Categoriile de români care vor plăti taxe și impozite mai mari. Ce ne așteaptă după alegeri

Joi, 06 Iunie 2024, ora 12:03
592 citiri

Majorările de taxe și impozite au fost deja prevăzute în mai multe reforme din PNRR.

Taxele pe care le plătesc românii s-ar putea majora după alegerile de duminică. Țara noastră și-a asumat mai multe reforme pentru a nu pierde banii europeni, care presupun și majorări de taxe şi impozite, potrivit antena3.ro.

Impozitele pe case ar putea fi chiar de trei ori mai mari decât în prezent, scrie sursa citată. România și-a asumat, printre altele, reforma impozitelor locale. Este vorba despre impozitele plătite pentru terenuri și case, inclusiv apartamente, pentru că se vor calcula în funcție de valoarea de piață a bunului respectiv. Proprietarii apartamentelor aflate în orașele mari, în special în centru, vor fi probabil cei mai afectați.

Eliminarea excepțiilor fiscale a fost, de asemenea, prevăzută în Planul Național de Redresare și Reziliență.

În acest caz, cei care lucrează în domeniul IT sunt scutiți, dacă vor, de exemplu, de contribuția la Pilonul 2. Iar cei care lucrează în agricultură sau construcții beneficiază de salarii minime diferite.

Tot excepții ar putea să fie considerate și pragurile de TVA, pentru că, în acest moment, avem două praguri reduse, pe lângă pragul standard de 19%: 5% si 9%, aplicabile, de exemplu, la unele alimente și medicamente.

”Cererea de plată numărul patru din PNRR este una dintre cele mai grele din perspectiva reformelor, pentru că include atât reforma pensiilor generale, cât și reforma salarizării unice, dar și reforma impozitelor și taxelor și, discutând foarte pragmatic și realist și tehnic, cred că în prima jumătate a anului 2025 se vor lua măsurile fiscale care probabil vor intra în vigoare începând cu 1 iulie 2025. Dacă vrem o reducerea a taxării pe muncă, atunci trebuie să creștem taxarea pe consum”, a explicat ministrul Finanțelor, Marcel Boloș.

...citeste mai departe despre "Categoriile de români care vor plăti taxe și impozite mai mari. Ce ne așteaptă după alegeri" pe Ziare.com

#crestere taxe, #crestere impozite, #crestere TVA , #Stiri Macroeconomie

Curs valutar

1 EUR = 4.9771 RON

0.0001

1 USD = 4.6535 RON

0.0132
  1. Marile proiecte de infrastructură rutieră din România. Unde stăm pe loc și unde galopăm
  2. De ce România nu a fost afectată de pana uriașă de curent din Europa de Est
  3. Ce țări a depășit România odată cu creșterea PIB-ului în ultimii 10 ani. Depășim state care nu au cunoscut comunismul
  4. Încă 700 de lei de la stat, pentru o categorie de români: Klaus Iohannis a semnat
  5. O companie sud-coreeană face angajări în România cu salarii nete de 9600 de lei. Care sunt candidații eligibili pentru un astfel de post
  6. Canicula topește economia României. Cum lovește căldura extremă transporturile: "Dacă te oprești în tabla asta, nu mai ai nicio șansă"
  7. Ce ascunde China în spatele încrâncenării de a domina piețele europene. Deflația de pe piața imobiliară care riscă să falimenteze țara
  8. Un nou gigant a intrat pe piața din România și vrea să se extindă. Produsele pe care le oferă
  9. Veste bună pentru șoferii care merg spre Bulgaria. CNAIR suspendă astăzi o taxă importantă la frontieră peste Dunăre
  10. Valentin Bârgău (Restart Energy) la Quarterly Report: ”Dorim să ne alăturăm pe piața principală. IPO-ul este în pregătire”