Un expert american anunță dezastrul pentru Xi Jinping: China se îndreaptă spre colaps

Joi, 14 Noiembrie 2024, ora 01:02
774 citiri
Un expert american anunță dezastrul pentru Xi Jinping: China se îndreaptă spre colaps
Xi Jinping este prins în capcană de tarifele lui Trump FOTO: Hepta

China, ca urmare a strategiilor economice greșite ale lui Xi Jinping, intră în ceea ce unii au numit o „buclă fatală”. Din motive în mare parte ideologice, el a respins în mod constant sfaturile de bun-simț pentru a crește cheltuielile consumatorilor pentru a face din ele baza economiei. Expertul american Gordon Chang susține că China se îndreaptă spre colaps economic, iar Xi este prins în capcana războiului tarifar al lui Donald Trump.

Xi Jinping a pus soarta țării și a regimului său în mâinile altora, în special al următorului lider al țării pe care o consideră un inamic, Statele Unite. Conducătorul Chinei, pe care mulți îl consideră cea mai puternică figură din lume, este în realitate neajutorat și nu are o strategie de ieșire din criza care se prefigurează, potrivit The Telegraph.

Deși exporturile Chinei au avansat – cu 12,7% față de anul trecut – creșterea nu este sustenabilă. După cum a subliniat laureatul Nobel Paul Krugman în iunie, pentru Bloomberg, piețele globale nu sunt suficient de mari pentru ca planul lui Xi să reușească. „Nu putem absorbi totul”, a spus el. „Lumea nu va accepta tot ceea ce China vrea să exporte”.

Un guru celebru din SUA face praf politica lui Trump. „Vine cea mai mare criză, faceți 2 investiții sigure”

Mai mult decât atât, țările rezistă deja practicilor comerciale prădătoare ale Chinei, mulți fiind acum hotărâți să oprească decimarea industriilor lor de către Beijing. Nu în ultimul rând, Statele Unite.

China, ca urmare a ideilor economice greșite ale lui Xi, intră în ceea ce unii au numit o „buclă fatală”. „Economia Chinei este într-o scădere lentă”, după cum a spus Andrew Collier de la Orient Capital Research și Harvard Kennedy School.

Este puțin probabil ca economia să crească aproape de rata raportată de 4,6% pentru al treilea trimestru. Chiar dacă ar fi așa, țara nu ar crea producția necesară pentru a-și rambursa datoria. China, ca o chestiune practică, trece printr-un 2008 mult întârziat. Neplata datoriilor, începând cu eșecul marcat al Evergrande Group în 2021, amenință să deraieze economia.

”Mai multe șocuri sunt practic inevitabile, deoarece raportul total al datoriei țării-PIB a Chinei este periculos de ridicat. După ce am luat în considerare infama „datorie ascunsă” și am ajustat pentru rapoartele despre un PIB umflat, raportul ar putea fi, conform estimărilor mele, de 350 la sută. Având în vedere provocările simultane, China are șanse extrem de mici de a evita o criză financiară”, a mai scris expertul.

Creștere colosală de 500% a afacerilor unei țări cu Rusia. Putin a băgat în buzunar 61 de miliarde de dolari

Trump intră în scenă și blochează expansiunea Chinei

Acum intră în scenă Donald Trump. El a sugerat că ar putea impune tarife mai mari de 60% importurilor din China. Taxele de această mărime – ca să nu mai vorbim de rata de 100% despre care a vorbit uneori – ar distruge economia deja slabă a Chinei. Chiar și cu o rată de 60%, unele bunuri chinezești ar fi excluse complet de pe piața americană. Pentru altele, guvernele centrale sau locale ale Chinei sau producătorii chinezi ar trebui să absoarbă cea mai mare parte a costurilor.

Mai mult, perspectiva unor noi tarife Trump are deja un alt efect: convingerea companiilor să mute producția din China, așa cum a anunțat compania americană de încălțăminte Steve Madden, după alegerile americane.

Pe măsură ce tarifele lui Trump reduc exporturile chineze și, în cele din urmă, dăunează economiei chineze, membrii elitei Partidului Comunist se vor lupta aproape cu siguranță între ei pentru scăderea surselor de corupție. Vor fi forțați să se angajeze în lupte și mai vicioase pentru putere. Xi va prezida un grup de conducere din ce în ce mai instabil.

Catastrofă într-un stat vestic cu sute de mii de români: Suma colosală de 650 de miliarde de euro a ieșit peste granițe

Din nefericire pentru Xi, el are puține mijloace de a riposta. Țările cu excedent comercial au foarte puține muniții în luptele cu cele cu deficit comercial. Anul trecut, deficitul comercial de mărfuri al Americii cu China a ajuns la 279,1 miliarde de dolari. Anul acesta, deficitul Americii din China până în septembrie s-a ridicat la 217,5 miliarde de dolari. Trump are multe gloanțe comerciale pe care le poate trage.

În cele din urmă, Xi se confruntă cu un paradox insolubil. Pentru a crea creștere, China trebuie să exporte mai mult. Pentru a exporta mai mult, Xi trebuie să dubleze politicile comerciale extrem de egoiste. Pe măsură ce acestea se dublează, țările vor impune tarife și, în alt mod, vor restricționa accesul la piețele lor.

Probabila numire a ”șoimului” chinez Marco Rubio ca secretar de stat și a lui Mike Waltz ca consilier pentru securitate națională ar părea să adauge seriozitatea intenției președintelui ales. Pentru Xi Jinping, acum nu există o strategie de ieșire, susține expertul american.

...citeste mai departe despre "Un expert american anunță dezastrul pentru Xi Jinping: China se îndreaptă spre colaps" pe Ziare.com

Mutare contra lui Trump a unei mari puteri mondiale: Ce câștigă cu lovitura împotriva SUA
Mutare contra lui Trump a unei mari puteri mondiale: Ce câștigă cu lovitura împotriva SUA
Incertitudinile internaționale provocate de războiul din Ucraina și Israel, dar și contextul economic nefavorabil din întreaga lume, duc la măsuri neașteptate din partea unor state. Astfel,...
#criza economica china, #China economie, #Trump China taxe, #taxe Trump, #SUA China razboi comerical , #Stiri Macroeconomie

Curs valutar

1 EUR = 4.9709 RON

-0.0008

1 USD = 4.7216 RON

0.0236
  1. Unde putem să ne investim banii dacă România intră în recesiune: ”Asta e întotdeauna cea mai sigură variantă”
  2. Dispar magazinele Profi. Tranzacția anului în comerţul alimentar
  3. La români se scumpește, la americani se ieftinește. La ce preț derizoriu a ajuns benzina în SUA
  4. „Stare de urgență în economie”, declarată în Transnistria. Reacția liderilor transnistreni după anunțul întreruperii furnizării gazului rusesc
  5. Putin, lovit în serie. Două fenomene se răspândesc în țară brusc: Vine mama tuturor relelor în Rusia
  6. România, țara marilor firme. Cum domină giganții privați piața autohtonă
  7. Țările care „toarnă” cei mai mulți bani în firmele din România. Investitorii din doar două țări au adus peste 60 de miliarde de lei în capital
  8. Numărul angajaților bugetari a ajuns la o cifră record. Cheltuielile de personal au crescut spectaculos
  9. Christine Lagarde a pus ochii pe economiile europenilor. Șefa BCE propune un standard european de economisire
  10. Măsurile de austeritate pe care le-ar putea lua viitorul guvern, din 2025. FMI-ul „bântuie" România: „Avem cel mai mare deficit bugetar din istorie"