Daca privatizam energia, Romania devine 100% colonie - Liviu Dragnea

Luni, 30 Mai 2011, ora 17:06
2278 citiri
Daca privatizam energia, Romania devine 100% colonie - Liviu Dragnea

"Romania va deveni 100% colonie, daca se accepta solicitarea FMI de a privatiza companiile energetice. Ori pastram o conducere romaneasca, dar cu un control strict din partea Parlamentului, ori se poate privatiza managementul fara sa se vanda din avutia nationala", a declarat Liviu Dragnea pentru Bloombiz.ro.

In opinia presedintelui PNL, Crin Antonescu, Romania nu a fost niciodata un El Dorado al investitiilor straine, insa a fost o tara unde dupa 2004 a existat un flux din ce in ce mai ridicat de investitori straini.

"Se stie reteta pentru atragerea investitiilor straine. Ea inseamna un regim prietenos si stabil din punct de vedere fiscal, inseamna autoritati serioase. Un investitor este interesat nu doar de impozite mici si de stabilitatea acestora pentru a-si putea face un business plan pe durata, ci este interesat sa nu fie haituit birocratic, sa nu fie nevoit sa dea spagi in drepta si in stanga, sa gaseasca in autoritatile guvernamentale un partener serios si stabil", a declarat Crin Antonescu pentru Bloombiz.ro.

Potrivit acestuia, banii investitorilor sunt disponibili, insa Romania trebuie sa redevina atractiva pentru a-i putea accesa.

Antonescu spune ca Romania trebuie sa se reorienteze spre o politica economica catre tarile emergente ca Brazilia, India, Rusia, China, unde exista capital care se doreste a fi investit.

Pe de alta parte, senatorul PNL Emilian Francu spune ca Romania trebuie sa-si regandeasca intreaga politica economica. Principala prioritate este, in opinia sa, crearea de noi locuri de munca.

Astfel, USL propune impozitarea diferentiata a tuturor categoriilor sociale.

"Se va scadea cu 5% contributia pe salarii astfel incat sa-i ramana romanului mai multi bani in buzunar, sa se reia consumul si productia.

Cele 1.500.000 de persoane care acum sunt pe cale sa intre in zona de saracie sa poata sa redevina persoane normale, sa redevina potentiali participanti la clasa de mijloc", a declarat Emilian Francu pentru Bloombiz.ro.

In ceea ce priveste TVA-ul, acesta va scadea progresiv in 4 ani.

Descarca Programul USL

"Nu se poate imediat pentru ca deja raul a fost facut, prapastia a fost sapata si noi trebuie sa gasim solutii ca treptat sa revenim la normalitate", a mai precizat acesta.

De aceeasi parere este si deputatul Viorel Stefan care spune ca Romania trebuie sa creeze locuri de munca pentru a stopa cresterea gradului de indatorare.

Gradul de indatorare al Romaniei a ajuns la 40%, in conditiile in care nivelul de suportabilitate al economiei ar permite un grad de 36%.

Pentru crearea unor noi locuri de munca, USL propune reducerea fiscalitatii pe forta de munca.

In primul rand, USL vorbeste despre reducerea cu 5% a cotelor de asigurari sociale si, pe de alta parte, despre masuri privind neimpozitarea locurilor de munca nou create.

Mai precis, cei care creeaza locuri de munca nu vor plati contributii un an de zile, cu conditia ca acel loc de munca sa fie pastrat pentru inca un an.

"Noi promitem ca, daca se creeaza un loc de munca, un an de zile nu speram ca vom incasa in plus de pe urma acestuia, insa cu certitudine vom avea un beneficiar  in minus din fondul de somaj si din celelalte fonduri de asistenta sociala, urmand ca in al doilea an sa vina si efectul de crestere al incasarilor bugetare sau stimularea angajarilor part time.

Pe un contract part-time ar veni o cota de impozitare a veniturilor de 8% pentru ca acolo ne regasim in zona salariilor mici", a mai precizat Viorel Stefan.

Privatizam companiile energetice?

"Daca se accepta aceasta solicitare a FMI, Romania va deveni 100% colonie. Sunt doua variante. Ori pastram o conducere romaneasca, dar cu un control strict din partea Parlamentului, ori se poate privatiza managementul fara sa se vanda din avutia nationala", a declarat Liviu Dragnea pentru Bloombiz.ro.

Vezi mai multe in interviurile acordate Bloombiz.ro.

Aparate de îngrijire personală utile pentru domni: iată ce să nu îți lipsească
Aparate de îngrijire personală utile pentru domni: iată ce să nu îți lipsească
Îngrijirea personală este un subiect ce ar trebui să privească orice persoană. De multe ori, este asociată doar cu doamnele și domnișoarele, însă și bărbații au la fel de mare nevoie...
3 provocări pentru cultivatorii de triticale și cum le faci față cu ajutorul tehnologiilor moderne, în noul sezon
3 provocări pentru cultivatorii de triticale și cum le faci față cu ajutorul tehnologiilor moderne, în noul sezon
Obținerea unei culturi sustenabile, cu randament ridicat, este un proces provocator din cauza diverșilor factori care pot influența triticalele: condițiile meteo și de sol, dezvoltarea...
#crin antonescu, #investitii straine romania, #liviu dragnea, #privatizare companii energetice, #program usl , #stiri Crin Antonescu