Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Economisire: De ce au romanii buzunarele goale

Economisire: De ce au romanii buzunarele goale


Aproape jumatate (47%) dintre romani declara ca nu reusesc sa economiseasca bani, pentru ca nu castiga suficient, conform unui studiu independent pe tema educatiei financiare, realizat in noiembrie de Novel Research pe un esantion reprezentativ la nivel national.

Studiul a fost comandat de compania de credite de consum Provident Financial Romania si a fost realizat in noiembrie de compania de cercetare de piata Novel Research pe un esantion reprezentativ de 1.023 de respondenti.

"In cazul celeilalte jumatati a populatiei, se pot distinge diferente intre comportamentele de economisire, dintr-o perspectiva demografica, in functie de gradul de urbanizare: locuitorii din mediul urban, cu exceptia Bucurestiului, declara ca pun bani deoparte in mod constant, in timp ce bucurestenii economisesc mai rar, doar pentru lucruri importante si investitii. Romanii din mediul rural se inscriu preponderent in categoria celor care nu au suficienti bani pentru economii", potrivit studiului.

Romanii tin o evidenta scrisa a cheltuielilor si datoriilor

Totodata, studiul mai arata ca romanii sunt grijulii cand vine vorba despre gestionarea propriilor finante. Astfel, 70% declara ca tin o evidenta atenta a cheltuielilor si a datoriilor (dintre care 24% tin o evidenta scrisa), in timp ce doar 6% nu stiu cat cheltuiesc sau cu cat isi depasesc bugetul.

Responsabilitatea bugetului familiei in Romania ii revine in mare parte femeii (55%), existand o diferenta semnificativa fata de barbatii preocupati de administrarea banilor.

Romani declara ca nu inteleg deloc mecanismele financiare

Aproximativ o treime dintre romani declara ca nu inteleg deloc mecanismele financiare, iar 46% nu inteleg produsele institutiilor financiare.

"De exemplu, aproape jumatate dintre romani nu stiu deloc ce reprezinta dobanda variabila a unui credit sau o inteleg gresit. Acest lucru poate explica de ce 87% declara ca prefera creditele cu dobanda fixa", se mentioneaza in studiu.

Mai mult, atunci cand achizitioneaza produse si servicii financiare, aproape 40% dintre romani nu consulta ofertele altor furnizori.

Internetul, o sursa importanta de informare pentru romani

Potrivit studiului, romanii reactioneaza in mare parte emotional cand vine vorba despre datorii. Atunci cand se confrunta cu intarzierea la plata a creditelor, o treime dintre ei asteapta ca institutia financiara sa le prezinte o solutie si doar 19% actioneaza pentru a gasi informatii si solutii pentru reluarea platilor.

"De exemplu, 29% dintre romani considera internetul o sursa importanta de informatie, pentru a afla sfaturile si recomandarile altor persoane care s-au confruntat cu dificultati in plata ratelor. Platforme online de informare si consiliere precum BugetulFamiliei.ro sunt astfel o solutie din ce in ce mai utilizata", se mai arata in studiul companiei.

Studiul arata ca diferenta dintre perceptia romanilor asupra nivelului lor de cunostinte in domeniul financiar si gradul real de educatie financiara este semnificativa. Trei sferturi dintre romani (75%) se autoevalueaza ca fiind buni sau foarte buni in gestionarea banilor si, implicit, a finantelor personale. Prin comparatie, la nivel global, doar 59% dintre respondentii studiului publicat de WARC (World Advertising Research Center) in septembrie 2011 s-au autoevaluat la acelasi nivel.

Femeile cu studii superioare se descurca cel mai bine in administrarea banilor

Potrivit aceluiasi studiu, cel mai bine cred ca se descurca in administrarea banilor femeile cu studii superioare si cu venituri de peste 1.500 de lei. De asemenea, respondentii cu studii universitare se evalueaza ca fiind mai pregatiti in raport cu finantele proprii decat cei care au absolvit liceul, autoevaluarea pozitiva fiind direct proportionala cu nivelul de educatie.

Cel mai recent studiu pe tema educatiei financiare arata ca multi romani achizitioneaza adesea diverse produse si servicii financiare fara a consulta mai multe oferte, dar se autoevalueaza ca fiind foarte priceputi in gestionarea banilor.

Bugetul Familiei este un program national de educatie financiara desfasurat de Asociatia pentru Protectia Consumatorilor (APC Romania) sub patronajul Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor si cu sprijinul Comisiei pentru Supravegherea Sistemului de Pensii Private. Partenerii acestui program sunt Centrul European al Consumatorilor Romania, Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului si compania de credite de consum Provident Financial Romania.

Provident Financial Romania este o institutie financiara din Romania care ofera imprumuturi la domiciliu, un serviciu prin intermediul caruia clientii pot primi banii in 48 de ore la ei acasa, unde un agent ii va vizita apoi pentru incasarea ratelor. Compania face parte din grupul britanic International Personal Finance, cu 2,3 milioane de clienti in lume.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: NewsIn
Articol citit de 2239 ori