O țară puternică, unde trăiesc sute de mii de români este în cădere: Cinci șocuri care au declanșat criza

Marti, 18 Februarie 2025, ora 01:00
27056 citiri
O țară puternică, unde trăiesc sute de mii de români este în cădere: Cinci șocuri care au declanșat criza
Germania este lovită de o criză economică gravă FOTO: Pixabay

Incertitudinile internaționale legate de războiul din Ucraina, problemele din piața energetică și turbulențele generate de tarifele lui Donald Trump produc multă neliniște în multe state occidentale. Astfel, cea mai puternică țară din Europa, Germania, unde trăiesc peste 800.000 de romîni, are economia în cădere, susțin experții financiari.

Este o schimbare uluitoare pentru cea mai mare economie a Europei, care în acest secol a extins exporturile și a dominat comerțul mondial cu produse de inginerie, cum ar fi mașini industriale și mașini de lux. Dar există cinci motive – șocuri – care au declanșat criza economică din Germania, potrivit unei analize a agenției de știri AP.

Analiștii au stabilit că există mai multe explicații privind criza în derulare din Germania.

Șocul energetic din Rusia

Decizia Moscovei de a întrerupe aprovizionarea cu gaze naturale către Germania în urma invaziei Ucrainei de către Rusia a dat o lovitură gravă Berlinului. Ani de zile, modelul de afaceri al Germaniei s-a bazat pe energie ieftină, care alimenta producția de bunuri industriale pentru export.

În 2011, Cancelarul de atunci, Angela Merkel, a decis să grăbească încetarea utilizării energiei nucleare în Germania, bazându-se pe gazul din Rusia pentru a reduce decalajul pe măsură ce țara s-a îndepărtat de generarea de cărbune și spre energie regenerabilă. Rusia a fost considerată atunci a fi un partener energetic de încredere; avertismentele contrare din Polonia și Statele Unite au fost respinse.

Când Rusia a întrerupt fluxul, prețurile din Germania au crescut vertiginos pentru gaz și pentru electricitatea generată din gaz, ambele costuri cheie pentru industriile consumatoare de energie, cum ar fi oțelul, îngrășămintele, produsele chimice și sticla. Germania a trebuit să apeleze la gaz natural lichefiat, sau GNL importat cu o navă din Qatar, iar GNL-ul din SUA costă mai mult decât gazul de pe conductă.

Electricitatea costă acum utilizatorii industriali din Germania o medie de 20,3 cenți de euro pe kilowatt-oră, potrivit unui studiu realizat de firma de cercetare Prognos AG pentru Asociația Industriei Bavareze. În SUA și China, unde se află mulți concurenți ai companiilor germane, costul este echivalentul a 8,4 cenți de euro.

Sursele regenerabile de energie nu s-au extins suficient de repede pentru a umple golul. Rezistența proprietarilor de case și a regiunii la turbine au încetinit creșterea energiei eoliene.

China - de la client la concurent

Ani de zile, Germania a beneficiat de intrarea Chinei în economia globală – chiar dacă alte țări dezvoltate au pierdut locuri de muncă în favoarea Chinei. Companiile germane au găsit o nouă piață masivă pentru mașini industriale, produse chimice și vehicule. La începutul și mijlocul anilor 2010, Mercedes-Benz, Volkswagen și BMW au obținut profituri uriașe vânzând ceea ce a devenit cea mai mare piață auto din lume.

La acea vreme, companiile chineze produceau articole precum mobilier și electronice de larg consum, care nu concurau cu punctele forte ale Germaniei. Apoi, producătorii din China au început să facă aceleași lucruri pe care le făceau germanii.

Panourile solare chineze subvenționate de stat i-au distrus pe producătorii germani. În 2010, producătorii chinezi de panouri depindeau de echipamentele germane importate; astăzi, producția globală de panouri solare se bazează pe echipamente din China. Guvernul de la Beijing și-a intensificat eforturile de promovare și subvenționare a producției pentru export. Bunurile rezultate - oțel, mașini, panouri solare, vehicule electrice și baterii EV - concurează acum cu mărfurile germane pe piețele de export.

Germania, cea mai auto-centrată dintre economiile Uniunii Europene, a avut cel mai mult de pierdut din politica industrială orientată spre export a Chinei. În 2020, China nu a fost un exportator net de vehicule; până în 2024, cînd a exportat 5 milioane pe an. Exporturile nete ale Germaniei au scăzut la jumătate în aceeași perioadă, la 1,2 milioane de mașini. Capacitatea fabricii din China este estimată la 50 de milioane de vehicule pe an, aproximativ jumătate din cererea globală.

Tăierea investițiilor

Germania a devenit mulțumită în vremurile bune și a amânat investițiile în proiecte pe termen lung, cum ar fi liniile ferate și internetul de mare viteză. Guvernul și-a echilibrat bugetul și uneori a obținut excedente din veniturile fiscale dintr-o economie în plină expansiune.

