Planuri pentru ''''euroipoteca''''

Vineri, 12 August 2005, ora 01:37
1126 citiri

Cetatenii europeni aflati in cautare de credite ipotecare cu dobanda cat mai mica ar putea primi un ajutor din partea Comisiei Europene. Executivul Uniunii pregateste un set de masuri care sa deschida piata europeana a creditelor ipotecare.Uniunea Europeana are planuri mari pentru piata imobiliara. Autoritatile de la Bruxelles vor sa-i stimuleze pe cetateni sa profite de creditele ipotecare. Astfel, un proiect al Executivului UE prevede ca europenii vor putea sa faca beneficieze, intr-un viitor foarte apropiat, de credite ipotecare in oricare stat membru, unde le convin cel mai mult ratele dobanzii.

In prezent, doar 1% din totalul imprumurilor facute in acest sens in UE sunt facute de cetateni care apeleaza la creditori din alt stat membru decat cel de unde provin ei. Prin urmare, Comisia Europeana a lansat o campanie de consultare, urmarind gasirea de solutii cat mai convenabile pentru eliminarea barierelor nationale in acest sector si pentru incurajarea concurentei in serviciile financiare din tarile membre.

IN ASTEPTARE

Comisarul european pentru piata interna, Charlie McCreevy, a spus ca deocamdata nu stie clar daca Executivul UE va inainta legi propriu-zise privind creditele ipotecare si ca asteapta rezultatele consultarii, care va implica creditori, regulatori ai pietei si alte parti interesate. Oricum, McCreevy a asigurat ca pana intr-un an vor aparea reglementari noi in acest domeniu. Exista in acest moment numeroase obstacole ce blocheaza o deschidere a pietei ipotecare.

De cele mai multe ori, criteriile de evaluare a unei proprietati sau masura in care clientii au acces la dazele de date si la registrele cu proprietatile disponibile difera foarte mult intre statele UE. Limba, barierele legislative, fluctuatia ratelor de schimb fac si ele dificila deschiderea pietei ipotecare.

REGULI COMUNE

Potrivit Ariannei Mellini Sforza, expert in cadrul Federatiei Bancare Europene, este destul de dificil ca un solicitand sa obtina credit pentru o proprietate din alt stat membru. O solutie ar fi standardizarea, la nivelul UE, a termenilor contractelor ipotecare, fie prin armonizarea legilor in toate statele UE, fie prin adoptarea unui proiect de contract standard pe care creditorii si beneficiarii il pot folosi ca alternativa la conditiile din tarile lor.

O alta cale de urmat ar fi introducerea unei asa-numite "euroipoteci" A- un instrument valabil in intrega Uniune pentru obtinerea de credite ipotecare. "O casa este cea mai de pret achizitie pe care oamenii o pot face in timpul vietii, iar creditele ipotecare reprezinta o parte importanta a economiei Uniunii Europene.

Jurnalul National