Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Creditarea transfrontaliera catre Romania a scazut cu aproape 10 mld. de dolari

Creditarea transfrontaliera catre Romania a scazut cu aproape 10 mld. de dolari


Creditarea transfrontaliera catre economia romaneasca a scazut cu 3,8 miliarde de dolari in ultimul trimestru al anului trecut, la 52,8 miliarde dolari, cu aproape 10 miliarde dolari (15%) mai putin decat la finele anului 2009, potrivit datelor Bancii Reglementelor Internationale.

Totodata, creditarea transfrontaliera catre sectorul nebancar din Romania a scazut in ultimii doi ani cu peste sapte miliarde de dolari, de la 27,2 miliarde dolari in 2009 la 20,1 miliarde dolari la 31 decembrie 2011. In ultimul trimestru al anului trecut, declinul a fost de 1,87 miliarde dolari, de la 21,9 miliarde dolari la 30 septembrie.

Astfel, creditarea transfrontaliera catre entitati din Romania a scazut de la 56,7 miliarde dolari la sfarsitul lunii septembrie la 52,8 miliarde dolari la finele anului trecut, reprezentand un declin de 3,8 miliarde dolari, sau 6,7%. Fata de nivelul de 62,2 miliarde dolari de la sfarsitul anului 2009 a fost inregistrat un declin de 9,4 miliarde dolari, sau 15%.

Datele se refera la activele finantate extern din economie, inclusiv imprumuturi ale bancilor straine catre companii, banci si institutii de stat, obligatiuni si finantarea subsidiarelor locale ale institutiilor financiare straine.

La nivel mondial, creditarea transfronatliera a scazut in trimestrul al patrulea al anului trecut in cel mai abrupt ritm din ultimele trei luni ale anului 2008, cand pietele de credit au inghetat in urma falimentului Lehman Brothers.

Creditarea interbancara a inregistrat cele mai importante scaderi, in special in cazul bancilor din zona euro, afectate atat de criza datoriilor de stat, cat si de necesitatea de a reduce riscul pentru a se alinia la noile reglementari bancare internationale.

Expunerea bancilor straine pe Romania, inclusiv activele finantate local, a scazut anul trecut cu 5,4%, sau 6,1 miliarde dolari, la 107 miliarde dolari, potrivit datelor Bancii Reglementelor Internationale. In cazul bancilor europene, expunerea pe Romania a coborat in 2011 cu 5,7%, sau 6,2 miliarde de dolari, la 102,5 miliarde dolari.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Mediafax
Articol citit de 1557 ori