În zilele noastre, navetiștii germani scutură din cap la trenurile care nu circulă la timp și la întreruperi constante ale serviciului în timp ce se fac reparații la liniile uzate. Internetul de mare viteză nu a ajuns încă în unele zone rurale.

O linie de transport pentru a aduce energie electrică din nordul Germaniei către fabricile din sud a rămas cu ani în urmă și nu va fi gata înainte de 2028. Un pod cheie pe autostrada care leagă regiunea industrială Ruhr de sudul Germaniei a trebuit să fie închis în 2021, la 10 ani după ce au apărut îndoielile cu privire la durabilitatea sa. Un înlocuitor nu va fi gata înainte de 2027.

Un amendament constituțional din 2009 a încătușat guvernul prin limitarea cheltuielilor deficitare. Dacă să slăbească așa-numita frână a datoriilor va fi o problemă spinoasă pentru guvernul german instalat după alegerile din 23 februarie din țară.

Lipsa muncitorilor calificați

Companiile germane întâmpină dificultăți în a găsi lucrători cu competențele potrivite, de la lucrători IT cu înaltă calificare până la furnizori de servicii de îngrijire, lucrători seniori și membri ai personalului hotelier.

Într-un sondaj al Camerei Germane de Comerț și Industrie a 23.000 de firme, 43% dintre companii au spus că nu pot ocupa posturile deschise. Răspunsul a crescut la 58% pentru companiile cu peste 1.000 de lucrători.

Mai puțini studenți germani sunt interesați de domeniile STEM, adică știință, tehnologie, inginerie și matematică. O populație îmbătrânită agravează problema, la fel ca și lipsa de îngrijire a copiilor la prețuri accesibile, care face ca multe femei să lucreze cu normă parțială sau deloc.

Birocraţia

Procedurile de aprobare îndelungate și prea multe documente reprezintă o frecvență pentru economie, potrivit companiilor și economiștilor din Germania. Obținerea unei autorizații de construcție pentru o turbină eoliană poate dura ani. Alte câteva exemple, printre zecile ridicate de grupurile de afaceri germane:

Companiile care instalează panouri solare trebuie să se înregistreze atât la autoritățile de reglementare guvernamentale, cât și la utilitatea lor locală, chiar dacă utilitatea ar putea transmite informațiile la nivel guvernamental.

Restaurantele trebuie să înregistreze manual temperatura frigiderului și să păstreze copii pe hârtie ale înregistrărilor timp de o lună, chiar dacă datele au fost stocate digital.

O lege care impune companiilor să certifice că furnizorii lor respectă standardele de mediu și de muncă a depășit cerințele UE, punând o povară mai grea pentru companiile germane decât concurenții lor europeni.

...citeste mai departe despre "O țară puternică, unde trăiesc sute de mii de români este în cădere: Cinci șocuri care au declanșat criza" pe Ziare.com

#criza economica europa, #Germania criza economica, #criza Germania, #criza economica internationala , #Stiri Macroeconomie

Curs valutar

1 EUR = 4.9768 RON

-0.0002

1 USD = 4.5625 RON

-0.0170
  1. Revoluție în energie anunțată de China! Beijingul susține că a găsit modalitatea de a renunța la combustibilii fosili
  2. Soarta celui mai mare combinat din țară atârnă de un fir de ață. „Pentru muncitori, situația este îngrijorătoare, dar speranțe există”
  3. Cum rămâne cu pensiile pentru grupe de risc și condiții grele. Ajutoarele și compensațiile pe care le vor primi vârstnicii în 2025
  4. Polonezii, supărați că ouăle românești sunt importate peste producția internă. Cum a reușit România să depășească la raft fermierii din Polonia
  5. Semnalele care anunță o posibilă mare criză economică, asemănătoare celei din 1930. Cum să te pregătești pentru „furtună". Economist: „Trebuie să avem o strategie"
  6. Ungaria vrea gaz românesc din Marea Neagră: "Va fi singura sursă nouă din regiune". Replica ministrului Burduja
  7. Taximetriștii câștigă „războiul” cu Uber și Bolt: După 10 ani de proteste, ultimele promisiuni și sancțiunile ANAF împing românii înapoi în mașinile galbene
  8. Statul vrea să controleze o firmă înființată de un gigant al petrolului din Rusia și care a trecut prin mâinile unui fugar moldovean. Legătura cu companiile strategice din România
  9. România face front comun cu liderii europeni la Bruxelles pentru „Reînarmarea Europei”. „Continuăm construcţia de autostrăzi şi spitale, pentru care am alocat fonduri”
  10. Ministrul Finanțelor va prezenta Comisiei Europene noile taxe fiscale care vor fi introduse în România. De când vor intra în vigoare