Avertismentul unui renumit economist: Un șoc uriaș vine peste noi, lovește ca în 2008

Miercuri, 08 Mai 2024, ora 04:22
1428 citiri
Avertismentul unui renumit economist: Un șoc uriaș vine peste noi, lovește ca în 2008
Economistul David Rosenberg avertizează că o nouă criză majoră va lovi lumea FOTO: Fianncial Post

Lumea este lovită de multiple crize ca urmare a războaielor din Ucraina și Israel, cât și a blocării traficului maritim prin Canalul Suez. Un renumit economist, David Rosenberg, care a prezis ultima recesiune globală din urmă cu 16 ani, avertizează că vine un ”șoc” uriaș pe piețele internaționale, ca în 2008. În plus, el afirmă că și o bulă bursieră este pe cale să izbucnească.

Rosenberg spune că este sceptic în privința viitorului economiei americane și prognozează că o corecție a cursului este în plină desfășurare, potrivit Daily Mail.

Economia SUA a adăugat 175.000 de locuri de muncă luna trecută, în afara previziunilor economiștilor de 238.000. În notițele adresate clienților vineri, fostul economist șef al Merrill Lynch a explicat de ce vede cifrele drept un motiv de îngrijorare.

Avertismentul Serviciilor Secrete americane. Rusia și China pregătesc o nouă invazie militară, împreună

El a spus că datele nu sunt în concordanță cu cifrele provenite de la Recensământul trimestrial al Ocupării Forței de Muncă și Salariilor și seturile de date privind dinamica forței de muncă din cadrul Biroului pentru Statistica Muncii, ambele indicând că economia americană a pierdut de fapt locuri de muncă în al treilea trimestru.

Având în vedere disparitatea, Rosenberg a spus că datele sunt probabil „supraestimate – în proporții istorice”. „Revizuirile nu vor mai avea loc în încă șase luni, iar când vor fi lansate, va fi un șoc pentru Fed – și pentru piețe”, a spus Rosenberg despre revizuirile în scădere, despre care crede că urmează să apară în continuare.

„Fed intenționează acum să rămână pe margine, deoarece urmărește îndeaproape indicatorii întârziați și contemporani care sunt presărați de termeni de eroare mari”, a adăugat el.

SUA, presiune mare asupra unui aliat: Opriți jocul dublu cu Rusia sau vă lovesc sancțiunile

„Și cu cât așteaptă mai mult, cu atât va trebui să facă mai multe în privința tarifelor. Sunt „nuanțe din 1991, 2001 și 2008 din nou.”

Pe lângă faptul că el crede că datele privind locurile de muncă sunt distorsionate, Rosenberg a susținut în continuare că prețurile acțiunilor și evaluările care au crescut în ultimele luni sunt, de asemenea, deconectate de realitate.

„Acțiunea pieței de săptămâna trecută a făcut parte integrantă din aerul care a fost lăsat să iasă din balonul AI, Nvidia înregistrând cea mai mare scădere de o singură zi din martie 2020”, a explicat el, citând statistici care arată modul în care stocurile de AI s-au prăbușit după ce au urcat foarte mult, cu peste 100% din 2022.

Avertismentul medicilor. Starea care te poate omorî: În 40 de minute poți face infarct sau atac cerebral VIDEO

„Momentul intens alimentat de AI spre sus se îndreaptă acum invers”, a spus economistul american, fondator al companiei Rosenberg Research.

Între timp, remarcile lui Rosenberg, pe lângă faptul că servesc ca un fel de dublare a avertismentelor deja difuzate de finanțator, au loc la câteva săptămâni după ce o coaliție de miliardari, inclusiv Jeff Bezos și Mark Zuckerberg, au vândut brusc milioane în acțiuni de prim rang - stârnind temeri de un dezastru financiar.

Printre ei s-a numărat și șeful JPMorgan, Jamie Dimon, care a avertizat cu privire la un an „incert” în viitor când vine vorba de finanțare – caracterizând piețele drept „prea fericite” și pregătite pentru o recesiune.

...citeste mai departe despre "Avertismentul unui renumit economist: Un șoc uriaș vine peste noi, lovește ca în 2008" pe Ziare.com

#criza economie mondiala, #criza globala, #criza financiara, #criza piete bursiere, #criza bursa SUA , #Stiri Macroeconomie