Creșterea producției interne în România în 2025 va fi de 2%, apreciază economiștii unei bănci internaționale. Prognoza este revizuită în scădere, de la 2,8% anterior. Patru țări din regiune vor avea creșteri economice mai mari decât țara noastră în acest an, se mai arată în raport.
Față de anul trecut, evoluția PIB ar trebui să fie mai bună în aproape toate țările din Europa Centrală și de Est, arată un raport al grupului bancar Erste, publicat marți, 18 februarie. Croația și Slovacia ar urma să înregistreze performanțe sub cele de anul trecut. Noile estimări vin după publicarea primelor cifre privind creșterea economică din ultimele trei luni ale anului trecut și a cifrelor pe 2024. Aceste date de la Institutul Național de Statistică arată o creștere de 0,9% pe întregul an.
„În general, ne așteptăm ca în 2025 creșterea PIB-ului să se accelereze în toate țările ECE, cu excepția Croației și Slovaciei. Din păcate, redresarea nu va fi la fel de puternică precum ne așteptam la sfârșitul anului 2024, deoarece am revizuit în scădere previziunile de creștere pentru întregul an în mai multe țări din ECE. În timp ce în România și Serbia revizuirile PIB 2025 au fost mai substanțiale (la 2% de la 2,8%, și, respectiv, la 3,8% de la 4,5%), în Cehia și Slovenia ajustările au fost mai marginale”, se menționează în raport.
După ce România a încheiat anul cu o inflație medie de 5,6%, Banca Națională a României a preconizat că prețurile vor evolua diferit în prima și în a doua parte a anului curent. La final de 2025, rata de scumpire generalizată va coborî la 3,8%, conform prognozei BNR. Estimarea Erste este mai pesimistă, cu o prognoză a inflației de 4,4% la final de an. Chiar și pe aceste cifre, România nu ar mai avea cea mai ridicată inflație din regiune, urmând să fie depășită de Ungaria, cu 5%, și Polonia, cu 4,5%.
În ceea ce privește dobânda-cheie, banca vede o reducere cu 0,75 puncte procentuale, până la 5,75%, în trimestrul al patrulea al acestui an. În schimb, Ungaria, cu o dobândă de politică monetară la același nivel ca în România, ar urma să se situeaze la finalul anului deasupra țării noastre.
„În ceea ce privește perspectivele privind inflația și rata dobânzii, am revizuit în creștere previziunile noastre privind inflația în 2025 într-o parte a regiunii și, în cele din urmă, considerăm că există mai puțin spațiu pentru relaxarea monetară în 2025. În majoritatea țărilor, este probabil ca aceasta să aibă loc mai târziu decât ne așteptam inițial (Polonia și Serbia) sau ca reducerile ratelor să fie mai puțin ample (Ungaria)”, se arată în raport.
Banca face referire și la contextul internațional, cum ar fi ultimele negocieri pentru încheierea războiului din Ucraina.
„Factorii globali, precum cel menționat mai sus, susțin monedele ECE în opinia noastră. EUR-HUF este la 400, în timp ce EUR-PLN a atins 4,15. Acțiunile au crescut în Varșovia și Budapesta. Mai mult, bancherul central polonez Kotecki consideră că există spațiu pentru reducerea ratelor dobânzilor cu cel puțin 50 de puncte de bază și sugerează trimestrul al treilea ca cel mai probabil moment pentru relaxarea monetară. În Ungaria, pentru a pune capăt situației sale de deficit excesiv până anul viitor, guvernul ar trebui să urmeze planul fiscal pe termen mediu care a fost propus și aprobat de UE”, mai menționează analiza.
...citeste mai departe despre "Economia României crește mai greu, avertizează o mare bancă. Țările din regiune ne-o iau înainte" pe Ziare.com