DEW: Politicienii romani nu vor sa candideze pentru Parlamentul European

Miercuri, 05 Septembrie 2007, ora 12:19
1108 citiri

DEUTSCHE WELLE (4 septembrie 2007) - Partidul National Liberal si-a stabilit echipa care va coordona alegerile pentru Parlamentul European. Deputatul Crin Antonescu va fi coordonator politic al acestei campanii, iar Dan Motreanu se va ocupa de organizarea practica. Se vede insa ca pregatirile merg greu, intrucat politicienii romani de larga suprafata nu vor sa candideze pentru Parlamentul European.

Principalul motiv pentru care un politician roman cu sanse electorale semnificative nu vrea sa candideze este acela ca mandatul european pe care il va obtine va dura ceva mai mult de un an de zile, adica doar pana in 2009, cand vor avea loc alte alegeri pentru Parlamentul European.

Or, daca anul viitor vor avea loc alegeri pentru Parlamentul de la Bucuresti, atunci acesti deputati europeni se vor trezi dintr-o data in afara jocului intern pentru o lunga perioada de timp. Un alt motiv este ca politicienii romani nu cunosc pur si simplu problematica europeana.

Sunt putini aceia care au o competenta dovedita. Adrian Severin, de exemplu, ar fi unul dintre acestia, intrucat are nu doar experienta de ministru de externe, pe aceea de la Organziatia pentru Securitate si Cooperare in Europa, unde a functionat ca presedinte al Adunarii Parlamentare, dar si pe aceea de delegat in Parlamentul de la Strasbourg. Un alt candidat cu competente dovedite ar fi Vasile Puscas, care a negociat pentru Romania patru ani de zile. In fine, sunt toti acei politicieni cu stagii in capitala europeana.

In principiu, problema aceasta a stagiilor nu ar trebui sa se puna. Totusi, ea se pune in Romania, de vreme ce aici, in mod curent, nu se dezbat probleme europene. S-a vazut ce stupoare a putut sa provoace, relativ recent, problema modificarii Tratatului constitutional. Nimeni nu parea sa stie despre ce este vorba, iar primul ministru insusi a dezvaluit ca punctele de vedere ale Romaniei au iesit din cabinetele unor experti de la Ministerul de Externe.

In principiu, aceste solutii ar fi trebuit sa vina de la partide, de la patronate, de la sindicate sau de la alte grupuri sociale semnificative. De exemplu, liberalizarea spatiului economic al Uniunii Europene ar trebui sa preocupe mediul de afaceri din Romania si in principiu pe oricare intreprinzator.

Romania a fost insa preocupata preponderent doar de libertatea de circulatie a fortei de munca - si aici are probabil o larga expertiza, dar in alte domenii mai putin. O stire care a fost difuzata astazi pare sa faca exceptie de la aceasta decuplare de la problematica europeana, si anume, Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania a cerut tuturor candidatilor care candideaza pentru Parlamentul European sa-si expuna pozitia oficiala cu privire la o serie de teme, cum ar fi revederea sistemului de aplicare a TVA la nivelul Uniunii Europene. In realitate insa asistam la un lobby pentru reducerea TVA la anumite produse cum ar fi painea. In ultimul timp brutarii au facut mari insistente si presiuni, incercand sa arate ca micsorarea taxei pe valoare adaugata ar putea sa reduca pretul la paine, dar Ministerul de Finante nu s-a lasat induplecat.
Asadar, in ciuda aparentelor, este vorba tot de o problematica strict romaneasca. Adrian Severin, unul dintre potentialii candidati ai Partidului Social-Democrat pentru Parlamentul European, a incercat intr-un articol, publicat astazi, sa rezumeze problematica europeana.

Ce resurse doresc romanii sa fie transferate Uniunii Europene? - a intrebat Adrian Severin. Sunt ei de acord ca Uniunea Europeana sa-si creeze venituri proprii, care sa-i creeze autonomie in raport cu statele membre? Cum vad ei - continua deputatul PSD - relatia dintre piata europeana unica si societatile nationale inegale? Ce cred ei despre birocratia Uniunii Europene si cum cred ca ar trebui eficientizate institutiile europene? In fine, mai intreaba Adrian Severin, cum inteleg ei relatia dintre egoismul national si solidaritatea europeana? Toate acestea ar defini pe scurt problematica europeana. Deocamdata insa, partidele romanesti sunt foarte ocupate ca sa-si gaseasca candidati, in primul rand care sa-si doreasca sa candideze si in al doilea rand, care sa aiba si sanse de a fi alesi.

<b>Bloombiz</b>

(Sursa: <a href=http://rador.srr.ro/ target=_blank>Rador</a>)

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.