Erste Bank: "Pierderile totale din criza creditelor ipotecare din SUA ar putea fi de 300 miliarde dolari"

Marti, 22 Ianuarie 2008, ora 14:33
1083 citiri
Erste Bank: "Pierderile totale din criza creditelor ipotecare din SUA ar putea fi de 300 miliarde dolari"

Pagubele totale create de criza imobiliara americana s-ar putea cifra la 300 miliarde dolari, iar banca centrala americana, Federal Reserve, ar putea micsora abrupt dobanda de politica monetara pana la 3% pana la jumatatea anului, arata marti un studiu al Erste Bank.

Deprecierea dolarului va fi o alta tendinta persistenta, mai arata analistii de la Erste Bank, intr-un studiu care evalueaza situatia economica internationala.

"Daunele totale provocate de criza imobiliara americana sunt estimate la aproape 300 miliarde dolari", a estimat seful departamentului de cercetare de la Erste Group, Fritz Mostbock.

"Impactul maxim al pierderilor va fi resimtit de sectorul financiar american. Aceasta situatie si aversiunea fata de riscuri, vizibila pe pietele financiare, pe cele de capital si la nivel de creditare, creeaza o stare accentuata de nesiguranta, care va impovara mediul economic international in timpul primului trimestru din 2008", a explicat Mostbock.

Analistii de la Erste Bank estimeaza ca economia americana nu va intra in recesiune, dar se va confrunta cu o perioada de cateva luni de incetinire a cresterii economice.

"Desi nu ne asteptam la o recesiune, vom asista la o etapa de crestere economica foarte inceata, care va dura probabil pana la jumatatea anului, dupa care ar trebui sa inceapa o perioada de recuperare moderata", a comentat seful departamentului de cercetare pentru piete valutare si obligatiuni de la Erste Group, Veronika Lammer.

"In acest context ne asteptam ca Federal Reserve sa coboare substantial dobanda de politica monetara pana la nivelul de 3% pana la jumatatea anului", a mai estimat Veronika Lammer.

Mediul economic va fi caracterizat prin aspecte pozitive in ceea ce priveste pietele de obligatiuni cel putin in primul trimestru al lui 2008. In al doilea trimestru ar trebui sa se raspandeasca ideea ca s-au terminat turbulentele economice, fapt ce ar trebui sa duca la o usoara crestere a randamentelor, mai arata analistii de la Erste Bank, intr-un studiu care evalueaza situatia economica internationala.

"Estimam ca deprecierea dolarului va fi o tendinta constanta, desi nu ne asteptam ca moneda americana sa cada pana la noi niveluri minime record, deoarece si mediul economic din zona euro a devenit mai nesigur", mai arata Erste Bank. "De asemene, estimam ca pe masura ce economia va recupera in timpul anului, dolarul se va aprecia la randul sau", mai arata analistii de la Erste Bank.

In ceea ce priveste perspectivele economice ale Japoniei in 2008, cresterea economica nipona va incetini treptat si va creste rata angajarii, mai spun analistii de la Erste Bank.

Yenul va avea o tendinta de apreciere, dar pe pietele de capital va continua sa se manifeste pesimismul investitorilor, in pofida evaluarilor atractive.

Bloombiz

Bloombiz.ro Newsletter

Aboneaza-te la newsletter-ul infoBloombiz ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.