Criza celor 91.000 de miliarde de dolari lovește sau e ”conspirația tăcerii”: Cine a făcut ”gaura”?

Joi, 04 Iulie 2024, ora 03:40
647 citiri
Criza celor 91.000 de miliarde de dolari lovește sau e ”conspirația tăcerii”: Cine a făcut ”gaura”?
Trezoreria SUA trebuie să gestioneze criza datoriilor guvernamentale FOTO: Viator

Într-un an în care se suprapun crize multiple legate de războaiele din Ucraina și Israel, blocarea traficului maritim prin Canalul Suez, dar și de nenumăratele alegeri din întreaga lume, o povară de 91.000 de miliarde lovește intens globul. Aceste datorii ale tuturor guvernelor pe plan mondial vor genera o taxă grea asupra populației, însă un influent think tank britanic vorbește despre o ”conspirație a tăcerii” între forțele politice legată de finanțele publice.

Guvernele din toată lumea datorează băncilor o sumă fără precedent de 91 de trilioane (91.000 de miliarde) de dolari, o sumă aproape egală cu dimensiunea economiei globale, potrivit CNN.

Poverile datoriilor guvernamentale au crescut atât de multmari – în parte din cauza costului pandemiei – încât reprezintă acum o amenințare tot mai mare pentru standardele de viață, chiar și în economiile bogate, inclusiv în Statele Unite.

Mutare militară fără precedent a lui Putin: O mare putere NATO s-a trezit cu ”monstrul” rusesc la ușă

Fondul Monetar Internațional (FMI) și-a reiterat săptămâna trecută avertismentul că „deficitele fiscale cronice” din SUA trebuie „abordate urgent”. Investitorii au împărtășit de mult această neliniște cu privire la traiectoria pe termen lung a finanțelor guvernului SUA.

„Dar deficitele continue și o sarcină în creștere a datoriei au făcut asta mai mult o preocupare pe termen mediu”, a declarat Roger Hallam, șeful global de la Vanguard, unul dintre cei mai mari administratori de active din lume.

Pe măsură ce povara datoriilor crește în întreaga lume, investitorii sunt din ce în ce mai îngrijorați. În Franța, tulburările politice au exacerbat îngrijorările cu privire la datoria țării, trimițând randamentele obligațiunilor sau randamentele cerute de investitori, spre o creștere.

Experții americani au dezvăluit planul B al lui Putin: Obiectivul din Ucraina a fost schimbat

Costurile mai mari ale serviciului datoriei înseamnă mai puțini bani disponibili pentru serviciile publice cruciale sau pentru răspunsul la crize precum crizele financiare, pandemiile sau războaiele.

Deoarece randamentele obligațiunilor de stat sunt folosite pentru a stabili prețul altor datorii, cum ar fi creditele ipotecare, randamentele în creștere înseamnă, de asemenea, costuri mai mari ale împrumuturilor pentru gospodării și întreprinderi, ceea ce afectează creșterea economică. Pe măsură ce ratele dobânzilor cresc, investițiile private scad, iar guvernele sunt mai puțin capabile să se împrumute pentru a răspunde recesiunilor economice.

Americii va necesita fie majorări de taxe, fie reduceri ale beneficiilor, cum ar fi programele de asigurări sociale și de sănătate, a spus Karen Dynan, fost economist șef la Trezoreria SUA și acum profesor la Harvard Kennedy School. Kenneth Rogoff, profesor de economie la Universitatea Harvard, este de acord că SUA și alte țări vor trebui să facă ajustări dureroase. Datoria „nu mai este gratuită”, a spus el.

Vine mama tuturor crizelor: O putere occidentală are o ”gaură” colosală de 22.000 de miliarde de dolari

„În anii 2010, mulți academicieni, factori de decizie politică și bancheri centrali au ajuns la părerea că ratele dobânzilor vor fi aproape de zero pentru totdeauna și apoi au început să creadă că datoria este un prânz gratuit”, a spus el.

