o soluție în această situație acționează iresponsabil.”
În centrul sfârșitului dramatic al alianței tripartite aflate în conflict se află prețurile ridicate la energie, tehnologia învechită și birocrația dominantă, condiții care i-au alungat pe campionii naționali și au împiedicat eforturile de a atrage capital străin. Amenințările lui Trump cu măsuri protecționiste au evidențiat blocajul politic care a împiedicat multă vreme reformele serioase, forțând mâna lui Scholz.
Descoperire surprinzătoare, o băutură e bună pentru inimă și creier: Conține o substanță miraculoasă pentru corp
„Economia nu funcționează. Avem o ieșire masivă de capital”, a declarat la începutul acestei săptămâni Friedrich Merz, șeful creștin-democraților, care este lider în sondaje, solicitând noi alegeri. Joi, el a cerut un vot de încredere săptămâna viitoare pentru a accelera schimbarea guvernului.
„Tulburările guvernamentale din Germania, care l-au văzut pe cancelarul Olaf Scholz convocând alegeri anticipate, se vor adăuga la incertitudinea deja foarte mare a politicii economice pe termen scurt și vor determina companiile să amâne deciziile de investiții”, a spus economistul Martin Ademmer.
NASA dezvăluie evenimente misterioase din satelit: ”Se întâmplă ceva grav” în Marea Neagră, lângă România FOTO
Fluxul de ieșire de capital nu a dat semne de scădere, Volkswagen AG retrăgând acasă și proiecte de investiții importante - cum ar fi o fabrică Intel Corp. puternic subvenționată din estul Germaniei.
„Modelul de afaceri german din trecut este depășit”, a spus Christian Rusche, economist la Institutul Economic German din Köln. „Companiile caută din ce în ce mai mult în altă parte”.
Dacă Germania nu poate atrage investitorii din țară și din străinătate să-și schimbe cursul, ea se confruntă cu o stagnare prelungită și riscă să rămână în urmă altor economii industriale avansate, creând un cerc vicios care deranjează alegătorii și alimentează mai multe tulburări politice.
Vești foarte proaste pentru SUA: Un gigant american primește o grea lovitură din China
Este nevoie de acțiune rapidă pentru a stopa ieșirile masive. Din 2010, companiile germane au investit 1,7 trilioane de euro în străinătate, potrivit Bundesbank. Sunt semne că exodul s-a intensificat în segmente vulnerabile. Companiile consumatoare de energie aveau capital de aproape 70 de miliarde de euro în SUA în 2022, mai mult de trei ori decât nivelul înregistrat în urmă cu zece ani.
Expansiunea internațională a făcut de mult timp parte din strategiile companiilor germane orientate spre export. Timp de zeci de ani, site-urile din SUA, China și alte piețe și-au asigurat locuri de muncă în Germania, dar acest lucru este acum sub semnul întrebării, pe măsură ce valuri de reduceri de locuri de muncă au loc în toată țara.
...citeste mai departe despre "Catastrofă într-un stat vestic cu sute de mii de români: Suma colosală de 650 de miliarde de euro a ieșit peste granițe" pe Ziare.com