Raiffeisen: Daca BNR reduce rezerva minima, banii vor iesi din tara a doua zi

Marti, 17 Februarie 2009, ora 15:43
2075 citiri
Raiffeisen: Daca BNR reduce rezerva minima, banii vor iesi din tara a doua zi

Toti banii eliberati in urma unei eventuale micsorari a rezervei minime obligatorii pentru pasivele in valuta vor parasi Romania a doua zi dupa ce Consiliul de Administratie al BNR va modifica in jos procentul actual de 40%, sustine Steven van Groningen, seful subsidiarei locale a Raiffeisen.

"Daca micsorezi un pic rezervele, sa zicem cu un miliard de euro, a doua zi suma a plecat din tara... BNR trebuie sa ia masuri pentru ca lichiditatea sa ramana in tara", a declarat van Groningen intr-un interviu acordat Business Standard.

In accetiunea acestuia, nivelul RMO pentru pasivele in valuta ar trebui sa fie diferentiat in functie de tipul de credit finantat de banca.

"Acum rezervele sunt strict legate de depozite. Parerea mea este sa incepem sa ne gandim sa nu mai facem rezerve pentru finantari pe termen lung, pentru ca acum orice finantare in valuta pana in doi-trei ani are 40% rezerva si asta nu e bine pentru lichiditate. Ar trebui sa se aplice o rezerva mai mica pentru creditele ipotecare. Daca vrei sa dai credite in euro pentru consum, rezerva sa fie de 80%", a mai declarat acesta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Raiffeisen, # bnr, # rmo, # bani, # lichiditate , #Credite fara ipoteca