Putin ascunde catastrofa provocată de război: Fenomenul a explodat cu 73% în toată Rusia

Vineri, 15 Noiembrie 2024, ora 01:03
1132 citiri
Putin ascunde catastrofa provocată de război: Fenomenul a explodat cu 73% în toată Rusia
În Rusia au explodat prețurile produselor alimentare FOTO: X@IconicSettings

Putin ascunde Occidentului catastrofa provocată în țara sa de consecințele războiului din Ucraina. Devalorizarea rublei și perturbarea lanțurilor de aprovizionare din cauza sancțiunilor vestice au dus la scumpirea explozivă a produselor alimentare în Rusia. A apărut lista celor mai mari creșteri de prețuri ale produselor alimentare, de până la 73% la cartofi, peste 30% la unt și peste 20% la ceapă și sfeclă, conform datelor Serviciului Federal de statistică de la Moscova.

Rușii se confruntă cu o creștere alarmantă a prețurilor la alimente, creând o bătaie de cap președintelui Vladimir Putin, în timp ce încearcă să echilibreze ambițiile militare ale Kremlinului cu dorința de stabilitate internă, potrivit Bloomberg.

Un kilogram de cartofi este cu cel puțin 73% mai scump decât la începutul anului, în timp ce prețul untului a crescut cu peste 30%, potrivit datelor publicate joi, 14 noiembrie 2024.

Trump în încurcătură, primește o veste șoc din Rusia: Putin nu luptă pentru pământ în Ucraina

Cele două produse sunt în fruntea listei întocmite de agenție, cu legume precum ceapa și sfecla roșie, carnea de miel în creștere cu peste 20%, iar smântâna, laptele, pâinea, carnea de vită și peștele, toate cu 12%-15% mai mari decât nivelurile din 2023.

Tatyana, o bătrână de 72 de ani din orașul rus Kirov, cheltuiește aproximativ două treimi din pensie pe mâncare, față de aproximativ jumătate anterior, a spus ea prin telefon. A fost nevoită să nu mai cumpere produse scumpe, cum ar fi fructe exotice, și, pentru prima dată de la invazia Rusiei din 2022 a Ucrainei, nu își va putea permite mâncarea tradițională de caviar roșu de Anul Nou.

Rușii se luptaseră cu creșterea prețurilor la alimente chiar înainte de scumpirile din acest an, iar Putin a fost inundat de plângeri în timp ce găzduia un eveniment de apeluri de la cetățeni la sfârșitul anului trecut. Pe măsură ce situația s-a înrăutățit, oficialii de la Ministerul Agriculturii la Parchetul General sunt îngrijorați de modul în care prețurile pot fi ținute sub control.

Descoperire neobișnuită făcută de experți: O altă modalitate de a măsura timpul, fără ceasuri

Banca Rusiei ar putea avea dificultăți să vină cu răspunsuri, după ce și-a majorat deja rata cheie a dobânzii la un nivel record de 21% luna trecută. „Balanța riscurilor de inflație este în continuare înclinată semnificativ în sus”, au spus factorii de decizie la acea vreme, indicând în același timp probabil o creștere suplimentară. Banca se așteaptă ca inflația din 2024 să ajungă la 8%-8,5%.

În magazinele din Kirov, la aproximativ 1000 km (621 mile) nord-est de Moscova, situația este mai proastă decât sugerează statisticile naționale, potrivit Tatyanei. Produsele de bază precum laptele, untul, ouăle și pâinea sunt de cel puțin două ori mai scumpe decât anul trecut, spune ea.

Procurorul general rus, Igor Krasnov, a inițiat o anchetă cu privire la creșterea prețurilor de către producătorii de lapte și a promis un răspuns. Premierul Mihail Mișustin a ordonat Ministerului Agriculturii să asigure disponibilitatea unui număr suficient de fructe și legume, în timp ce viceprim-ministrul Dmitri Patrușev a cerut o monitorizare zilnică a pieței alimentare și măsuri de stabilizare a situației.

Un expert britanic dezvăluie oferta: Acordul lui Trump cu Putin în favoarea Ucrainei, mutarea secolului

„Toată această agitație se face pentru ca populația să asocieze problemele alimentare cu acțiunile producătorilor și comercianților” și nu cu consecințele războiului în desfășurare cu Ucraina, a declarat Vladislav Inozemtsev, consilier special la Institutul de Cercetare Media din Orientul Mijlociu. „Când prețul untului a crescut și mai rapid în 2007, nimeni din guvern nu a fost îngrijorat”.

