Industria de bunăstare prinde avânt în România. Un trend cunoscut ascunde nereguli imense

Duminica, 07 Iulie 2024, ora 03:25
660 citiri
Industria de bunăstare prinde avânt în România. Un trend cunoscut ascunde nereguli imense
Deși este un mineral comun, cuarțul a ajuns să fie vândut la prețuri de zeci de mii de dolari, pentru presupusele sale efecte benefice FOTO Pexels

Grijile legate de sănătate îi împing pe oameni către tot felul de posibile soluții. Pe fondul noilor mișcări spirituale au apărut pretinse variante de vindecare care folosesc cristalele, printre altele. Deși nu există dovezi că mineralele pot ajuta sănătatea, industria crește constant, prinzând rădăcini și în România.

În spatele vânzărilor de pietre prețioase se ascund condiții de muncă grele și câștiguri insignifiante pentru cei care le minează.

Sub eticheta de medicină alternativă sunt incluse multiple potențiale tratamente, dar multe dintre ele se bazează pe metode care nu sunt demonstrate științific. Despre cristale, susținătorii spun că au puterea de a „regla energiile” corpului. Oamenii de știință spun că nu există nicio dovadă că acestea au puteri vindecătoare. În schimb, îmbunătățirile pe care unii oameni le observă în starea lor se bazează pe efectul placebo; credința în însănătoșire aduce însănătoșirea, cu alte cuvinte.

În statele din vest, cristalele au început să fie folosite mai ales pe fondul curentului spiritual New Age (în traducere, Noua Eră), fiind integrat ulterior într-o întreagă industrie de bunăstare.

Ca multe alte trenduri de acest gen, cristalele au ajuns să fie promovate de celebrități. Spre exemplu, actrița americană Gwyneth Paltrow promovează folosirea unor ouă din jad sau cuarț pentru femei, „pentru a se conecta mai bine cu puterea interioară”, pietrele fiind vândute de compania sa, Goop Inc. Firma a căzut la o înțelegere cu mai mulți consumatori care au dat Goop în judecată pentru afirmații false, scria The Washington Post în 2018.

Goana după cristale a ajuns și în România, unde acestea sunt promovate de vedete sau sunt vândute de companii care își fac reclamă în presă. Pietrele semiprețioase au o istorie lungă în modă și în ritualuri, fiind folosite ca simboluri de statut de aristocrație, dar, astăzi, mineritul lor vine cu riscuri mari pentru muncitori, într-o industrie care rămâne prea puțin reglementată. La nivel mondial, piața cristalelor cu presupuse efecte medicinale a ajuns la miliarde de dolari anual, conform The Guardian.

Viețile din spatele pietrelor

"Este o muncă grea, istovitoare. La sfârșitul zilei, spatele, mâinile și umerii îmi sunt mereu în durere", spune Linki Mugidi, o mamă a doi copii care se numără printre sutele de muncitori care cioplesc pereții peșterilor din Africa de Sud în căutarea cuarțului, arată un reportaj al Wall Street Journal.

Căutările femeii vin pentru a satisface o cerere în creștere pentru cristale, după ce mai multe celebrități, printre care Paltrow, Kim Kardashian și Adele, au promovat atât de mult trendul, încât acesta a devenit o piață lucrativă. Cuarțul este unul dintre cele mai comune minerale de pe planetă, dar nu există dovezi care să îi ateste puterile de vindecare sau alte proprietăți, conform sursei citate.

"În prezent, piața globală a cristalelor seamănă cu Vestul Sălbatic", spune Cristina Villegas, director de piețe sustenabile la Pact, o organizație nonprofit din Washington, D.C. "Riscurile serioase pot varia de la prăbușirea tunelurilor, inundații subite, căderi în gol sau asfixiere din cauza lipsei de ventilație", arată specialista.

Cristalul de cuarț este adesea vândut de magazine online și pe site-urile dedicate colecționarilor, alături de bijuterii și diverse obiecte decorative. Cuarțul lustruit, colorat sau chiar incolor, poate fi comercializat la prețuri care variază de la câțiva dolari până la zeci de mii de dolari, în funcție de culoare și dimensiunea cristalului. De exemplu, un ametist de mărimea degetului mare, de culoare violet pal, costă 42 de dolari pe un anumit site, în timp ce piese speciale de cuarț cactus - care, de obicei, constau într-un cristal central mare acoperit cu cristale mai mici crescând în jurul său -, pot ajunge la prețuri de până la 40.000 de dolari, potrivit specialiștilor citați.

Mugidi, care speră să-și câștige existența din găsirea cristalelor, câștigă în medie patru dolari americani pe zi săpând după cuarț-cactus, cunoscut și sub denumirile de cuarț spiritual, dar acest venit depinde de cantitatea de mineral pe care o găsește. Mugidi sapă în jur de 10 până la 12 ore pe zi și își ia liber doar o duminică pe lună. Minerii care sapă ilegal sunt în mod obișnuit mai vulnerabili la abuzurile autorităților și primesc prețuri sub media pieței pentru mineralele lor, conform aceluiași articol.

"Când pământul este umed, poate cădea ușor peste tine”, spune Mugidi. „Mi-e teamă de asta".

Condițiile de muncă rămân periculoase, din moment ce piața nu este reglementată. Localnicii spun că numărul minerilor din zonă a crescut cu aproximativ 20% în ultimii ani, cel mai probabil pe fondul sprijinului din partea celebrităților și al ratei șomajului de 42% din țară. Majoritatea cristalelor de cuarț din lume sunt extrase în țări în curs de dezvoltare, precum China, India, Republica Democrată Congo și Myanmar, în mare parte de mineri informali fără echipamente de protecție, cum ar fi bocancii întăriți sau căștile.

...citeste mai departe despre "Industria de bunăstare prinde avânt în România. Un trend cunoscut ascunde nereguli imense" pe Ziare.com

#cristale, #wellness, #minerale, #celebritati, #trend, #medicina alternativa, #minerit , #Stiri Macroeconomie

Curs valutar

1 EUR = 4.9709 RON

0.0017

1 USD = 4.5670 RON

0.0202
  1. Profeție despre viitorul omenirii: România și Polonia, creștere masivă în următorii 30 de ani. "E în interesul strategic al SUA"
  2. Un expert de la Berkeley anunță prăbușirea Rusiei: SUA îl lovesc pe Putin, tăindu-l de la o resursă americană vitală
  3. Care este stadiul lucrărilor pe Valea Oltului după aproape o săptămână de la închiderea circulației. Anunțul directorului CNAIR FOTO
  4. O multinațională prezentă în România anunță concedieri în masă. Val de tăieri la nivel mondial
  5. Cea mai impresionantă autostradă din lume, care surprinde prin lățimea ei. Unde a fost construită și câte benzi are VIDEO
  6. Intră în vigoare noile bilete pentru trenuri metropolitane, valabile în toată țara. "Oferă libertate călătorului"
  7. Noi taxe și impozite în România. Anunț teribil de la un fost secretar de stat al Guvernului: „Nu sunt liniștit pentru 2025"
  8. S-a dat startul licitației pentru execuția unei o noi autostrăzi. Va avea 62 de kilometri și ar trebui să fie gata în 30 de luni FOTO
  9. Al 2-lea ”tigru” al Europei lovit de un șoc economic: 500.000 de români expuși periculos
  10. Situația datoriei publice a României pe termen scurt ne împinge spre catastrofă. Rezervele valutare ale BNR nu fac față împrumuturilor