Isarescu: Nu am introdus restrictii ale creditului de consum

Miercuri, 14 Martie 2012, ora 19:13
1767 citiri
Isarescu: Nu am introdus restrictii ale creditului de consum

Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, a declarat miercuri ca banca centrala nu a introdus restriuctii ale creditarii, pentru ca noile norme sunt in avantajul creditorilor si ca este vorba de o disciplinare a creditului.

"Si in prezent, presa spune ca am introdus restrictii la creditare pentru ca am limitat creditul de consum la 5 ani. Pai, nu am introdus restrictii, acestea sunt in avantajul creditorului, fac parte din disciplinarea creditului, dintr-o civilizatie a creditarii",a spus Isarescu in cadrul conferintei internationale cu tema "Instrumente juridice de restructurare si relansare a companiilor din Romania".

El a explicat ca, dupa 2008, banca centrala a Romaniei atragea in repetate randuri atentia asupra riscurilor asociate unei creditari expansive cu ritmuri mari, de 80 -90% pe an.

"Si acum mai vin la mine persoane si imi spun: domnule, am luat si eu un credit acum 5 ani pe 10 ani, un credit de consum de 80 de milioane si abia am platit 20 de milioane.Ce am platit eu? Ai platit ce ai semnat. Pai nu mai stii ce ai semnat?", a spus Isarescu, precizand ca euforia creditarii nu a cuprins numai creditele cu buletinul.

De asemenea, guvernatorul a declarat ca piata de consultanta din Romania a inregistrat o cerere dupa 2008 din ce in ce mai mare pentru servicii de restructurare/ reorganizare.

Isarescu a spus ca, in aceste conditii, unii se ambitioneaza sa spuna cu nu isi revine creditarea, dar ca atunci cand "ai atatea rani din trecut de vindecat, de badijonat", este greu sa vorbesti de creditare cand te ocupi de alte lucruri.

#credite consum, #isarescu credite , #Credite nevoi personale