Ialomitianu il acuza pe Antonescu ca vrea o tinta de deficit prea mare

Miercuri, 12 Octombrie 2011, ora 07:15
1086 citiri
Ialomitianu il acuza pe Antonescu ca vrea o tinta de deficit prea mare

Ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu, l-a criticat marti seara pe liderul PNL Crin Antonescu, acuzandu-l ca este de parere ca ar trebui negociata o tinta de deficit pentru anul viitor mai mare, fara sa ia in considerare masurile economice discutate la nivel european.

"In 2008, am intrat in procedura de deficit excesiv. Suntem obligati ca in 2012 sa iesim din aceasta procedura, nu stiu domnul Antonescu de unde stie ca putem sa mergem cu un deficit mai mare in 2012. Poate a uitat ca a fost la guvernare in 2008", a sustinut Ialomitianu, la TVR Info.

Ministrului i s-a precizat ca Theodor Stolojan a fost cel care a afirmat recent ca Romania ar trebui sa renegocieze cu institutiile internationale un deficit bugetar mai mare pe 2012.

"Nu, nu. Domnul Antonescu a spus ca trebuie sa cerem, domnul Stolojan a spus ca ar fi bine sa avem un deficit mai mare de 3%.

Dar domnul Antonescu a spus ca este impetuos (sic!) necesar sa cerem un deficit. Ar trebui sa invete legislatie europeana si sa vada ce se intampla in UE si care este legislatia europeana, pentru ca noi trebuie sa iesim din procedura de deficit excesiv in 2012 si problema asta trebuie s-o discutam cu Comisia Europeana", a afirmat el.

"Nu cred ca este bine sa discutam un deficit mai mare de 3% pentru ca se pune problema finantarii, a increderii Romaniei pe pietele financiare. Sa stiti ca Romania a recastigat increderea pe pietele financiare prin aceasta politica de consolidare fiscala, e o politica dusa la nivelul UE", a mai spus ministrul.

El a subliniat si ca pachetul de guvernanta economica a fost sustinut de liberalii din Parlamentul European.

"Vad ca domnul Geoana apreciaza pachetul de guvernanta economica, desi socialistii n-au votat, liberalii au votat acest pachet, iar domnul Antonescu ignoreaza (sic!). Poate invata si dansii legislatie europeana", a conchis el.

Pe 26 septembrie, presedintele PNL Crin Antonescu, intrebat daca ar fi de acord cu renegocierea tintei de deficit de 3% pentru 2012, a confirmat, subliniind insa ca vorbeste in nume personal.

Pe 2 octombrie, europarlamentarul PDL Theodor Stolojan a afirmat ca Romania ar trebui sa renegocieze cu finantatorii internationali un deficit bugetar mai mare din cauza reducerii cresterii economice previzionate.

"Eu cred ca ar fi nevoie de asa ceva si va spun si de ce: Romania si-a asumat angajamentul ca reduce deficitul bugetar de la 4,4% la 3% anul viitor, in conditiile in care se previziona o crestere economica de 3,5-4%, in termeni reali. (...)

In momentul cand te gandesti la o crestere economica de doar 2%, cum vad ca sunt prognozele acum, sigur ca va fi foarte greu sa faci aceasta reducere. Romania are acum o situatie in finantele publice stabilizata, prin urmare se poate imprumuta la un cost rezonabil pe piata externa ca si pe piata interna si n-ar fi o problema sa negociem acum un 3,5, de exemplu, in loc de 3% si sa avem un efort de reducere a deficitului doar de 1%", a spus Stolojan la Europa FM.

#ialomitianu, #crin antonescu, #deficit , #stiri Crin Antonescu