Datoria SUA va ajunge la 122% din PIB

„A fost întotdeauna greșit, deoarece te poți gândi la datoria guvernamentală ca deținând un credit ipotecar cu rată flexibilă și, dacă ratele dobânzilor cresc brusc, plățile dobânzilor tale cresc foarte mult. Și exact asta s-a întâmplat în toată lumea.”

În Statele Unite, guvernul federal va cheltui 892 de miliarde de dolari în anul fiscal curent pentru plățile dobânzilor - mai mult decât a alocat pentru apărare și bugetul pentru programul Medicare, asigurări de sănătate pentru persoanele în vârstă și persoanele cu dizabilități.

Anul viitor, plățile dobânzilor vor depăși 1 trilion de dolari pentru datoria națională de peste 30 de trilioane de dolari, ea însăși o sumă aproximativ egală cu dimensiunea economiei SUA, potrivit Biroului Buget al Congresului. CBO consideră că datoria SUA va ajunge la 122% din PIB peste doar 10 ani. Și în 2054, se estimează că datoria va atinge 166% din PIB, încetinind creșterea economică.

Noua baterie revoluționară pentru mașini electrice, care sparge piața. Se încarcă în doar 5 minute VIDEO

În ciuda alarmei crescânde cu privire la grămada de datorii ale guvernului federal, nici Joe Biden, nici Donald Trump, principalii candidați la președinția din 2024, nu promit disciplină fiscală înainte de alegeri.

Politicienii britanici și-au îngropat capul în nisip înainte de alegerile generale de joi. Institutul de Studii Fiscale, un think tank influent din Londra, a condamnat o „conspirație a tăcerii” între cele două partide politice principale ale țării, din cauza stării proaste a finanțelor publice.

Țările care încearcă să abordeze problema datoriilor se luptă mai degrabă cu morile de vânt. În Germania, disputele interne în curs privind limitele datoriilor au pus coaliția de guvernare tripartită a țării sub o presiune enormă.

...citeste mai departe despre "Criza celor 91.000 de miliarde de dolari lovește sau e ”conspirația tăcerii”: Cine a făcut ”gaura”?" pe Ziare.com

#criza economica mondiala, #criza economica sua, #datorii SUA, #datorii Marea Britanie, #datorii Germania , #Stiri Macroeconomie

Curs valutar

1 EUR = 4.9737 RON

-0.0012

1 USD = 4.5689 RON

-0.0184
  1. ANAF vrea să implementeze un sistem fiscal ca în Vest pentru români. Cum va funcționa noul e-Factura pentru persoane fizice și care sunt temerile contabililor
  2. Profeție despre viitorul omenirii: România și Polonia, creștere masivă în următorii 30 de ani. "E în interesul strategic al SUA"
  3. O mare putere în panică: Prăbușire a vânzărilor cu 7 miliarde, consumatorii nu mai ”mușcă” momeala
  4. Un sat întreg va fi ras de pe fața pământului. În locul său se va deschide o mină de cărbune
  5. Noi taxe și impozite în România. Anunț teribil de la un fost secretar de stat al Guvernului: „Nu sunt liniștit pentru 2025"
  6. O multinațională prezentă în România anunță concedieri în masă. Val de tăieri la nivel mondial
  7. Creștere uriașă a salariului piloților de la Tarom după protestul de luni. Au obținut și o diurnă mai mare
  8. Rețeaua de energie a României, în fața unei schimbări majore. Cine ajunge să plătească pentru dezechilibre și ce soluții avem
  9. Exodul a 300 de milioane de oameni, care lasă lumea mută: Miracolul Chinei și planul de a depăși SUA
  10. Soluția extremă a unui cunoscut analist economic: Copiii să muncească de la 16 ani, toată lumea să lucreze până la 75 de ani. “Ideea de a sta și a primi bani nu mai e funcțională”