Mișcarea Băncii Rusiei de a crește costurile îndatorării pentru a reduce cererea are un impact ușor asupra inflației – creșterea anuală a prețurilor a scăzut la 8,54% în septembrie de la 8,63% în luna precedentă – dar capacitatea politicii monetare de a controla prețurile alimentelor este limitată. Inflația alimentară a rămas peste 9% în octombrie, arată datele Serviciului Federal de Statistică.

Acest lucru se datorează parțial faptului că costul logisticii și al producției este în creștere, cu prețul materiilor prime și materialelor, al hranei pentru animale, al combustibilului și al multor altora în creștere.

Slăbirea rublei și perturbarea lanțurilor tradiționale de aprovizionare din cauza sancțiunilor legate de război au făcut ca unele produse importate să devină rare și scumpe.

Un guru celebru din SUA face praf politica lui Trump. „Vine cea mai mare criză, faceți 2 investiții sigure”

Oportunitățile limitate de extindere a producției interne din cauza personalului limitat și a tehnologiilor învechite au făcut Rusia mai dependentă de importuri. Țara a început să importe unt din Turcia și Emiratele Arabe Unite, în timp ce Azerbaidjanul a contribuit la eliminarea penuriei de ouă la începutul acestui an.

Ministerul Agriculturii, Ministerul Industriei și Comerțului și Serviciul Federal Antimonopol au recomandat producătorilor de alimente și lanțurilor de comerț cu amănuntul să reducă prețurile la anumite tipuri de mărfuri, potrivit Interfax.

„Principalul instrument al autorităților este forța. Autoritățile au multă experiență în a forța producătorii și lanțurile de retail să se adapteze”, a declarat Tatiana Stanovaya, fondatoarea companiei de consultanță R.Politik și senior fellow la Centrul Carnegie Rusia Eurasia. „Dar presiunea puternică nu este foarte eficientă sau este temporară”, a spus ea.

...citeste mai departe despre "Putin ascunde catastrofa provocată de război: Fenomenul a explodat cu 73% în toată Rusia" pe Ziare.com

Putin, lovit în serie. Două fenomene se răspândesc în țară brusc: Vine mama tuturor relelor în Rusia
Putin, lovit în serie. Două fenomene se răspândesc în țară brusc: Vine mama tuturor relelor în Rusia
Când ești un pensionar rus care trăiește cu un venit limitat, este destul de rău să încerci să te lupți cu prețurile vertiginoase ale produselor de bază precum ouăle, cartofii sau...
SUA lovesc interesele a 2 țări NATO: Putin le ajută să scape de mutarea dură a Americii
SUA lovesc interesele a 2 țări NATO: Putin le ajută să scape de mutarea dură a Americii
După începerea invaziei Rusiei din Ucraina din urmă cu peste 33 de luni, Occidentul a impus sancțiuni Moscovei, dar unele state nu s-au aliniat în totalitate la acestea. Acum, Statele Unite...
#criza economica rusia, #Rusia inflatie, #rusia recesiune, #cresteri preturi, #Putin razboi, #criza Rusia , #Stiri Macroeconomie

Curs valutar

1 EUR = 4.9709 RON

-0.0008

1 USD = 4.7216 RON

0.0236
  1. Unde putem să ne investim banii dacă România intră în recesiune: ”Asta e întotdeauna cea mai sigură variantă”
  2. Dispar magazinele Profi. Tranzacția anului în comerţul alimentar
  3. La români se scumpește, la americani se ieftinește. La ce preț derizoriu a ajuns benzina în SUA
  4. „Stare de urgență în economie”, declarată în Transnistria. Reacția liderilor transnistreni după anunțul întreruperii furnizării gazului rusesc
  5. Putin, lovit în serie. Două fenomene se răspândesc în țară brusc: Vine mama tuturor relelor în Rusia
  6. România, țara marilor firme. Cum domină giganții privați piața autohtonă
  7. Țările care „toarnă” cei mai mulți bani în firmele din România. Investitorii din doar două țări au adus peste 60 de miliarde de lei în capital
  8. Numărul angajaților bugetari a ajuns la o cifră record. Cheltuielile de personal au crescut spectaculos
  9. Christine Lagarde a pus ochii pe economiile europenilor. Șefa BCE propune un standard european de economisire
  10. Măsurile de austeritate pe care le-ar putea lua viitorul guvern, din 2025. FMI-ul „bântuie" România: „Avem cel mai mare deficit bugetar din istorie"