Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Kiwi Finance: Creditele ipotecare castiga teren, insa tot refinantarile domina piata

Kiwi Finance: Creditele ipotecare castiga teren, insa tot refinantarile domina piata

Presedintele brokerului financiar Kiwi Finance, Anca Bidian, spune ca ponderea imprumuturilor ipotecare a urcat in portofoliul intermediarilor de credite de la 6 la 20%, dar tot refinantarile sunt majoritare, cu peste 50%,  iar trendul se va mentine si in viitor, potrivit NewsIn.

"In perioada 2006-2008, veniturile cresteau in zona bugetara si cu 70% pe an, dar au fost cresteri substantiale si in cea privata. In aceste conditii, cum crestea putin salariul, oamenii isi mai luau un credit, iar mai crestea putin salariul, isi mai luau trei carduri de credit si tot asa... Nu s-a tinut cont de portofoliul de datorii. Acum vorbim de o optimizare a tuturor datoriilor pe care le are o persoana. In unele cazuri de refinantare se ajunge la reducerea ratei la jumatate", a precizat Anca Bidian.

Seful Kiwi Finance a mentionat ca, desi dobanzile la creditele ipotecare ajungeau si la 10-12% in perioada 2007- 2008, acestea nu au reprezentat un impediment pentru cei care au dorit sa ia credite.

"Nu se uita nimeni atunci cat e dobanda, decizia de cumparare era data de suma eligibila, de cat pot sa iau, nu de cost. Peste 80% din cei care isi refinanteaza creditele au mai mult de doua expuneri", a spus Anca Bidian.

Ea sustine ca tot refinantarile vor domina piata pana la sfarsitul anului, pentru ca sunt multi clienti.

"Singurii captivi sunt clientii care au accesat un credit ipotecar in 2008, iar apoi le-a scazut valoarea garantiei. Din acest segment avem clienti care au optat sa vina cu inca o garantie, dar si clienti care din surse proprii si-au achitat o parte substantiala din credit doar ca sa il poata refinanta. Pe masura ce economia se stabilizeaza, piata imobiliara va incepe sa creasca. Cred ca un procent sustenabil de crestere poate fi in plaja de 15-20% pe an compozit din rata inflatiei, rata de accesibilitate si cresterea cererii solvabile. Astfel, odata cu cresterea preturilor, pe piata imobiliara vor incepe sa vina spre refinantari si clientii care au contractat un credit in 2007 si 2008, pentru ca le cresc garantiile", a declarat Anca Bidian.

Piata creditarii a inceput sa se dezghete

Reprezentatul Kiwi Finance sustine ca piata creditarii s-a schimbat substantal in ultima perioada. "In 2011, cererea este mult mai solvabila comparativ cu 2009, daca facem o comparatie intre rata de aprobare, care in prezent este de 70%, fata de 15-20% in 2009. Kiwi Finace a avut o rata de aprobare de 10% in primul trimestru din 2009. Primul trimestru din 2009 a fost cel mai negru", a mai spus Anca Bidian.

In ce priveste Kiwi Finance, cererea a inceput sa creasca si s-a segmentat de aproximatix 5-6 luni, iar volumul creditelor intermediate in primul trimestru e aproape cat cel din intreg anul 2009.

"Piata s-a dezmortit, si aici vorbim de oferta, care s-a dus in jos semnificativ ca si costuri fata de 2010. Acum media DAE este 6-7%, fata de 9-10% anul trecut. Avansul a ajuns la 15% in 2011, fata de 35-40% in 2009 sau in prima parte a anului 2010, cand a fost de 25%, iar din a doua parte a anului 2010 s-a tot redus si a ajuns la 15%", a explicat Anca Bidian.

Kiwi Finance este cel mai mare broker de credite de pe piata din Romania. Compania are peste 80 de consultanti si mai mult de 100.000 de clienti. De asemenea, dispune de o retea formata din 4 sucursale proprii si 27 francize.Valoarea creditelor intermediate pana in 2010 a fost de 550 milioane de euro.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1895 ori