După începerea invaziei lui Putin din Ucraina, din urmă cu 960 de zile, Occidentul a impus mai multe pachete de sancțiuni economice și financiare împotriva Moscovei. Acum un fenomen lovește Rusia: exportatorii autohtoni se confruntă cu o lipsă de lichidități, pe măsură ce plățile de la băncile străine întârzie, care se tem de sancțiunile Statelor Unite. Criza devine acută, iar restricțiile financiare sunt în creștere, răspândindu-se rapid.
Acest lucru sporește presiunile asupra rezervelor lor de numerar, în special din cauza costurile împrumuturilor de tip overnight (n. red. peste noapte) în monedă națională și străină, care au crescut cu peste 20% și există o disponibilitate redusă sau inexistentă a yuanului, principala monedă de schimb valutar din Rusia în prezent, potrivit Bloomberg.
Gestionarea plăților în Rusia a devenit un proces manual care consumă mult timp, cu echipe de angajați care sună zilnic băncile internaționale pentru a explica de ce tranzacțiile nu încalcă sancțiunile. Chiar și așa, procesarea plăților durează uneori mai mult de o lună, în condițiile unui risc constant de respingere.
Un lider se transformă din „porumbel în șoim” contra lui Putin. Țara care trimite o armă de temut în Ucraina
Măsurile impuse de SUA în iunie 2024 au urmărit să sporească presiunea asupra capacității Kremlinului de a-și finanța războiul din Ucraina, expunând băncile locale din țările care fac comerț cu Rusia la un risc mai mare de așa-numitele sancțiuni secundare.
Acest lucru a întârziat și a perturbat plățile către și dinspre locuri precum China și Turcia, care au devenit parteneri comerciali cheie pentru Rusia, de când SUA și Grupul celor șapte aliați ai săi (G7) au impus restricții radicale ca răspuns la război.
Nivelul crescând de criză din economia Rusiei a atras atenția președintelui Vladimir Putin. Problema plăților transfrontaliere „este una dintre provocările serioase pentru noi”, a declarat acesta la o reuniune a Consiliului de Securitate al Rusiei din 4 octombrie 2024.
Ucraina îl lovește pe Putin unde îl doare cel mai rău. Jumătate de secol al Rusiei se prăbușește la 31 decembrie 2024
„Problemele de plată afectează de mult timp economia prin creșterea costurilor de tranzacționare și a volatilității cursului de schimb al rublei, care afectează așteptările inflaționiste și inflația însăși”, a declarat Dmitry Polevoy, director de investiții la Astra Asset Management, cu sediul la Moscova. „Inițial, importatorii au avut mai multe probleme, ceea ce a susținut rubla, dar dificultățile exportatorilor amenință să crească presiunea asupra cursului de schimb.”
Banca Rusiei a majorat dobânda cheie la 19% și a avertizat cu privire la o posibilă nouă creștere în această lună, pe fondul slăbirii rublei și a inflației persistente, care este mai mult decât dublă față de obiectivul său de 4%. Moneda alunecă spre 100 pentru un dolar, după ce a scăzut cu aproximativ 8% față de dolar până acum, în acest an.
„Costurile ridicate ale tranzacțiilor asociate cu restricțiile privind plățile transfrontaliere, precum și restricțiile privind infrastructura de export” se numără printre principalele provocări pentru economia Rusiei, a declarat Alexey Mordashov, proprietarul miliardar al producătorului de oțel Severstal, la o reuniune a oficialilor guvernamentali și de afaceri din această săptămână.
„Problema este foarte acută, iar restricțiile sunt în creștere”, a spus Mordashov. „Aș dori să cer guvernului să acorde o atenție deosebită acestei probleme”.
Dezvăluiri din America: Joe Biden acuză de la Casa Albă un fost președinte SUA de pierderea Crimeei în favoarea lui Putin
Alți exportatori de top au recunoscut dificultățile de plată în declarațiile financiare. MMC Norilsk Nickel PJSC, cea mai mare firmă din industria minieră din Rusia, a declarat că creanțele sale comerciale au crescut cu peste 300 de milioane de dolari în prima jumătate a anului, ca urmare a problemelor legate de plățile transfrontaliere. United Co. Rusal International PJSC, principalul producător de aluminiu din Rusia, a raportat că creanțele față de terți au crescut cu 25%, sau 307 milioane de dolari, în aceeași perioadă.
Unele companii rusești au reacționat la restricțiile impuse de SUA prin transferul decontărilor, inclusiv în yuani, către bănci din țări vecine precum Kazahstan. Altele au apelat la criptomonede sau chiar la acorduri de barter pentru a fi plătite.
Ca urmare, exportatorii ruși de top au redus vânzările de valută în Rusia cu 30% în septembrie, la doar 8,3 miliarde de dolari, rubla câștigând un rol mai important în decontări, potrivit datelor băncii centrale publicate marți. Acest lucru a contribuit la o lipsă de lichidități în valută în Rusia, inclusiv în yuan, pe care banca centrală îl consideră principala monedă „prietenoasă” în contrast cu dolarul și euro „toxice”.
...citeste mai departe despre "Fenomenul care lovește Rusia se răspândește rapid. Criză acută din cauza sancțiunilor SUA" pe Ziare.com