Criza lovește dramatic, creștere a prețurilor cu 47%. Șocul secolului afectează 4 categorii de oameni: Ești printre ei?

Joi, 09 Mai 2024, ora 05:23
897 citiri
Criza lovește dramatic, creștere a prețurilor cu 47%. Șocul secolului afectează 4 categorii de oameni: Ești printre ei?
Amsterdam, orașul unde criza locuințelor a lovit cu putere FOTO X

Experții avertizează că un domeniu cheie din viața oamenilor este lovit dramatic de criză în urma evenimentelor explozive din întreaga lume, care provoacă o bulversare a prețurilor. Un raport oficial special al Organizației Națiunilor Unite avertizează că, în prezent, criza locuințelor a devenit problema secolului al 21-lea, ea afectând 4 categorii sociale din cauza creșterii prețurilor caselor cu 47% între 2010 și 2022.

Cu o lună înainte de alegerile pentru Parlamentul European, în care se estimează că partidele de extremă dreapta vor termina pe primul loc în nouă state membre ale UE și pe locul al doilea sau al treilea în alte nouă, raportorul special al ONU pentru dreptul la o locuință adecvată a îndemnat statele naționale să-și rezolve crizele locative sau riscă să fie exploatate de partidele de extremă dreapta și populiste, potrivit Scottish Housing News.

„Partidele de extremă dreapta prosperă atunci când pot exploata decalajele sociale care apar din subinvestiții și planificarea guvernamentală inadecvată și când pot da vina pe străini”, a spus Balakrishnan Rajagopal pentru The Guardian.

Avertismentul unui renumit economist: Un șoc uriaș vine peste noi, lovește ca în 2008

„Aceasta este situația în care se află acum multe țări din UE. Criza locuințelor afectează 4 categorii de oameni, nu numai persoanele cu venituri mici, migranții, familiile monoparentale, ci și clasa de mijloc. Aceasta este problema socială a secolului 21.”

Lipsa de locuințe la prețuri accesibile a stârnit proteste în Lisabona, Amsterdam, Praga, Milano și – în afara UE – Londra, tinerii în special înfuriați împotriva chiriilor înghițind jumătate din veniturile lor și creditele ipotecare de 10 ori salariul mediu. Problema a fost o preocupare majoră pentru alegătorii la alegerile olandeze de anul trecut, câștigate de partidul de extremă dreaptă Libertatea (PVV) al anti-islamului Geert Wilders, și a jucat în creșterea sprijinului pentru Chega din Portugalia, care aproape și-a triplat cota.

„Este o temă care bifează multe teme actuale” pentru partidele de extremă dreaptă, a spus Catherine Fieschi, de la Institutul Universitar European. „Este ușor să o încadrezi ca o problemă de elite versus popor – și să pretindem că migranții sunt tratați mai bine decât cetățenii”.

Descoperire ce trage un semnal de alarmă: Obiceiul practicat de mulți duce la îmbătrânire rapidă și moarte prematură

Datele Eurostat arată că în blocul de 27 de membri ai UE, prețurile locuințelor au crescut cu 47% între 2010 și 2022, chiriile crescând cu 18% în aceeași perioadă. În unele țări, mai mult de o cincime din gospodării cheltuiesc 40% sau mai mult din venitul net pentru locuințe. Cercetările academice recente au stabilit o legătură clară între creșterea chiriilor și voturile pentru extrema dreaptă – chiar și fără mesaje puternice anti-imigrație.

Tarik Abou-Chadi, specialist în politică UE și coautor al unui studiu care a constatat că creșterea chiriilor s-a reflectat la nivel local în sprijinul tot mai mare pentru partidul Alternative für Deutschland (AfD) din Germania, a declarat că „frica de pierdere a statutului” este un factor cheie.

„Aceste date arată că locuințele fac acum parte dintr-un pachet mai larg de amenințări economice și sociale și insecurități care alimentează anxietatea”, a spus el. „Frica pe care s-ar putea să o ai de a te muta de acasă, pentru că nu îți poți permite asta duce la o creștere a sprijinului de dreapta radicală”.

Mutarea NATO în premieră din Ucraina care înfurie Rusia: ”Diamantele” americane duc conflictul în punctul critic VIDEO

Rajagopal, care a raportat recent despre criza locuințelor olandeze, a spus că un prim pas pentru partidele principale ar trebui să fie consacrarea locuințelor la prețuri accesibile, adecvate și sigure ca drept legal. „Țările UE au o tradiție lungă și lăudabilă de protecție socială, de bunăstare”, a spus el.

„Dar când vine vorba de recunoașterea locuinței ca drept al omului legal, Europa rămâne în urma dreptului internațional. Cetățenii UE nu pot merge la instanțele lor naționale în privința locuințelor. Țările europene recunosc acest lucru, dar nu fac nimic în privința asta.”

Dincolo de asta, criza imobiliară din Europa – inclusiv Marea Britanie – a fost un produs al „tratării locuințelor ca orice altă marfă, care trebuie cumpărată și vândută” și al abandonării planificării de stat, a spus Rajagopal. „Europa a băut Kool-Aid-ul din anii 1980, când piețele erau bune, iar planificarea proastă”.

...citeste mai departe despre "Criza lovește dramatic, creștere a prețurilor cu 47%. Șocul secolului afectează 4 categorii de oameni: Ești printre ei?" pe Ziare.com

#criza economica, #criza locuinte, #preturi locuinte, #crestere preturi locuinte, #locuinte, #preturi apartamente , #Stiri Macroeconomie