Temele campaniei: TVA, cota unica, taxa "Robin Hood" ajutoare sociale

Marti, 27 Octombrie 2009, ora 13:59
1997 citiri
Temele campaniei: TVA, cota unica, taxa "Robin Hood" ajutoare sociale

Planurile prezentate de candidatii la Presedintie propun fie reducerea TVA, a cotei unice si a contributiilor sociale, fie impozite mai mari pentru veniturile ce depasesc 3.000 de lei si taxarea suplimentara a profiturilor "exceptionale" si chiar "pasuirea" cetatenilor care au credite la banci, precizeaza NewsIn.

Traian Basescu mizeaza pe reducerea cheltuielilor bugetare si propune un "Cod al Asistentei Sociale"

Presedintele in exercitiu spune ca, in contextul crizei economice si al acordurilor de imprumut incheiate cu institutiile financiare internationale, este nevoie de restructurarea cheltuielilor, de stabilirea unui "cadru de cheltuiala" pe termen mediu si de reevaluare regulilor in baza carora se acorda ajutoarele de stat.

Basescu va mai propune, in cazul in care castiga un nou mandat, elaborarea unui Cod al Asistentei Sociale "care sa faca ordine" in cele aproximativ 200 de drepturi de asistenta sociala, reglementate prin 170 de acte normative. Actualul sef al statului considera ca acest Cod este necesar in contextul in care exista 11 milioane de asistati in mod direct sau indirect, iar pentru a obtine un echilibru intre resursele bugetare si ordinea sociala este nevoie de o mai buna "focalizare" a ajutorului social, "astfel incat sa beneficieze de acesta cei care au cu adevarat nevoie de el".

Statul trebuie sa acorde mai multa atentie asigurarii preconditiilor de crestere si dezvoltare a economiei - respectiv politicilor de control al inflatiei si de asigurare a echilibrului macroeconomic, mai spune actualul sef al statului.

Crin Antonescu propune TVA de 15% si o cota unica de 10%

Candidatul liberal propune o relaxare si o simplificare a fiscalitatii care sa atraga investitiile straine si sa duca la crearea de locuri de munca. Astfel, Antonescu doreste scaderea cotei unice de impozitare de la 16% la 10%, scaderea TVA de la 19% la 15%, a contributiilor sociale cu pana la 50% si reduceri intre 5 si 10% din suma de plata pentru achitarea la termen a impozitelor.

Oferirea de bonificatii fiscale pentru IMM-urile aflate in zonele defavorizate, care sa stimuleze astfel crearea de locuri de munca, dar si liberalizarea pietei financiar-bancare in scopul stimularii circulatiei capitalului, sunt alte doua propuneri ale candidatului Crin Antonescu.

Candidatul liberal arata ca este nevoie totodata de o simplificare "drastica" a legislatiei economice - dand ca exemplu Codul fiscal, Codul muncii, Codul vamal -, dar si de stabilitatea acesteia.

Antonescu propune restructurarea "masiva" a Guvernului, la maximum 12 ministere si 30 de agentii guvernamentale - prin comasarea celor peste 120 de agentii existente. Liderul PNL da si exemple de ministere inutile: Economiei, IMM-urilor, Turismului, Telecomunicatiilor, Tineretului si Sportului.

Mircea Geoana vrea impozit de 20% pentru veniturile de peste 3.000 de lei si taxa Robin Hood pe profit, pana la depasirea crizei

Candidatul social-democrat sustine introducerea unei cote de impozit de 20% pentru veniturile lunare care depasesc 3.000 de lei si suprataxarea profiturilor exceptionale, pana la depasirea crizei. O alta propunere vizeaza introducerea unui TVA diferentiat pentru "bunurile si serviciile esentiale", fara ca acestea sa fie definite, neimpozitarea profitului reinvestit si dupa 2010, reducerea contributiilor si deduceri fiscale la dobanda aferenta creditului contractat pentru construirea primei locuinte.

"In completarea economisirii interne se impune atragerea accelerata a investitiilor straine prin mentinerea unui regim fiscal atractiv", spune Mircea Geoana, dar sustine, in acelasi programul electoral, ca introducerea cotei unice a reprezentat un esec care a dus la cresterea numarului de taxe, la supraimpozitarea muncii, scumpirea creditelor, cresterea preturilor si la scaderea numarului de locuri de munca.

Geoana spune ca, in calitate de sef al statului, ar sustine infiintarea Fondului Roman de Investitii, menit sa protejeze sectoarele economice de importanta nationala si sa sustina intreprinderile afectate de criza.

Pentru reducerea cheltuielilor publice, Geoana propune restructurarea aparatului administrativ pe principii de eficienta si performanta si planificarea "mai judicioasa" a alocarii resurselor bugetare. In acest ultim scop, liderul PSD spune ca va sustine adoptarea Legii responsabilitatii fiscale - act normativ care prevede o planificare bugetara multianuala si limitarea numarului de rectificari bugetare pe care un Guvern le poate face intr-un an.

Tot pentru a limita risipa banului public, Geoana propune ca ministrul Finantelor sa prezinte trimestrial Parlamentului rapoarte cu privire la executia bugetara, iar institutiile statului sa publice rapoarte periodice referitoare la cheltuirea sumelor alocate.

Liderul PSD spune ca, in calitate de sef al statului, va propune, impreuna cu guvernatorul BNR, semnarea de catre partidele politice, partenerii sociali si mediul de afaceri. Pactul ar urma sa cuprinda pasii care trebuie facuti in urmatorii ani, astfel incat Romania sa treaca la moneda euro pana in 2014.

TVA redus la alimente si pasuirea celor care au credite - planul de iesire din criza al lui Oprescu

Candidatul independent la presedintie Sorin Oprescu spune ca unul dintre obiectivele sale este implementarea unui plan de iesire din criza care se va aplica patru luni si care prevede, printre altele, "pasuirea" timp de un an a cetatenilor care au credite si reducerea TVA la alimentele de baza.

Totodata, candidatul independent a spus ca doreste un "program social gen Germania" prin care persoanelor care au venituri de peste 500.000 de euro din activitati economice sa le fie perceput un anumit procent din venit, anual, pentru programele de protectie sociala.

Alte obiective vizeaza introducerea in Codul Penal a unor pedepse mai drastice pentru persoanele care ocupa functii publice si care se fac vinovate de acte de coruptie, elaborarea unui plan de finantare a sistemului sanitar si a agriculturii si infiintarea unui institut pentru strategia de dezvoltare a Romaniei.

#basescu, #campanie, #electorala, #geoana, #hood, #robin, #tvataxa, #venituri , #stiri Crin Antonescu