Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Georgescu (BNR): Din 2018, interesul firmelor pentru credite va creste

Georgescu (BNR): Din 2018, interesul firmelor pentru credite va creste


Limitarea deductibilitatii dobanzilor si asigurarea trasabilitatii tranzactiilor financiare ar putea avea efecte asupra interesului pentru credite al companiilor, in conditiile in care finantarea intragrup va deveni mai costisitoare din punct de vedere fiscal, a aratat, marti, prim-viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Florin Georgescu, la Forumul de fiscalitate pentru industria serviciilor financiare.

"Directiva europeana antievaziune a generat modificari semnificative ale legislatiei fiscale din Romania vizand masuri concrete de prevenire a "planificarii" fiscale agresive, de crestere a transparentei fiscale si de creare a conditiilor pentru concurenta echitabila.

Aspecte privind limitarea deductibilitatii dobanzilor si asigurarea trasabilitatii tranzactiilor financiare, inclusiv a celor privind transferul activelor in strainatate, aplicabile incepand cu 1 ianuarie 2018, sunt relevante nu numai din perspectiva ameliorarii bazei de impozitare, ci pentru revigorarea cererii de credite din partea intreprinderilor.

In conditiile in care finantarea intragrup va deveni mai costisitoare din punct de vedere fiscal, atat interesul pentru imprumuturile bancare cat si capacitatea firmelor de a contracta credite bancare se vor majora", a declarat Florin Georgescu.

Acesta a amintit faptul ca, indiferent de situatia profitabilitatii, companiile din Romania au apelat pana in prezent intr-o masura redusa la creditarea de la institutiile financiare autohtone.

De asemenea, Georgescu sustine ca, prin masurile fiscale luate, se intareste cadrul de reglementare, se reduc posibilitatile de "optimizare fiscala", raportul dintre piata si stat intarindu-se in favoarea statului nu pentru a opri initiativa sau libertatea antreprenorilor, ci pentru a se realiza un echilibru intre eficienta si echitate pentru ca finantele publice sunt in toate tarile europene si in plan international tensionate de preluarea la datoria publica a efectelor negative, a pierderilor, a costurilor crizei, iar alte cheltuieli de aceasta natura nu mai sunt suportate de bugetele nationale pentru ca sunt puse in pericol serviciile si bunurile publice care sunt oferite prin intermediul bugetului de stat.

"Bancile trebuie sa inteleaga faptul ca libertatea de decizie, libertatea de actiune, de eliberare a noi produse in piata se realizeaza in cadrul unui plan juridic mai riguros care trebuie respectat din ratiuni atat de stabilitate financiara, ne referim la cadrul macroprudential, cat si din ratiuni de ordin fiscal-bugetar", a spus Georgescu.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Agerpres
Articol citit de 2403 ori
Citeste mai multe desprecredite firme 2018