Sectorul economiei care poate crește de 4 ori în următorii ani. „România, dacă nu știați, este pe locul 1 în Europa la numărul de specialiști”

Marti, 12 Noiembrie 2024, ora 13:14
1276 citiri
Sectorul economiei care poate crește de 4 ori în următorii ani. „România, dacă nu știați, este pe locul 1 în Europa la numărul de specialiști”
România este în primele 10 state la nivel mondial ca număr de specialiști în IT pe mia de persoane. FOTO: Pexels

Sectorul economiei digitale poate ajunge la 50 de miliarde de euro până în 2030, de patru ori mai mult decât în prezent, a declarat marți, 12 noiembrie, Bogdan Dumea, secretar de stat la Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării.

Oficialul a fost prezent la deschiderea GoTech World 2024, conform Agerpres.

"Calculele pe care le avem ne arată faptul că economia digitală a României, şi aici vorbim de partea de comerţ, fonduri, poate creşte de patru ori în următorii câţiva ani. Până în 2030, estimăm că putem ajunge la o piaţă de 50 de miliarde de euro şi asta ne încurajează şi ne arată că trebuie să investim puternic în tot ceea ce înseamnă competenţe digitale, în tot ceea ce înseamnă adaptarea la piaţă, la dezvoltarea IMM-urilor în această zonă şi, în final, dezvoltarea statului, a competenţelor digitale, a funcţionarilor publici, astfel încât să ne ofere serviciile pe care toţi ni le dorim. Studiile FMI arată că 40% din sarcinile de lucru pe care le avem acum în viaţa de muncă pot fi automatizate. În acelaşi timp, Google ne spune că 70% din sarcinile de lucru din zona administrativă a Guvernului pot fi automatizate. Asta înseamnă că avem un potenţial imens de a ne îmbunătăţi, dar, în acelaşi timp, şi de a schimba paradigma, a schimba piaţa forţei de muncă, felul în care arată joburile în acest moment", a menţionat oficialul.

Potrivit demnitarului, în ceea ce priveşte numărul de specialişti, România ocupă prima poziţie în Europa şi locul 6 la nivel mondial, raportat la o mie de locuitori.

"Suntem în această perioadă semnificativă a Inteligenţei Artificiale şi acesta este subiectul pe care îl discutăm efectiv la toate evenimentele la care mergem în acest moment, fie că vine vorba de cercetare, de inovare, de orice ţine de ştiinţă sau orice am avea de făcut în zona de antreprenoriat. Totul începe cu AI (...) Partea bună este că România şi companiile româneşti au această oportunitate de a intra în prima linie a acestui progres şi de a se manifesta, de a se bucura de toate oportunităţile pe care tehnologia AI ni le pune la dispoziţie şi trebuie să valorificăm, să ne dăm silinţa să facem tot ceea ce putem să valorificăm acest potenţial imens al tehnologiei. România, dacă nu ştiaţi, este pe locul 1 în Europa atunci când vorbim de numărul de specialişti în zona de IT raportat la mia de locuitori. Suntem chiar peste America din punctul acesta de vedere şi pe locul şase la nivel mondial. Deci, avem tot ce ne trebuie ca să ne dezvoltăm semnificativ în acest moment", a spus Dumea.

...citeste mai departe despre "Sectorul economiei care poate crește de 4 ori în următorii ani. „România, dacă nu știați, este pe locul 1 în Europa la numărul de specialiști”" pe Ziare.com

#crestere economica, #comert online Romania, #economie digitala, #digitalizare , #Stiri Macroeconomie

Curs valutar

1 EUR = 4.9709 RON

-0.0008

1 USD = 4.7216 RON

0.0236
  1. Unde putem să ne investim banii dacă România intră în recesiune: ”Asta e întotdeauna cea mai sigură variantă”
  2. Dispar magazinele Profi. Tranzacția anului în comerţul alimentar
  3. La români se scumpește, la americani se ieftinește. La ce preț derizoriu a ajuns benzina în SUA
  4. „Stare de urgență în economie”, declarată în Transnistria. Reacția liderilor transnistreni după anunțul întreruperii furnizării gazului rusesc
  5. Putin, lovit în serie. Două fenomene se răspândesc în țară brusc: Vine mama tuturor relelor în Rusia
  6. România, țara marilor firme. Cum domină giganții privați piața autohtonă
  7. Țările care „toarnă” cei mai mulți bani în firmele din România. Investitorii din doar două țări au adus peste 60 de miliarde de lei în capital
  8. Numărul angajaților bugetari a ajuns la o cifră record. Cheltuielile de personal au crescut spectaculos
  9. Christine Lagarde a pus ochii pe economiile europenilor. Șefa BCE propune un standard european de economisire
  10. Măsurile de austeritate pe care le-ar putea lua viitorul guvern, din 2025. FMI-ul „bântuie" România: „Avem cel mai mare deficit bugetar din istorie"