Crin Antonescu: Casatoria nu poate fi decat intre un barbat si o femeie

Joi, 06 Iunie 2013, ora 08:40
1432 citiri
Crin Antonescu: Casatoria nu poate fi decat intre un barbat si o femeie

Presedintele Senatului, Crin Antonescu, a declarat, miercuri, ca prevederea votata de Comisia de revizuire a Constitutiei potrivit careia familia se intemeiaza pe casatoria barbat-femeie nu limiteaza drepturile cetatenilor, indiferent de orientarea lor sexuala, si nu echivaleaza cu homofobia.

"Am votat si eu 'Da'. Asta este familia, asta este un lucru de nediscutat. Asta nu inseamna in niciun fel, cum inteleg ca pare tentat colegul Cernea, nici homofobie - asta e un lucru foarte grav - si Constitutia Romaniei tocmai a extins articolele impotriva discriminarii explicit vorbind despre orientarea sexuala - si nu inseamna nici o taiere a vreunui drept. Dar familia e familie, casatoria e casatorie si se face intre un barbat si o femeie", a spus Antonescu.

El a subliniat ca nu se poate confunda aceasta prevedere constitutionala cu vreo limitare a drepturilor cetatenilor, indiferent de orientarea sexuala.

Antonescu a admis ca nu era neaparat nevoie ca aceasta situatie sa fie reglementata si in Constitutie, avand in vedere ca prevederi explicite in acest sens exista in Codul Civil aflat in vigoare.

"Constitutia actuala vorbesete de familia intemeiata, liber consimtita, intre soti. Codul Civil in vigoare, la randul lui, spune foarte clar ca sotii acestia trebuie sa fie de sexe diferite, cand vorbeste de barbat si de femeie. A existat aceasta propunere solicitata, de clarificare in sensul acesta, la nivelul Constitutiei, si de Biserica Ortodoxa Romana, si propunerea de a introduce ce avem in Codul Civil si in Constitutie a intrunit o larga majoritate", a spus Antonescu.

Comisia de revizuire a Constitutiei a adoptat, miercuri, un amendament care prevede ca familia se intemeiaza pe casatoria liber consimtita intre "un barbat si o femeie", sintagma care inlocuieste cuvantul "soti", prezent in textul actual al Legii fundamentale.

Articolul 48, alineatul (1) din actuala Constitutie, care are continutul "Familia se intemeiaza pe casatoria liber consimtita intre soti, pe egalitatea acestora si pe dreptul si indatorirea parintilor de a asigura cresterea, educatia si instruirea copiilor" devine: "Familia se intemeiaza pe casatoria liber consimtita intre un barbat si o femeie, pe egalitatea acestora si pe dreptul si indatorirea parintilor de a asigura cresterea, educatia si instruirea copiilor".

Deputatul independent Remus Cernea a declarat, miercuri, ca Romania va fi pusa pe lista tarilor homofobe daca amendamentul adoptat de Comisia de revizuire a Constitutiei care defineste casatoria ca relatie dintre un barbat si femeie va fi validat de plen si de referendum.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Crin Antonescu casatorie Romania, #Crin Antonescu vs Remus Cernea, #Crin Antonescu drepturi homosexuali , #Familia