Cum lumea este lovită în continuare de consecințele războaielor din Ucrainei, precum și de blocarea traficului maritim prin canalul Suez, experții fac o prognoză legată de finalul acestui an. Celebrul economist american Nouriel Roubini surprinde din nou cu predicția sa privind criza globală, de astă-dată în sens pozitiv, spunând că economia mondială va evita recesiunea și va primi un impuls din partea inteligenței aritficiale și a altor tehnologii.
Inteligența artificială ar putea oferi un ajutor economiei globale care se confruntă cu provocările deglobalizării, geopoliticii turbulente și costurilor mari de capital și riscului de inversare a politicii în SUA după alegerile prezidențiale, potrivit liderilor industriei globale, potrivit The Economic Times.
„Este un remorcher între tehnologia care ne conduce în direcția corectă și multe alte lucruri, care ne conduc la șocuri negative ale ofertei agregate”, a spus Roubini. "Cred că pe termen mediu, tehnologia va domina. Dar pe termen scurt, acele forțe stagflaționiste pot fi mai dominante”.
Roubini consideră că piața de valori din SUA este puțin probabil să vadă o corecție mai mare de 10%. „Dar pentru a obține o adevărată piață în creștere pe piața publică din SUA, avem nevoie de o recesiune. Și pentru moment, recesiunea nu ar fi punctul meu de referință”, a spus el.
„Având în vedere perturbarea pe care inteligența artificială (AI) o va oferi, există unele scenarii în care creșterea potențială a SUA până la sfârșitul acestui deceniu ar putea fi peste 3%, spre deosebire de actualul 1,8%”, a adăugat Nouriel Roubini.
Lumea afacerilor învață modalități de a capta valoare din AI, a spus Rich Lesser, președinte global, BCG. „Companiile doresc să aleagă câteva domenii în care impactul AI poate fi mai profund decât untul de arahide”, a spus Lesser.
„Oamenii sunt extrem de provocatori. Inteligența artificială cu care ne-am descurcat în ultimii opt ani poate să fi atins 5% din forța de muncă dintr-o organizație. Aceste tehnologii pot atinge 50% din organizație”, a spus el.
Concentrându-se pe sondajele din SUA și impactul acestora, Ritu Arora, CEO & CIO (Asia Pacific), Allianz Investment Management a declarat că alegerile americane din 2024 vor avea o influență majoră asupra piețelor de capital.
„Ne uităm cu mare nerăbdare la modul în care SUA își aleg liderul și cred că acest lucru va avea un impact semnificativ nu doar asupra economiei SUA și a pieței de capital, ci și asupra economiei globale. Va avea un impact asupra fluxurilor comerciale”, spuse ea.
Lumea are nevoie de o cooperare strânsă pentru a îndeplini obiectivele climatice, a declarat Marc-Andre Blanchard, director, CDPQ International și șef global pentru sustenabilitate. Atât Nordul Global, cât și Sudul Global vor trebui să facă tranziție, iar finanțarea va fi crucială pentru a realiza acest lucru.
Aspectul pozitiv, însă, este că sectorul privat s-a implicat profund acum, iar discuțiile despre sustenabilitate la forumurile globale s-au mutat de la „ce” la „cum”, a adăugat el.
Roubini a avertizat, de asemenea, asupra numeroaselor riscuri pentru economia globală. "Avem un proces de deglobalizare excesivă care duce la protecționism și va fragmenta economia globală. Avem o depresie geopolitică", a spus el.
Economistul american a spus că țările acordă prioritate securității economice în detrimentul eficienței economice. El a avertizat, de asemenea, despre „pericolele morale” datorate intervențiilor regulate ale guvernului SUA și ale Rezervei Federale a SUA în cazul unor probleme financiare.
...citeste mai departe despre "Celebrul Nouriel Roubini surprinde din nou lumea: Anunț neașteptat privind criza de la sfârșitul lui 2024" pe Ziare.com