Economia americana va rezista turbulentelor din pietele financiare

Joi, 16 August 2007, ora 11:43
1082 citiri

Henry Paulson, secretarul de stat american al Trezoreriei, a afirmat ca turbulentele pietei financiare internationale vor penaliza cresterea economiei americane dar ca sistemul financiar si economia Statelor Unite ale Americii vor rezista presiunii, evitand o recesiune, relateaza joi Reuters.

"Economia si pietele financiare sunt suficient de puternice pentru a absorbi pierderile", a declarat Paulson pentru Wall Street Journal intr-un interviu publicat joi pe pagina de Web a ziarului, citat de Reuters.

Paulson a mai spus ca reevaluarea riscurilor pietelor nu ar trebui sa surprinda, este inevitabila si ca nu ar trebui facut nimic pentru a garanta jucatorilor pietelor o protectie impotriva pierderilor sau pentru a-i impiedica sa se abtina de la asumarea riscurilor.

Turbulentele din pietele internationale au fost generate in mare parte de extinderea problemelor din piata americana a creditelor ipotecare cu grad mare de risc.

Bancile centrale din lume au injectat, de saptamana trecuta pana in prezent, sute de miliarde de dolari in pietele financiare, ca sa impiedice o posibila glisare intr-o criza mondiala de lichiditate. Ratele dobanzii pe termen scurt au urcat ca reactie la scaderea disponibilitatii bancilor de a se imprumuta intre ele.

Federal Reserve a incercat sa calmeze investitorii, prin promisiunea de a furniza capital, concretizata in cea mai mare injectie facuta in sistemul bancar de la atacurile din 11 septembrie 2001.

Banca Centrala Europeana a injectat, marti, o suma de peste 25 miliarde euro in circuitul monetar al zonei euro. BCE a efectuat patru operatiuni similare incepand cu data de 9 august 2007. In total, banca a injectat aproape 230 de miliarde euro in piata.

<b>Bloombiz</b>

(Sursa: <a href=http://www.newsin.ro/ target=_blank>NewsIn</a>)

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.