Efectul de domino al Austriei: Creditele vor fi mai scumpe si mai greu de obtinut

Miercuri, 18 Ianuarie 2012, ora 12:30
3351 citiri
Efectul de domino al Austriei: Creditele vor fi mai scumpe si mai greu de obtinut
Ce urmeaza dupa Austria

Decizia luata de Banca Nationala a Austriei care prevede limitarea creditarii in Europa de Est, a avut ca efect cresterea dobanzilor la creditele acordate de BCR si Raiffeisen Bank. Lucrurile nu se vor opri aici. Pasul facut de austrieci este unul firesc in contextul economic actual si va fi urmat de decizii similare ale tuturor bancilor europene.

In luna noiembrie a anului trecut, Austria a anuntat un plan de reducere a imprumuturilor acordate de catre bancile sale comerciale in Europa de Est, masura care a starnit nenumarate controverse in statele din aceste zone.

Efectele planului austriac s-au facut simtite in Romania la inceputul acestui an, cand doua dintre cele mai mari banci locale, BCR si Raiffeisen au marit dobanzile atat la creditele in lei, cat si la cele in euro. Aceste miscari risca sa creeze un efect de domino, exemplul austriecilor urmand sa fie urmat si de restul institutiilor financiare.

"Masurile luate de bancile austriece vor fi implementate, cu siguranta, de toate bancile din Europa", a declarat pentru Business24 economistul Aurelian Dochia. Acesta a adaugat ca, in lipsa banilor de la bancile mama, institutiile vor fi obligate sa recurga la resurse locale. De asemenea, bancile vor trebui sa restranga finantarile catre populatie si sa atraga depozite. In acest sens, s-a observat deja o crestere a dobanzilor la serviciile de economisire.

Alarma declansata de masura Bancii Centrale a Austriei si-a pierdut foarte mult din esenta, oamenii refuzand sa accepte faptul ca aceasta masura este una fireasca in contextul economic actual, in opinia economistului.

Ce ne asteapta? "Nu putem spera sa se relaxeze creditarea, in conditiile in care bancile au mare nevoie sa atraga fonduri de pe piata. La nivel macro, nu putem spera ca salvarea sa vina de la banci prin acordarea de credite. Acest lucru nu se va intampla mult timp de acum incolo", a mai spus Dochia.

Scad consumul si investitiile

In urma scumpirii creditelor, vom observa imediat o scadere a numarului si a anvergurii proiectelor de investitii derulate in Romania, dar si reducerea finantarii pentru consumul populatiei.

Cererea de credite inregistrase, oricum, o scadere dramatica in ultimii ani, atat in cazul companiilor, cat si a persoanelor fizice. Acest lucru s-a intamplat in ciuda eforturilor bancilor de a atrage clienti pe acest segment de servicii, prin scaderea costurilor la imprumuturi. Creditarea nu a fost readusa la volumele dinainte de criza nici de scaderea preturilor la locuinte.

"Romanii ar fi bine sa-si faca socotelile pe aceste baze realiste. Nu are rost sa ne suparam pe banci", mai spune Dochia.

Masurile luate de Austria vin in contradictie cu declaratiile facute de politicienii si bancile centrale din toata lumea, inca de la inceputul crizei. Acestia se bazau pe realuarea creditarii si a consumului ca fiind elemente cheie in revenirea cresterii economice.

Realitatea a aratat, insa, ca nici populatia si nici companiile nu au ce face cu banii. Finantarile primite, anii trecuti, de institutiile financiare de la bancile centrale s-au intors la sursa sub forma de depozite, dupa ce au ramas nefolosite.

#credit lei, #credit euro, #dobanda credit, #scumpire credit, #crestere dobanda credit bcr, #credit raiffeisen, #banca austria, #aurelian dochia , #Dobanda credit